Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Robert_W

Witam, mam problem z Asterką z silnikiem Z16XE, samochód przeszedł naprawę głowicy - wypalony zawór na drugim cylindrze, wymieniony EGR (opiłki z zaworu go uszkodziły) po 1500 km od naprawy padł DIS (nowa cewka zapłonowa DELPHI) nowe świece+wszystkie filtry, olej GM 5W30, nowy rozrząd + pompa. Po naprawie (nie wiem jak było przed bo padła tuż po zakupie) mam takie objawy w zakresie 1000-2200 obrotów przy wciśnięciu pedału od 3/4 do pełnego wciśnięcia samochód zaczyna buczeć i przyśpiesza, ale gorzej niż jak pedał przyśpieszenia jest wciśnięty od 1/4 do 1/2 skoku. Po przekroczeniu powyższych obrotów - zakres od 2200 w górę samochód jest jak rakieta. Jedyną różnica jaką spostrzegłem przez porównanie z drugim samochodem jest reakcja samochodu na wciśnięcie pedału przyśpieszenia w moim przy zachowaniu wyższych obrotów mniejsze wciśnięcie pedału powoduje lepszą reakcję niż w samochodzie porównywanym (ten ma zaślepiony EGR i oprogramowanie dla silnika bez EGR)dla przykładu u mnie 1/4 skoku daje efekt taki jak 3/4 w drugim samochodzie. Czy buczenie może powodować zawór recyrkulacji spalin (EGR) - za bogata mieszanka wraca do dopalania ? Czy może być to wina przepustnicy lub innego sterownika odpowiedzialnego za dawkowanie paliwa/wtryskiwacza ? Czasem przy ruszaniu na 1 biegu samochód po dodaniu gazu do oporu zgaśnie. Dodam że samochód był podłączany po naprawie do laptopa z oprogramowaniem do sczytywania błędów,potem do tech-a (w ASO) i nie ma błędów. Niestety nie da rady wgrać oprogramowania by wyłączyć EGR. Czy ktoś z was się spotkał z takim przypadkiem ? Mechanik doradził wymianę komputera sterującego silnikiem ponieważ twierdzi że żaden sprzęt nie wykryje jego uszkodzenia. A mi się zaczyna kończyć cierpliwość do autka. W ASO powiedzieli żebym wolniej rozpędzał samochód podczas ruszania zachowując potem wyższe obroty. Z góry dziękuję za pomoc.

https://forum.opel24.com/topic/39772-buczenie-przy-przy%C5%9Bpieszaniu-od-1000-do-2200-obrot%C3%B3w/