Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, ja37 napisał:

To podświetleniowe ci się sfajczy jak podłączysz odkurzacz nawet.

U mnie w Pandzie nawet zasilacz do laptopa 2 godziny pracował na takim przewodzie i nic się nie działo.

Ale fakt .

Jak pisałem na początku lepszy jest grubszy.

2020-04-12_194432.png

Do pinu 86 dajesz minus

Do pinu 85 plus po stacyjce

Do pinu 30 plus stały wejście

Do pinu 87 wyjście na zapalniczkę.

No mi niezupełnie chodziło o przekaźnik K3 lub K1 (w zależności, czy masz z tyłu moduł REC, czy bez REC)... mi chodzi o dodatkowy przekaźnik zamontowany gdzieś tuż przy przy gnieździe, lub gdzie jest dobry dostęp do wiązki w której idą przewody do gniazda... tak na szybko zrobiłem Ci odręczny szkic z kolorami przewodów (opisy- nie zakreślacze), tam gdzie jest "X", trzeba przeciąć i podpiąć pod styki przekaźnika, a przewód na cewkę podłączyć do przewodu zasilającego żarówkę, masę na cewkę gdzieś z konstrukcji samochodu lub z masy gniazda zapalniczki. I wtedy będziesz miał napięcie w zapalniczce, jak zapali się podświetlenie gniazda zapalniczki. Sorki za takie ręczne rysowanie, no ale prościej się chyba nie da. Masz jeszcze schemat z TISa, ale to musiałby najlepiej elektryk ogarnąć (niekoniecznie samochodowy)

20200412_195858.thumb.jpg.51f8a35e91ca62c58b344f570c81a5d3.jpg2142290179_9762020-04-1220_12.png.e693fc7bd0c4b1e6c6858dda65c892b3.png

EDIT: Tak sobie jeszcze patrzę na schemat i w samej zapalniczce też jest przekaźnik i najprościej byłoby przerobić samą zapalniczkę, zasilając cewkę przekaźnika w zapalniczce (R1 na schemacie) od żarówki odłączając obecne zasilanie cewki, oczywiście jeżeli jest możliwość rozebrania i fizycznego dojścia.

Edytowane przez bogoes
dodanie tekstu

• Like 1

To mnie zaskoczyłeś taką wyczerpującą odpowiedzią. 
Dziękuje Ci bardzo serdecznie i w następny weekend jak znów znajdę trochę czasu się za to wezmę, bo juz rozumiem o co chodzi.

Adaś, te rozgałęźniki mają 2/3 druciki 0,0000000000mm2 i one są do wiesz czego :)

Grześ jasne że kiepskie.

Ale u mnie (w pandzie córki)zasilacz z laptopem podłączony do jednego wtyku na 2 godziny i dało rady.

Oczywiście że lepszy jest przewód gruby .

Ale jak ktoś się upiera na takie rozwiązanie (cienizna) to nie można tego zabronić.:D