Skocz do zawartości

ECN50074 nieco inne objawy !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Od roku czasu jestem użytkownikiem używanej Astry H z silnikiem 1,7 CDTI DTH / wersja 100 KM, rocznik 2007.

Obecnie "walczę' z jednym błędem - konkretnie ECN50074 który to występuje wraz z błędem ECN30008 i niestety nie mogę sobie z nim dać rady mimo przeczytania dużej ilości artykułów na forum, jak również zasięgania porad u różnych fachowców (z tego co widzę mało jest ludzi którzy potrafią dobrze zdiagnozować tą usterkę - pytałem nawet speców z warsztatów elektronicznych (wymyślali przeróżne rzeczy - nawet zardzewiałe styki przekaźników i komputera sterującego silnikiem)..- przekaźniki sprawdziłem są OK.

ECN30008 zlokalizowałem, w moim przypadku jest to spalona świeca żarowa 4-tego cylindra, zaś sprawa ECN50074 jest ciągle w "Archiwum X"... :-)

Samochód funkcjonuje całkowicie poprawnie, żadnych nieciągłości w działaniu pedału przyspieszenia, w pełni działające turbo, żadnych problemów z odpalaniem, poprawne spalanie, poprawne wskazania prędkości - jednym słowem wszystko OK, tylko zaświeca się kontrolka serwisu (samochód z kluczem) zawsze przy 1-szym odpalaniu rozgrzanego silnika (kolejne odpalania ciepłego silnika nie generują błędu, po pozostawieniu wyłączonego silnika na okres min ok 40 min i ponownym jego zapaleniu ponownie pojawia się kontrolka serwisowa - praktycznie zawsze !).

W tej chwili nadal jeżdżę z wadliwą świecą żarową.

Proszę o poradę w temacie, liczę że znajdzie się ktoś kto będzie w stanie wykazać się konkretną wiedzą..

Myślę, że mój artykuł usystematyzuje chaos w tym temacie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam:

Grzegorz

https://forum.opel24.com/topic/49293-ecn50074-nieco-inne-objawy/

• 1 miesiąc temu...
Gość _Grzechu_

Witam,

Zaobserwowałem,że kontrolka serwisu (samochód z kluczykiem) zapala się również w momencie kiedy temperatura silnika wynosi około 0 stopni (od 0 do 5 stopni). Po zaświeceniu się jej żadnych znaczących zmian nie jestem w stanie zauważyć (zapewne tylko wzrasta mi spalanie).

Proszę pomóżcie, co to może być? ponieważ zaczyna mnie już trochę denerwować konieczność wyłączania zapalonego silnika, celem skasowania kontrolki.

Zapewne jest ktoś kto pracuje w serwisie opla i odwiedza to forum, jeszcze raz PROSZĘ O POMOC !!!

Zapewne skorzysta na tym wiele osób.

Z góry dziękuję i pozdrawiam:

Grzegorz

https://forum.opel24.com/topic/49293-ecn50074-nieco-inne-objawy/#findComment-429818

Błąd ECN50074 - P500-74

To błąd czujnika prędkości pojazdu, który bodajże jest zamontowany w piaście lewego koło.

Z tego, co się dowiedziałem czujnik jest niewymienialny - czyli w skrajnym przypadku do wymiany piasta.

Jest to ponoć częsta przypadłość astry szczególnie w niskich temperaturach(też mam ten błąd od 3 miesięcy)

Jeżeli silnik nie wchodzi w tryb awaryjny to można to olać (u mnie od czasu do czasu jest tryb awaryjny na kilka do kilkunastu sekund).

Jak będzie ciepło to zrzucę koło i obejrzę kable i wtyczki do piasty, ponoć często przyczyną błędu są zaśniedziałe styki.

Mam nadzieję, że naświetliłem koledze troszkę temat.

https://forum.opel24.com/topic/49293-ecn50074-nieco-inne-objawy/#findComment-430356

Gość _Grzechu_

Witam,

Dziękuję za podpowiedź koledze "greco", na pewno wezmę ją pod uwagę podczas próby usunięcia dolegliwości mojej Asterki H. Słyszałem już o możliwości generowania tego błędu przez komputer z powodu wadliwego czujnika prędkości - warto sprawdzić połączenia wychodzące z czujnika, jeden koleś (de fakto znany elektronik w moim rejonie) zalecał mi sprawdzenie połączeń komputera sterującego (jest on narażony na wilgoć znajduję się pod zderzakiem) oraz skrzynki z przekaźnikami. Skrzynkę sprawdziłem (przekaźniki miały być skorodowane - a tu u mnie wszystko jak nówka), zaś za komputer na razie się nie zabierałem - poczekam jak będzie cieplej.

Przyznam szczerze, że mam pewne wątpliwości czy jest to oby czujnik prędkości, gdyż gdyby tak było to błąd nie powinien się pojawiać w przypadku gdy temperatura otoczenia (a zatem samego czujnika) nie uległa zmianie - a u mnie tak nie jest!

W zeszłym tygodniu odpaliłem samochód w garażu (temp. około 7 stopni) - kontrolka nie zaświeciła mi się, przejechałem 1 km następnie wyłączyłem silnik, odczekałem 5 min i ponownie odpaliłem silnik - wtedy już zaświeciła mi się kontrolka.

W tym przypadku temperatura samego czujnika prędkości na pewno niewiele się zmieniła (więc moim zdaniem to nie on), a na pewno zmieniła się temperatura oleju w silniku (czyli zarazem jakiegoś innego czujnika - którego sygnał wpływa na pojawienie się błędu).

Nie wiem co o tym sądzicie, jak możecie to napiszcie coś jeszcze w tym temacie.

Pozdrawiam:

_Grzechu_

https://forum.opel24.com/topic/49293-ecn50074-nieco-inne-objawy/#findComment-431306

Gość _Grzechu_

Witam,

Wczoraj zauważyłem, że błąd jest związany z temperaturą, kontrolka zaświeca się tylko wtedy gdy temperatura silnika wynosi od 0 do 5 stopni. Gdy silnik trochę się rozgrzeje (temp. powyżej 5 stopni) to kontrolką się nie zaświeca, gdy ostygnie znowu do 0 - 5 stopni ponownie się zaświeca (oczywiście co drugie zapalenie silnika).

Czy w takim przypadku jak mój (kontrolka świeci się co drugie odpalenie) praca w trybie awaryjnym występuje zawsze (także wtedy gdy kontrolka nie świeci się) czy tylko w momencie świecenia się kontrolki?

Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/49293-ecn50074-nieco-inne-objawy/#findComment-432136