Skocz do zawartości

Zbyt glosna praca silnika 1,4/16v benzyna(+LPG),Opel Meriva 2005r.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak nieruchomy.

Odpalasz silnik , włączasz kamerę , i powoli jeździsz kamerą ( telefonem)od jednej strony silnika do drugiej.

Przytrzymując ją w miejscu w którym następuje nasilenie stuków

Tu jest cały filmik,silnik pracuje na luzie,ale np.w czasie wlaczania 3-4 biegu pracuje jakby byłą dziurka w wydechu,po prostu za głośno.Na zdjeciu całą komora silnikowa.

https://www.youtube.com/watch?v=zg39LjnGnDk

Dzięki.

Jerzy

IMG_20210711_180145.jpg

Jurek to nie jest Z16XE 

Sprawdź co masz według Vin

https://opel.7zap.com/pl/car/

To jest Z14XEP a tam masz łańcuch rozrządu

I według mnie to łańcuch

Wychodzi na to że wpakowaleś się w minę.

Robiąc popychacze i tak trzeba by sprawdzić łańcuch .

A do tego klapki w kolektorze .

Nikt ich nie regeneruje 

SIlnik 1,4/16v Twinport,narazie tyle odczytałem z bogatej dokumentacji od poprzedniego właściciela.

VIN sprawdze jutro.Ale to przy dodawanie gazu i hałąs takie jakby dziura byłą w wydechu,tłumiku-to tez rozrząd?

Mie wymieniałem rozrządu po kupnie bo ma 4 lata ten rozrząd.

Ma bardzo bogatą dokumentacje,praqwie cale osprzęt wymieniany aż sie dziwiłem.Kupiłem to w Katowicach..Nie strasz mnie aż tak,bo chce w sierpniu jechac ze 2 razy w Beskid Sląski...Razem z gazem auto kosztowalo mnie ok.8 tys.zł.

To co,znaczy ze nie pojezdze nim? We wrzesniu mam przegląd.

CAły czas serwisowany w Auto Serwis Szymanek BOSCH w Knurowie.Masa czesci wymieniana,az sie dziwiłęm ze tyle wymieniali.Ostatnie daty były w 2020 roku(np.serwis klimatyzacji)...

Nie wiem dlaczego temu wlascicielowi opłąciło sie oddac auto po tylu wymianach czesci i to chyba za grosze do Auto RONI w Katowicach.

Dla tego ważne są teraz Siemianowice.

Klepanie jest głośniej słychać gdy najedziesz telefonem na rozrząd.

Czasem aby określić dokładniej miejsce trzeba przystawić stetoskop i wyłuchiwać w którym miejscu jest najgłośniej.

Ale gdyby nawet popychacze to i tak jest kupę roboty bo cały rozrząd do demontażu aby zdjąć wałki .

I co ja ma z tym zrobic ?Nie chce sprzedawac,chce jezdzic,ale jak aby sie silnik nie rozleciaał?

Nie dziwicie sie chyba ze tak proszę o rady i pomoc.

W Punto 2 syna przed kilku laty mielismy przygodę,bo UPG.Skonczyło sie to wymianą  silnika(pochodzący z Włoch)ze 2 lata temu warsztat pobliski wymienił silnik(1,2/8v) i do dzis dziala b.dobrze.

Ale ogolnie kosztowało to sporo.Sama wymiana silnika+koszt silnika(550zł)wyszło ok.1300 zł.

Ciekawe ile bedzie kosztował moj samochod naprawa w przybliżeniu?