Skocz do zawartości

1,7 cdti problem z odpalaniem i gaśnie czasami na jał. biegu

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie "opelkomaniaków "

potrzebuje waszej pomocy, Opel z 2007 roku , do tej pory od nowości "brzytwa" teraz 115 tyś km a tu teraz problem z odpaleniem i na ciepłym i na zimnym. po prostu zamiast z pierwszego to odpala po kilku ładnych sekundach. na zimnym dłużej a na ciepłym troszkę krócej ale nie tak jak powinno być. zdarzyło mi sie już z kilka razy, że na biegu jałowym - dojazd do świateł na sprzęgle np;- zgasł. świece żarowe sprawdzone są ok. u mojego mechanika czas oczekiwania żeby sie dostać 2 miesiące. niepokoi mnie to, poczytałem trochę na forum ale takich objawów nie odnalazłem . przypuszczam że coś z układem paliwowym. filtr paliwa był wymieniany 6 miesięcy temu i to raczej nie może być powodem ponieważ po wymianie było ok.. plis help me. wole zapytac innych użytkowników niż wymieniać za grubą kasę u mechaników pół silnika metodą prób i błędów.

https://forum.opel24.com/topic/38441-17-cdti-problem-z-odpalaniem-i-ga%C5%9Bnie-czasami-na-ja%C5%82-biegu/

Jacky, a gdzie ty masz tego mechanika? - uzupelnik prosze profil

mozesz pocvzytac tez o czujniku polozenia walka rozrzadu,

nie masz mniejszej mocy? wiecej pali? jest bardziej mulowaty? jakas kontrolka sie swieci?

witaj

dzięki za zrócenie uwagi -skąd? już uzupełniłem łódz.

nie ma spadku mocy, nie pali wiecej , nie kopci, nie przerywa, żadna kontrolka się nie świeci

takie usterki sa najgorsze do zdiagnozowania...

chyba nie pozostaje ci albo znalezc dobrego mechanika co zna sie na interfejsie i zrobi odczyt pareametrow na zywo (nie na postoju) albo metoda prob i bledow wymiana podzespolow...

ladowanie w normie, akumulator dobry?

Kolega w merivie miał podobny problem ale bardziej na zimnym silniku lub po dłuższym postoju, odpalał wówczas na lekko wciśniętym gazie a przyczyną był zawór przy pompie. Podjedź do kumatego mechanika niech zdiagnozuje ci pompę.

witam

szukam właśnie jakiegoś kumatego mechanika, doszło jeszcze dzisiaj do tych objawów że na zimnym falują obroty miedzy 900 a 1000 ale tylko zaraz po odpaleniu. po chwili jak pochodzi z kilka minut ustaje ten objaw.