Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem od miesiąca posiadaczem Astry III 2009r.

Kupiłem ją od teścia więc przebieg jest oryginalny [obecnie 31.000].

Mój problem polega na tym, że jak jest zimny silnik, po uruchomieniu coś stuka [2-3s]. Całość znajdziecie w załączonym filmie.

Teść twierdzi, że tak miał od dłuższego czasu, albo od początku. Sam nie wie.

Mnie jednak nie daje to spokoju.

Pojeździłem po mechanikach i dwóch twierdzi, że to rozrząd [jeden stwierdził, że felerna seria], a dwóch musi to sprawdzić.

Nie ufam mechanikom, po problemach jakich z nimi miałem.

Co o tym sądzicie ? Olej wymieniany był po 29.000.

Edytowane przez niedam

https://forum.opel24.com/topic/72565-g%C5%82o%C5%9Bna-praca-stukot-przez-2-3s-po-rozruchu-tylko-jak-jest-zimny/

Też stawiam na rozrząd. Albo łańcuch się rozciągnął albo bardziej prawdopodobne, że kończy się napinacz.

Nie zmienia to faktu, że trzeba by zdjąć górę i sprawdzić stan łańcucha i jego naprężenia.

Tu pomocnik: http://forum.samnaprawiam.com/wymiana-lancucha-rozrzadu-opel-twinport-12-14-16-16v-vt7183.htm

Pokrywa zaworów w górę i będzie jasne.

P.S.

Nie zmienia się oleju co 30kkm. To tylko wskazanie producenta owocujące właśnie takimi kwiatkami, jak ten silnik: 3 dychy nalatane i rozrząd umiera. W tych silnikach bezwzględnie należy pilnować poziomu oleju i wymian co 10kkm.

Też stawiam na rozrząd. Albo łańcuch się rozciągnął albo bardziej prawdopodobne, że kończy się napinacz.

Nie zmienia to faktu, że trzeba by zdjąć górę i sprawdzić stan łańcucha i jego naprężenia.

Tu pomocnik: http://forum.samnaprawiam.com/wymiana-lancucha-rozrzadu-opel-twinport-12-14-16-16v-vt7183.htm

Pokrywa zaworów w górę i będzie jasne.

P.S.

Nie zmienia się oleju co 30kkm. To tylko wskazanie producenta owocujące właśnie takimi kwiatkami, jak ten silnik: 3 dychy nalatane i rozrząd umiera. W tych silnikach bezwzględnie należy pilnować poziomu oleju i wymian co 10kkm.

Teściu zmieniał po osiągnięciu 15.000 ja przed 30.000 więc zmieniany jest co 15.000, następny mam zalecany po osiągnięciu 45k.

Edytowane przez niedam

A co to za olej?

Niemożliwym jest, żeby po 30kkm rozrząd się domagał.

Najmniejszy przebieg, przy jakim robiłem łańcuch to 60kkm.

A co to za olej?

Niemożliwym jest, żeby po 30kkm rozrząd się domagał.

Najmniejszy przebieg, przy jakim robiłem łańcuch to 60kkm.

5W30 syntetyk. Auto jeździło krótkie dystanse w 5 lat teściu zrobił 28 tys km. [2009 rocznik]. Po zakupie wymieniłem tylne wahacze, bo miały po 40% sprawności, olej i płyn hamulcowy. Jeden z mechaników stwierdził, że była partia felernych łańcuchów i już robił takie małe przebiegi, ale ja mam ograniczone zaufanie do osób, których nie znam

Edytowane przez niedam

Zdejmij pokrywę zaworów i zobacz łańcuch. Prosta czynność dająca odpowiedź na wątpliwości.

1000 z robocizną na oryginalnych gratach...

• 1 miesiąc temu...

Witam.

Jestem od miesiąca posiadaczem Astry III 2009r.

Kupiłem ją od teścia więc przebieg jest oryginalny [obecnie 31.000].

Mój problem polega na tym, że jak jest zimny silnik, po uruchomieniu coś stuka [2-3s]. Całość znajdziecie w załączonym filmie.

Teść twierdzi, że tak miał od dłuższego czasu, albo od początku. Sam nie wie.

Mnie jednak nie daje to spokoju.

Pojeździłem po mechanikach i dwóch twierdzi, że to rozrząd [jeden stwierdził, że felerna seria], a dwóch musi to sprawdzić.

Nie ufam mechanikom, po problemach jakich z nimi miałem.

Co o tym sądzicie ? Olej wymieniany był po 29.000.

5W30 syntetyk. Auto jeździło krótkie dystanse w 5 lat teściu zrobił 28 tys km. [2009 rocznik]. Po zakupie wymieniłem tylne wahacze, bo miały po 40% sprawności, olej i płyn hamulcowy. Jeden z mechaników stwierdził, że była partia felernych łańcuchów i już robił takie małe przebiegi, ale ja mam ograniczone zaufanie do osób, których nie znam

czyli od 2009 auto ma dopiero 3 olej?

wymiana co rok!