Skocz do zawartości

Traci moc i szarpie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ArkaDio_MoRaLeZ

Witam silnik 1.6 16v 2000r Astra G

Autko Szarpie, ale tylko wtedy jak nie wywala błędu ( ten żółty silniczek = kontrolka)

Wiele tematów już było na temat szarpania silnika, doradzano wymianę świec, sprawdzenie błędów, wymianę filtrów itp

Do rzeczy. U mnie ten przypadek jest zupełnie inny.

Po odpaleniu silnika (bez problemowo odpala) chodzi dosyć długo na ssaniu ok 2 min (czyli ok 1.5 tys obrotów). Od samego początku wywala mi błąd ( po odczytaniu błędów wyszło ze to sonda lambda). Usunąłem ten błąd ale nadal się pojawiał. Gdy się silnik nagrzeje od 82 C do 88C autko zaczyna tracić moc zupełnie.

Kilka razy w tygodniu gdy odpalę samochód kontrolka gaśnie, i wtedy autko zaczyna szarpać jak szalone przy przyspieszaniu. Wtedy po przejechaniu paru dobrych kilometrów po nagrzaniu silnika wyłączam silnik czekam parę minut i odpalam ponownie. Czasem to skutkuje tym ze kontrolka się zaświeci ponownie i autko nie szarpie ale ma mało mocy.

Chciałem dodać ze na zimnym silniku autko chodzi zupełnie jak nowe i bardzo mocne autko.

Odłączyłem sondę lambda (podobno można by sprawdzić) I to tez ciężko opisać, przez pierwsze parę kilometrów było w miarę spoko. Później wyszedłem do sklepu, wracam, odpalam autko i nie pokazuje błędu ale zaczyna szarpać ponownie. Czyli wykluczam sondę.

Sprawdzone ciśnienie na cylindrach, nie pamiętam w jakich jednostkach ale było ze na dwóch było 11 a na pozostałych 9. (lub coś podobnego) Podobno 11 to prawidłowo.

Odłączyłem przepływomierz (ten co idzie od filtra powietrza do przepustnicy) Zdjąłem go całego i patrze ze jest w nim nie aż tak dużo ale był olej tylko jakiś szary. Przeczyściłem to i od razu ranty od przepustnicy (te kółeczko metalowe które się otwiera i zamyka bo było lekko od sadzy)

Sprawdziłem i przemyłem EGR, Moim zdaniem działa bo taki grzybek bez problemowo się poruszał)

Nigdy silnika nie przegrzałem, troszkę bierze olej ale jak wszystkie opelki z tym silnikiem.

Proszę o sugestie i pomoc nawet najprostsze pomysły. Każdy mechanik mówi inaczej

Jeden mówi, ze silnik do wymiany, drugi ze pierścienie do wymiany, trzeci ze pasek rozrządu z napinaczami, czwarty ze wymiana oleju powinna pomoc. eh tam nie mam pojęcia.

Wysoka stawka za pomoc;] Stawiam parę tańców striptizerek i parę browarków do kompletu. Pozdrawiam:) Każdego dnia sprawdzam odpowiedzi także postaram się udzielić informacji dodatkowych.

zmieniłem tytuł i usunąłem CL z tekstu/daro

https://forum.opel24.com/topic/33161-traci-moc-i-szarpie/

po odczytaniu bledow wyszlo ze to sonda lambda). Usunolem ten blad ale nadal sie pojawial.

.na poczatek zainteresuj sie ta sondą,ja tez mialem szarpania,blad sondy,wymiana na nowa i po problemie,podmien z kims sondy jak nie niechcesz ladowac siana w niepewnosc

https://forum.opel24.com/topic/33161-traci-moc-i-szarpie/#findComment-52541

• 4 tygodnie później...