Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów,

Jestem pierwszy raz na jakim kolwiek forum, więc proszę o wyrozumiałość.

Mam problem z silnikiem 1,7 CDTI Isuzu polegający na przerwach w pracy można to tak określić. W trakcie przyspieszania silnik przerywa jak by miał czkawkę, ale nie jestem w stanie określi przy jakich obrotach bo nie jest to regularne. Ostatnio nawet pojawiło się na wolnych obrotach. Zauważyłem tylko że jak jedzie się autem do prędkości 120km/h samochód nie przerywa i można nim przejechać 1000km i nic, ale wystarczy dać mu w "dupę" i pojechać 180km/h to usterka powraca. Odłączenie akumulatora resetuje komputer i znowu jest ok do następnej ostrej jazdy, w salonie podłączyli komputer i nic nie wykazał, któryś z modrych mechaników powiedział że to wtryskiwacze, ale nie miał 100%pewności. Auto zapala prawidłowo, nie dymi, nie bierze oleju przebieg 130tyś, wszystkie filtry nowe, paliwo shell V-pover diesel lub BP ultimate. Czy może któryś z forumowiczów spotkał się z taką przypadłością i wie coś na ten temat to proszę o pomoc.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Marek

https://forum.opel24.com/topic/31565-asra-g-caravan-problem-z-silnikiem-diesel/

witaj,

wazne ze trafiles w dobre miejsce z postem (odpowiedni dzial ;0 bo niektorym ze znacznie wiekszym stazem si eto nie udaje...)

powodow moze byc wiele, bez dobrej diagnozy ciezko, zreszta wystarczy wrzucic do szukajki forumowej haslo "silnik przerywa" lub podobne to znajdziesz troche tego...

mozesz sie przygladnac egr'owi, turbinie (a dokladnie zaworowi cisnienia), czujnikowi polozenia walka, ew pompie paliwa... z wtryskami to raczej za wczesnie, chyba ze rzeczywisty przebieg jest znacznie wiekszy, ale wtedy bys mial kopcenie auta i trudniejsze uruchamiania... wtedy proba przelewowa moze cos powiedziec... ale jeszcze nie czytalem/nie slyszalem o takim przypadku u opla...

rozumiem ze check sie nie swieci wiec bledu raczej nie ma...

trzeba by sie przejechac z fejsem i zrobic odczyt live...

ale narazie zapraszam do lektury na forum...

https://forum.opel24.com/topic/31565-asra-g-caravan-problem-z-silnikiem-diesel/#findComment-67499