Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość asterix27

Ostatnio wymieniłem złącze elastyczne (plecionkę) - ten łącznik za katalizatorem a przed tłumikiem środkowym. Wymieniał to mechanik który zrobił to przy okazji jakiejś innej naprawy bo zauważył że poprzednia była już dziurawa. Po wymianie plecionki na nową stwierdzam że w samochodzie jest głośniej przy dodawaniu gazu. Ciężko określić ten dźwięk, coś jakby był sportowy tłumik. Mam wrażenie że są też wyczuwalne drgania na pedałach hamulca i sprzęgła. Przedtem miałem w samochodzie zupełną ciszę, było słychać tylko silnik jak wchodzi na obroty podczas dodawania gazu. Układ wydechowy szczelny, sprawdzony, co ciekawe nikt nie widzi żeby z plecionką było coś nie tak. Jak jednak czuję różnicę. Wiem też że nieszczelności na plecionce ciężko jest zdiagnozować.

Jaka może być przyczyna takiego stanu ? Czy mechanik mógł źle wspawać plecionkę ? Czy plecionka może być słabej jakości ? Czy wspawał plecionkę i innej długości i to może być powód ?

Gość asterix27

Jestem umówiony z jeszcze jednym gościem na sprawdzenie, jak będzie twierdził że jest ok to po prostu każę wymienić plecionkę na nową. :D Obecna ma miesiąc pewnie dlatego nikt nie bierze pod uwagę że jest coś z nią nie tak. Nie widzę innej możliwości jak ta plecionka. Może rzeczywiście jest jakaś felerna. Dam znać co było powodem jak już będę wiedział.

Witaj, to samo robiłem kilka dni temu, wymiana plecionki, bo przepuszczała i od tego czasu słyszę, jakby w aucie głośniej, bardziej wibruje, teraz myślę, czy to wina pleciony czy tłumika z tyłu, bo z głosu w aucie wydaje się tłumik z tyłu jakby był nie do końca szczelny.

Bogdan

Gość asterix27

Ja jeszcze nie znalazłem przyczyny. Cały układ wydechowy wydaje się być szczelny. Teraz podejrzewam że to coś wibruje pod maską w okolicach rozrządu. Przez to jest większy hałas w środku samochodu po dodaniu gazu.