Skocz do zawartości

Opel Astra G 1.6 16v przerywa i szarpie przy dodawaniu gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krzysztofm

Witam,

Mam Opla Astre G 1.6 16v (Z16XE) rocznik 2002. Kilka miesięcy temu założyłem nową instalacje LPG - sekwencja. Od tego czasu zrobiłem jakieś 5000km.

Ostatnio podczas jazdy pojawił sie check engine i silnik zaczął przerywać i szarpać podczas przyspieszania. Dzieje się to na benzynie jak i na gazie. Z tym że na gazie jest bardziej odczuwalne. Zakres obrotów przy których przerywa to około 1500-2500 Obr/min, na wyższych obrotach i przy stałej prędkości wydaje się ok.

Sprawdziłem domowym sposobem kody usterki. Wyskoczyły 0530, 0300, 0301. Ostatnie dwa to wypadanie zapłonu (cylinder pierwszy) więc wymieniłem świece zapłonowe. Ale nic się nie zmieniło w pracy silnika. Po około 20 uruchomieniach kontrolka zgasła. Jednak czasem przy przyspieszaniu zaczyna migać a jak puszczam gaz to gaśnie. Byłem w zakładzie gdzie zakładali gaz i powiedzieli, że z gazem wszystko jest ok. i sonda lambda działa. Odłączałem sondę i silnik pracuje bez zmian (przerywa). Odkręciłem EGR i nie znalazłem żadnego nagaru, wygląda ok. Myślałem jeszcze o module zapłonowym, ale nie mam drugiego takiego żeby sprawdzić czy to jego wina.

Może miał ktoś podobny problem ?

Z góry dzięki

https://forum.opel24.com/topic/47974-opel-astra-g-16-16v-przerywa-i-szarpie-przy-dodawaniu-gazu/

Zakres obrotów przy których przerywa to około 1500-2500 Obr/min

Witam. Ja tak miałem podczas wyprzedzania ( kilka szarpnięć). Obrotów nie jestem w stanie kreślić . Przyczyną był tani zamiennik czujnika położenia wału korbowego , ale dowiedziałem się o tym , jak zdechł całkiem.Jedyna rozsądna rada , to podmienić od znajomego , albo podjechać nawet do ASO , żeby zrobili pełną diagnostykę z wykresami i takie tam.

Jak zdechł czujnik , to oprócz niego wywalił błąd krokowca , czujnika rozrządu i wtryskiwaczy. Dopiero podmiana wyjaśniła sprawę , co nie oznacza , że u Ciebie musi być ta sama przyczyna ( może kable WN "Janmor" - uważane są za największą lipę)

Edytowane przez Gość

https://forum.opel24.com/topic/47974-opel-astra-g-16-16v-przerywa-i-szarpie-przy-dodawaniu-gazu/#findComment-417261