Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kupiłem używane auto Astra 1.7 CDTI,kombi, 2008r.i nie daje mi spokoju jeden dziwny odgłoś, a mianowicie przy dodaniu gazu słyszę coś jakby zasyczało powietrze,lub krótkie syknięcie jakby cos bylo nieszczelne,(lub inna teoria jakby cos nienasmarowane)dzieje sie tak zawsze jak zmienie bieg i wcisne gaz mocniej żeby podciagnąc i wrzucic na wyższy bieg.Dodam,że jest odgloś króciutki 1 lub 1,5 sekundy i tylko przy mocniejszym zdecydowanym ale krotkim dodaniu gazu,nawet na 4 biegu.

W serwisie po próbie najpierw powiedzieli, że to nie jest normalne,a po chwili że normalne bo mówi nie ciągnę wystarczająco dlugo na gazie przed zmianą biegu i gdy turbo chce się załączać(powyżej 2000obr)ja odpuszczam gaz i slychac jakis zawór i że jak będę tak kontynuował to mi się wszystko zasyfi. Potem on siadl za kierownicą i jak dociskał mu dobrze gazu przed zmianą biegów nie bylo tego słychać.Nie jestem do końca zadowolony z diagnozy,bo prowadziłem wiele aut i prowadze inne diesele w pracy i nic podobnego nie ma! to wytłumaczenie wydaje mi sie glupie, tzn.że mam zawsze mu dobrze "cisnąć" na gaz żeby tylko tego nie słyszeć??a przecież warunki drogowe nie zawsze na to pozwalają np. w mieście! krótko gazu i zaraz 2 bieg,potem gaz i 3 bieg itd.To kierowca decyduje jak ma jechać, czasem poprostu nie mam ochoty na dynamiczna jazdę i jadę jak emeryt,podobnie jak jest zimny nie mozna szaleć ze względu na turbinę...Nie wiem co mam mysleć poradzcie cos!

Edytowane przez gregy

https://forum.opel24.com/topic/50503-dziwny-odg%C5%82os-przy-zmianie-bieg%C3%B3w/

dzieje sie tak zawsze jak zmienie bieg i wcisne gaz mocniej

Może jest to dźwięk pracy turbosprężarki lub zaworu upustowego.

https://forum.opel24.com/topic/50503-dziwny-odg%C5%82os-przy-zmianie-bieg%C3%B3w/#findComment-429531

juz sie sprawa wyjaśniła,okazalo sie że to nic niepokojącego.Jak ktoś jest zainteresowany lub ma podobny problem to prosze pisac,chętnie odopowiem!:)

https://forum.opel24.com/topic/50503-dziwny-odg%C5%82os-przy-zmianie-bieg%C3%B3w/#findComment-430371

napisz w temacie co to bylo

a nie jakies dziwne podchody urzadasz

Jak obiecałem chciałem się podzielic moimi informacjami na temat ten odgosu. Myślę,że to zainteresuje posiadaczy tego samego modelu silnika 1.7 cdti.Rozwiazalem zagadke(a raczej ktos) i juz sie uspokoilem ze ten odglos to nic powaznego,a calkiem normalne zjawisko w tym modelu!Wczoraj byłem w serwisie opla,ale nie w polskim bo mieszkam za granica i przy okazji innej naprawy zapytalem o ten dzwiek przy dodaniu mocniejszym gazu, i zdziwiony bylem bo mechanik sam wiedzial i nawet nasladowal ten odglos ustami i spytal czy to o to mi chodzi!!!pozniej zrobil tez jazde próbna,więc słyszał i tak jak jeden z kolegów z forum mi odpowiedział na moj temat, że to może praca zaworu upustowego to teraz moge potwierdzić, że to napewno zawór! tylko ze w tlumaczeniu na polski nie wiem do konca jak przetlumaczyc ale napewno jest to zawór i w tlmacząc to pewnie zawor upustowy! takze gdyby ktos jeszcze miał podobny dzwięk w swoim oplu to potwierdzam i uspokajam, że ten zawor to jak mowił odglos normalny w tym silniku 1.7 cdti i podobno ze duzo klientow to zglaszalo i sie skarzylo bo mysleli ze cos nie tak. Gdybys ktos chcial spytac cos wiecej w tym temacie to proszę pisać, bo wiem że to nie do konca latwo opisac o jaki dzwięk chodzi, tak jak ten moj przypadek byl szczegolnie trudny do opisania..

https://forum.opel24.com/topic/50503-dziwny-odg%C5%82os-przy-zmianie-bieg%C3%B3w/#findComment-430420