Skocz do zawartości

Czy juz zmienic olej,czy poczekac do wiosny?

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam nastepujace pytanie a wlasciwie dylemat czy wymienic olej juz przed zima czy poczekac do marca? moze to sie wydawac banalne pytanie ale chodzi o to ze kupilem moja uzywana 3 letnia Astre H,1.7 cdti, w grudniu 2011 a caly serwis z wymiana oleju byl robiony dokladnie rok temu w pazdzierniku 2011(wg ksiazki serwisowej ktora mi dali przy kupnie).Auto kupilem w salonie opla czyli stalo od pazdziernika do grudnia w salonie a tak naprawde regularna jazda rozpoczela sie od grudnia jak kupilem.Dodam ze jezdzilem do wiosny sporo na krotkich odcinkach 3km do pracy,czasem trasa a potem to roznie w tym 2 duze trasy latem po 1000km w jedna strone, lacznie od grudnia 2011 do teraz zrobilem zaledwie 12 tys.km. i teraz mam problem bo niby minal rok od wymiany oleju, ale duzo nie jezdzilem lecz wiem ze czasem warunki dla oleju byly ciezkie np.zima i mogl troche stracic wlasciwosci olej i mialbym chec wymienic ale z drugiej strony czy nie lepiej poczekac do wiosny skoro zima znowu bede auto dosyc "meczyl" na krotkich odcinkach,sporadycznie trasa i znowu olej sie "zmeczy" a tak to wymienie na nowy np.w marcu i silnik bedzie dobrze chroniony z nowym olejem przez cale lato gdzie jest wiecej jazdy i przyszla zime? bo jesli tak bym zrobil to pozniej zmienialbym zawsze po zimie a nie przed. Mam nadzieje ze za bardzo nie zagmatwalem sprawy:) Co byscie poradzili? Dodam ze w kwietniu wymienili mi na gwarancji turbosprezarke, wiec chyba musieli tez uzupelnic troche oleju bo przy demontazu troche musialo sie wylac? poza tym to poziom oleju nic sie nie zmienil od zakupu,nic nie ubywa i ciagle jest na max.

https://forum.opel24.com/topic/56437-czy-juz-zmienic-olejczy-poczekac-do-wiosny/

Witam!

Może moje doświadczenia są innego typu, bo codziennie robie 100km (praca/zakupy/przedszkole itp.), a i auto trochę starsze, ale ja, pomimo, że regulaminowe przebiegi na jednej wymienianie mogą być większe, to i tak, wymieniam co 10.000km.. Jedno jest pewne- mam święty spokój i ten komfort psychologiczny, że napewno ta kwestia nie jest zaniedbana.. I nie ma znaczenia, czy przed zimą, czy po zimie, klikam 6 litrów oleju, jadę na wymianę i cześć :)

Więcej prądu stracisz na rozważaniach co warto, a co nie, więc jak masz parę złotych to wymień i krzywda się nie stanie..

Pozdrawiam, HDTeam!

https://forum.opel24.com/topic/56437-czy-juz-zmienic-olejczy-poczekac-do-wiosny/#findComment-459442

nowy olej na zime = latwiejsze zycie silnika ;)

oszczednosc niby niewielka ale dlugoterminowa

btw ja tez zmieniam co 10000 i po klopocie

https://forum.opel24.com/topic/56437-czy-juz-zmienic-olejczy-poczekac-do-wiosny/#findComment-459453

Ja bym wymienił przed zimą. Ja przez ostatnie 6mieś. zrobiłem 10tyś i myślę że w przyszłym miesiącu czeka mnie wymiana oleju. Staram się nie robić więcej niż 12-13tyś na jednym oleju.

https://forum.opel24.com/topic/56437-czy-juz-zmienic-olejczy-poczekac-do-wiosny/#findComment-459473