Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moja astra z 2007 (silnik 1.4, benzyna) nie przeszła spalin, mechanik zasugerował wymianę oleju i filtra oraz sondy lambda. Wymieniłem olej i filter oraz sondę na nową Bosh. Co ciekawe silnik pracował w miarę dobrze na starej sondzie a teraz po wymianie na nową dusi się i szarpie. Nie wiem co może być przyczyną, że silnik źle pracuje po wymianie sondy. Wskazania starej sondy było: 0mV do 29mV, ubogo. Nowej jeszcze nie sprawdzałem. Dodam, że stara sonda była pokryta czarnym osadem. Chodzi mi o pierwszą sondę przed katalizatorem.

Dołączyłem wyniki z testu na spaliny (przed zmianą sondy)post-54687-0-36096100-1484328348_thumb.jpg

https://forum.opel24.com/topic/78998-nier%C3%B3wna-praca-szarpanie-silnika-po-wymianie-sondy-lambda/

Przy takich parametrach sondy musiałeś mieć błędy.Skasowałeś je?Odczytałeś wszystkie?

Edytowane przez adam1954

Ja bym odpiął akku na pół godziny, co by zresetować sterownik

With mobilephone sent.

Tak skasowałem wszystkie błędy, ale nadal jest ten sam problem. Spróbuję jeszcze z tymi sterownikami, może się uda. Dzięki

Zadałem pytanie o błędach min. z myślą że powiesz jakie były to błędy.

Błędy skasowałeś i dalej jest problem.Ale błędy się pokazują ponownie czy nie?

Edytowane przez adam1954

To był błąd sondy lambda PO135, wyskakuje gdy silnik jest zimny, a do tego obroty skaczą i leci biały dym z tłumika. Kiedy się rozgrzeje i trochę go przygazuję do 3000 to pracuje rytmicznie tak jakby wszystko było ok. Dodam, że zmieniłem sondę i zatankowałem v-power Shella. Powinienem o tym wspomnieć wcześniej, ale jakoś nie przyszło mi do głowy, że może to wina paliwa wcześniej tankowanego, bo samochód kupiony został 2 tyg temu.

http://forum.opel24.com/topic/69552-opel-corsa-c-12-error-p0135/

Przeczytaj co napisał ArKos