Skocz do zawartości

ile spalają wam oleju--> silniki benzynowe i diesle

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ja do mojego dieselka leje Mobil 1 10W-40, a to z tego wzgledu, ze nie wiem jaki byl wczesniej wlany wiec wolalem nie ryzykowac. Jesli chodzi o branie oleju (bo wyciekow nie ma) to od wymiany do wymiany (10000km) wlalem 1,5L, wiec chyba nie jest zle?? Przebieg to 93500km

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 155
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous

a u mnie przestałem już liczyć przeszło litr na 1000. jest super. 1,6 16V jest cool. na 8-śmio zaworowym brał ok. 0,2/1000. nie ma to jak sobie polepszyć ....

Gość Anonymous

a ja śmigam 2.0 DTL i latam pełnym syntetyku 5W/50, przebieg 168 tyś. od wymiany do wymiany (10 tyś km) dolewam około litra. Wycieków nie stwierdzono - jedynie lekkie pocenie.

Norma Opla na benzyniaki i diesle - 0,7 litra na 1000 km ???

Gość Anonymous

Ja dolewam okoł3 setki na 1000 z hakiem więc też nie jest źle ale trochę nieszczelności mam :) nie kapie ale się poci... A norme wysoką zrobili by im nie zawracać głowy haha 0.7 normy to nie jest mało ???

Gość Anonymous

Co 8 tyś wymieniam olej a dolewam może 14 litra między wymianą.Ale to z niewielkich wycieków niż ze zużycia silnika.Przebieg 253 tyś

witam,

wymiana co 18 tys km, shell helix super, teraz GM, bez ubytków, 80tys, astraII g diesel, ???

pzdr

condolisa

A norme wysoką zrobili by im nie zawracać głowy haha 0.7 normy to nie jest mało

W zasadzie to nie jest norma tylko max jakie moze silnik wciagac i nie powinno to niepokoic (bynajmniej tak podaje producent). Ogolnie moze silnik wciagnac do 0,7 czyli moz eto byc 0,1 jak i 0,6 Zreszta chyba wiekszosc producentow tak podaje bo w ksiazce od renowki tez tak mialem ze 0,7 max na 1 tys km choc wciagala moze 0,2 na 15 tys km.

Gość Anonymous

tylko ciekawe jak na analizie spalin przy max zużyciu podanym przez producenta. przeglądu nie przejdzie a producent uważa że jest ok. :wink:

Wlasnie to jest smieszne bo silniki 16V pala olej przy wysokich obrotach a analiza spalin jest przy biegu jalowym. Zobaczcie jak dymią autobusy smieciarki itp a przechodza analize bez problemu bez dawania w łape. Mialem to na uczelni i tez sie smialismy z tego.

Gość Anonymous

na analizie nawet na biegu jałowym spalany jest olej tylko w mniejszej ilości. np. przy moim 1,6 16V odjechanym ,najlepszym, niezastąpionym na świecie motorku na wolnych obrotach kopci jakby palił papierosa, a przy dodaniu gazu robi zasłonę dymną. opel jest the best a jego silniki są nie do zdarcia. jak można wypuścić do sprzedaży taki bubel? 0,7/1000 - to się w głowie nie mieści z taką max-normą!.