Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Widocznie TTTM . :)

Jako że weekend i był czas odpalic opcoma i pogrzebać to tak;

Opcom chinski nie odpala wentylatora 2 biegu - ale to może tak ma być? może to test przekaźnika a nie załączanie 2 biegu?

Ale to mało ważne w zasadzie bo 1 i 3 działa tzn że rezystor sprawny.

Ważniejsze jest to że nie ma 2 biegów w merivie tylko jak schemat wskazuje i wszelkie dane są 4 - 3 przez rezystor i maksimum omijające rezystor.

Każdy z opcomem może sobie sprawdzić lub nie musi mieć opcoma bo tam ważne jest wskazanie ciśnienia na klimatyzacji które to reguluje biegi wentylatora.

Przy pierwszym na odpalonym aucie jest pobór ~ 12A na wentylatorze, drugi bieg około 16-17A a trzeci jakoś nie zmierzyłem ale domęczyłem żeby się załączył.

Co ciekawe opcom pokazuje to co mnie interesowało że każdy bieg jest aktywny razem z poprzednim czyli jak się załącza 2 bieg to 1 bieg też jest aktywny, tak samo w przypadku 3go są aktywne oba niższe.

Każdy możę sobie to zmierzyć - czyli właczamy klime i dmuchawę na maksimum żeby wyciagnąć największe obciążąnie + podgazować żeby były obroty wyższe to i wyższe obciążenie.

Moje pomiary przy 14V+ zasilaniu.

Tak żę są 4 biegi a nie dwa. Nie sugerować się przypadkiem że test nie odpala wentylatora 2 biegu tylko sam przekaźnik na podszybiu ten bliżej boku auta.

Godzinę temu, waldek2020 napisał:

Opcom chinski nie odpala wentylatora 2 biegu

Bzdury piszesz

Jak znajdę czas zobaczę u znajomego w Signum. .

Edytowane przez Navia

Hmm a co ten film ma pokazać?

W merivie jest coś niedopracowane w takim razie skoro przekaźnik pyka ale nie ma wentylatora, przecież cały czas o tym mowa w tym temacie

ale biegi już podczas realnej pracy działają wszystkie co jest najważniejsze.

13 minut temu, waldek2020 napisał:

Hmm a co ten film ma pokazać?

Że działa z chińskim klonem.

19 minut temu, waldek2020 napisał:

W merivie jest coś niedopracowane w takim razie skoro przekaźnik pyka ale nie ma wentylatora, przecież cały czas o tym mowa w tym temacie

W temacie piszą tylko Ci co sprawdzili ile da się włączyć biegów w teście. To nie jest nie dopracowane tylko tak jest w tym modelu.

21 minut temu, waldek2020 napisał:

ale biegi już podczas realnej pracy działają wszystkie

A to jak sobie udowadniasz ? U mnie gdy załączę klimę wentylator działa na 1 biegu. Podczas jazdy raczej się nie załącza o czym wspominał Mery 11. Gdy zatrzymam auto włącza się 1 bieg.

no jak to jak udowadniam - wystarczy przeczytać wcześniejszy post.

Poborem prądu wentylatora mierze to - miernik cęgowy na wejściu do wentylatora czyli już po przejściach na rezystorze.

nie zmierzyłem tylko 3 biegu na żywca choć wiadomo to mogłem zmierzyć podczas testu ale normalnie też da się od niego dojść na postoju.

32 minuty temu, waldek2020 napisał:

Poborem prądu wentylatora

Ale widziałeś / słyszałeś poszczególne biegi ?  

Jestem blondynką więc będę pytać o wszystko .   ?

• Like 1

Ja mam tak samo, jak Navia napisała. Więc pewno tak jest przy silniku 1.4.

• Like 1

widocznie tak dopracowany jest opcoma ale jak realu działa i rezystor sprawny to są 4 biegi - 3 przez rezystor i jeden pomijający go :)

8 godzin temu, peplunio napisał:

Więc pewno tak jest przy silniku 1.4

peplunio  zauważ że u waldek2020 jest inaczej a z opisu profilowego ma też Mer 1.4 i on ma 4 biegi .

Tu już mi nie chodzi o to że w opcom (mam chinola z możliwością go przeprogramowania) da się to sprawdzić i w tym modelu są jednak 2 biegi. Kolega waldek2020 ma ich 4 według schematu i nawet nie pokazał tego poboru prądu a przynajmniej ja tego oczekiwałam.
Pisałam że będę wnikliwa :)

Dziś wracając z pracy przed garażem uruchomił mi się wentylator na 1 biegu. Postałam chwilę przed wjazdem  czy może pójdzie na kolejne biegi . Niestety nic takiego nie usłyszałam . A moim blondynkowym zdaniem skoro jest pobór prądu na ,,2,, biegu powinno być to słyszalne .

Jestem ciekawa czy autor wątku w końcu coś napisze o swoich doświadczeniach . Bo ja się TYLKO dopisałam do wątku i przy okazji rozwiązałam swój problem w tym wentylatorem.