Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem z elektryką w mojej Viki.

Problem polega na tym, że wariują wszystkie wskazówki i mruga podświetlenie. Problem pojawił się jakiś czas temu ale nie było to zbytnio uciążliwe. Przeważnie się to działo po włączeniu kierunkowskazu i po wyłączeniu wszystko wracało do normy, czasami kasował mi się licznik dzienny, ostatnio przestawał mi działać climatronic(po wyłączeniu trybu auto zaczynał działać). Jednak wczoraj po odpaleniu rano samochodu i przejechaniu ok 1 km. i włączeniu kierunkowskazu licznik dzienny skasował mi się i trochę słabiej świeciło podświetlenie liczników. Zjechałem na pobocze, zgasiłem samochód i się zaczęło. Po ponownym włączeniu zapłonu wskazówki zaczęły wariować wraz z podświetleniem i nie mogłem odpalić samochodu. Po dłuższym kręceniu jednak odpalił, przejechałem jakieś 15 km i odstawiłem auto do garażu. Dzisiaj poszedłem zobaczyć czy po nocy w garażu(dodam, że poprzedniego dnia samochód stał na dworze) usterka ustąpiła. Niestety nic z tego. Samochód odpala i wszystko jest ok póki nie włączę klimatyzacji. Po jej włączeniu wszystko wariuje. Mogę jeszcze dodać bo nie wiem czy to normalne, że po włączeniu kierunkowskazu mruga mi podświetlenie liczników i climatronica zgodnie z działaniem kierunkowskazu, podobnie wtedy działa dmuchawa, która raz dmucha raz nie dmucha, dopóki nie wyłączę kierunkowskazu.

Może ktoś ma jakieś porady, bo już powoli mi brakuje sił na to auto..

https://forum.opel24.com/topic/48014-wariuj%C4%85cy-licznik-i-mruganie-pod%C5%9Bwietlenia/

Ja mam tak samo, powiedziano mi żebym poprawił wszystkie masy od deski rozdzielczej oraz poprowadziłem dodatkowa mase od akumulatora do nadwozia i dalej nic. Czekam wiec tez na kogoś kto trafnie postawi diagnozę...

Edytowane przez ozyrys15

https://forum.opel24.com/topic/48014-wariuj%C4%85cy-licznik-i-mruganie-pod%C5%9Bwietlenia/#findComment-418016

po włączeniu kierunkowskazu mruga mi podświetlenie liczników i climatronica zgodnie z działaniem kierunkowskazu

Witam. Nie wiem czy to pomoże , ale można wyciągnąć i przeczyścić wyłącznik świateł awaryjnych . Co prawda to lekarstwo na niedziałające kierunki , ale może akurat. Może przyczyna tkwi w samym przerywaczu , albo wtyczki od wyświetlacza na desce obluzowane. Tak bym szukał jeśli komp nie pokazuje błędów.

https://forum.opel24.com/topic/48014-wariuj%C4%85cy-licznik-i-mruganie-pod%C5%9Bwietlenia/#findComment-418029