Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'obroty' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
    • Ogólne porady techniczne
    • Sam Naprawiam - Opel, gotowe poradniki napraw
    • Odszkodowania, porady prawne
    • Warsztaty Samochodowe
  • OPEL24 Riders
    • Klubowicze i ich auta
    • Gadżety klubowe
    • Zloty i spoty
  • Porady dla kupujących samochód
    • Poradniki kupującego Opla
    • Zareklamuj swoje usługi na forum

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 27 wyników

  1. Witam Mam otoz taki problem z insignia 2.0 cdti 2009r Od pewnego czasu jak temperatura zewnetrzna wynosi do 11 stopni obroty szaleja na zimnym i na cieplym 1000-1100 nawet przy tej temperaturze silnik ma 800-900 to jak dodam lekko gazu to obroty wskakuja na 1000 dodam ze do pracy mam 50 km i tak pozostaje,jezeli temperatura wynosi 12 lub wiecej wszystko idealnie moj mechanik powiedzial ze to nienormalne podlaczyl komputer i wszystko ok moze ktos juz mial taki problem???
  2. Witam , problem polega na tym że sporadycznie pojawia się problem że podczas zatrzymywania się przy wciśnietym sprzęglę nagle obroty same się podnoszą do odcinki zero reakcji na gaz i pomaga wyłączenie silnika i zaraz po odpaleniu problem znika i spokój na kolejne 30 50 80 km.... Blędów zadnych na komputerze , kontrolnie wymieniony potencjometr gazu, nadal to samo, od czego zacząć poszukiwania ? Astra 1.7cdti Z17DTH
  3. Witam : ma problem od jakiegoś czasu z oplem meriva 1,4 z Czujnikiem położenia wałka rozrządu przy opaleniu są wahania obrotów biegu jałowego, spadek mocy silnika nie reaguje na pedał gazu, zapalanie się lampki kontrolnej silnika kod p0340. Objawy : przy odpaleniu po nocy na iłowym biegu samochód zaczyna nie równo pracować spada moc dodając pedał gazu nie reaguje na obroty i to trwa 2 min i wskakuje normalnie później na obroty i silnik ładnie pracuje to wszystko tak się dzieje tylko jak silnik jest zimny . Zrobione Usterki: wymieniłem oryginalny czujnik została wymieniona cała wiązka był sprawdzany sterownik został wymieniony cały rozrząd i nadal jest błąd Czujnik położenia wałka rozrządu czy może ktoś ma na pomysł co to może być Pozdrawiam.
  4. Witam W mojej Vectrze A 1.6 8v zapala się kontrolka oleju przy niskich obrotach i wychodzi na to ze mam silnik do remontu ale się jeszcze wstrzymałem z wizyta u mechanika Problem wystąpił gdy zachciało mi się przed wymiana oleju zrobić płukankę i zalać cerateca. Po jakimś czasie zaczęła mrugać lampka. Sądziłem ze zatkał się smok olejowy wiec zdjąłem miskę olejową, zmieniłe filtr oleju i wlałem nowy olej. Smok był w miarę czysty, trochę od spodu silnik jest w nagarze ale w misce nie było tragedii. Wykręciłem czujnik ciśnienia oleju, wyczyściłem go wd40 no i teraz szybciej się zapala lampka oleju Chciałem jeszcze sprawdzić zaworek w pompie oleju lecz po odkręceniu tej śruby oczywiście sprężynka wychodzi ale ten zaworek nie chce wyjść I mam pytanie czym go wyciągnąć, ani tam miejsca nie ma żeby go złapać a odkręcać pompę razem z rozrządem mija sie z celem silnik to najprawdopodobniej x16sz z taka pompą Z góry dzięki za pomoc
  5. Witam Panowie, Dzisiaj zakupiłem Vectrę C, rok 2004 w kombi. Silnik 2.0T o mocy 240KM (turbina i wtryski z Saaba + mapa). Niemiła niespodzianka napotkała mnie po umyciu auta na myjce. Nie mogłem odpalić samochodu z kluczyka przez 20 minut... Cały czas świeciła się kontrolka trakcji rozrusznik kręcił, ale auto nie odpalało. Poprosiłem ludzi z myjki, żeby mi pomogli i pchnęli furę, odpaliła bez problemu. Obrotomierz nie wskazywał nic, kontrolka trakcji się świeciła i do tego nie było mocy. Później zgasiłem i problemu nie było. Czy to czujnik położenia wału? Czemu po myjni? Witam, nie mogę edytować postu, dlatego drugi. Dzisiaj rano, auto kręci, nie może załapać pojawia się kontrolka ESP i ładowanie się święci, odpaliłem z popychu, brak obrotów, świeci kontrolka ESP oraz ładowania. Zgasiłem samochód, odpalił z kluczyka, ale nadal brak obrotów i świecą kontrolki. Sytuacja się uspokoila dopiero po rozgrzaniu silnika.
  6. Cześć! Kupiłem miesiąc temu opla vectre b w benzynie z silnikiem 2.0 . Ogólnie od samego początku bardzo zastanawiał mnie wydobywający się spod maski bociani klekot. Auto kupiłem w marcu więc za wcześnie żeby w okolicy pojawił się jakiś bociek... Dodam też, że dźwięk ten towarzyszy mi z reguły przy niskich obrotach. Nie miałem okazji sprawdzić jak na wyższych, bo zazwyczaj w takiej sytuacji wali u mnie bassem i nie słyszę nic poza nim. Proszę o jakąś wskazówkę gdzie mógłbym poszukać przyczyny. Jestem kompletnym amatorem i dodam, że jest to moje pierwsze w życiu auto więc chciałbym się sam czegoś nauczyć. Wiadomo, że nie na każdego mechanika można polegać w dzisiejszych czasach. Nie wiem czy ma to coś wspólnego z klekotem, ale kiedy stoję na światłach (obojętnie czy na biegu lub też nie) to wskazówka obrotomierza podskakuje nawet do 3 tys. obrotów... Czy to normalne? Przy wolnej prędkości podczas hamowania często miewam wrażenie jakbym niechcący wcisnął pedał gazu lecz wiem, że tego nie robię. Auto po prostu jakby żyło swoim życiem.
  7. Zauważyłem, że od jakiegoś czasu jak dojeżdżam do skrzyżowania i wrzucam luz to obroty bardzo nisko spadają. Nawet do 500rpm lub troszkę niżej, aż słychać czasem jak wydech trzaska. Kiedyś też to się działo ale bardzo rzadko i nie spadały aż tak. Wtedy zauważyłem, że to się dzieje jak hamuje na luzie ale to chyba nie ma większego związku. Tutaj film z tego zjawiska W czym może być problem?
  8. Witam, Posiadam Corsę 1.2 z 2012r w wersji enjoy. Mam problem z podnoszącymi się obrotami przy zmianie biegu na wyższy. Po wciśnięciu sprzęgła słychać "wyk" silnika aż do czasu zmiany biegu. Dzieje się tak często, lecz nie zawsze. Po podpięciu samochodu pod komputer pojawia się błąd czujnika sprzęgła(jest tylko jeden w panelu bocznym obok kierownicy?). Dziś został wymieniony ale problem pozostał. Czy ktoś miał podobny problem i mógłby pomóc? Pozdrawiam, Marcin
  9. Drodzy Koledzy, zwracam się z pytaniem i poradą. Problem dotyczy Astra G silnik 1.2 75KM z12xe, rok 2002, przebieg 191tyś. Rozrząd wymieniony 1000km temu na DAYCO. PROBLEM: Kiepski rozruch na zimnym, brak ciśnienia oleju? Problem występuje tylko gdy silnik wystygnie, lub auto stoi kilka dni. Po prostu trzęsie podczas rozruchu i przez 3 sekundy falują obroty. Na ciepłym pracuje dobrze(zawsze odpala idealnie), szklanek nie słychać. Przed wymianą rozrządu słychać było szklanki ale obroty nie falowały i nie zachowywał się jak na filmiku. Objawy nasilają się, gdy zbliża się wymiana oleju. Olej wymieniam co 10 tyś, raz przejechałem 21tyś na jedym oleju i po tym fakcie odezwały się szklanki. Myślałem, że problemem może być: - wałek rozrządu (był sprawdzony przy wymianie rozrządu jest OK) - popychacze - pompa oleju - czujnik położenia wałka korbowego ALBO wałka rozrządu Czy ktoś jest w stanie mi doradzić albo pomoć ? Bo spać już przez to nie mogę. Poniżej filmiki prezentujące problem https://youtu.be/RRIK2MQ3Al0 https://youtu.be/lIT7x2TRx5g
  10. Witam. Posiadam auto Opel Vectra c 16v 147km. Mam problem z obrotami. Otóż na rozgrzanym silniku, po dodaniu gazu i odpuszczeniu obroty spadają gdzieś do około 400-500 obrotów a następnie wracają do około 800. Dodam, że czasami tak spadają, że samochód gaśnie. Jest to identyczny problem jak ten na filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=ZK_PAdAcbDU Nie wiem czy winy szukać w układzie elektrycznym(alternator)? czy może przepływomierz i silniczek krokowy? Dodam, że podczas obciążenia silnika klimą, skręceniem kół, światłami i innymi problem się pogłębia. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za ewentualne rady.
  11. Witam , mam pytanie mam Opla Corse 1.0 12v 1. Mam pewien problem , Podczas dodawania gazu nie łapie i dopiero w połowie łapie , a jak depnę do końca to żadnej reakcji ( Jak jest na luzie to decha do 3000 obrotów dobija ) na pól gazie normalnie mogę 2jke 3jke do odcinki ale na pelnym nie. , i muszę teraz wyczuć tą polówkę bo jak też za wysoko troszkę gaz nie ważne czy 1.600 czy 3.500 obrotów zaczyna skakać jakby ( Jakbym wciskał do podłogi spuszczał i tak cały czas ) , nie wiem co może być winne , nie wiem czy to linka gazu że cały czas na pól gazu się jedzie. ( Rysunek z painta dam na dole jak to wyglada ) 2. Mam też pytanie czy w tych samochodach są zawory EGR , możliwe że też jest zatkany mało mocy ogólnie , można go zaślepić w tych autach czy nie zawsze coś mocy doda a to tylko gadżet do Ekologów , silnikowi szkodzi , grzeje mocno potem 90 stopni + 3. Jaki olej najlepiej lać do tego silnika i ile mu tam jego wchodzi , bo też by wymiana się przydała 4. Dla poprawy dynamiki i zwinności w zakrętach to mniejsze czy większe opony 5. a w dodatku świeci mi się cały czas Check Engine Edit 1 : a to ten schemat . [/url] Bardzo proszę o pomoc Nie wiem czy dobry dział , ale jak zły to proszę o przeniesienie
  12. Cześć Dzisiaj grzebałem sobie w samochodzie z nawiewami i potrzebowałem rozgrzać zimny silnik, aby sprawdzić czy dmucha ciepłym powietrzem. Podczas dodawania gazu w celu podniesienia temperatury zauważyłem, że przekraczając 4.000 obrotów zaczyna "coś" bulgotać pod maską i dochodzi to z strony nawiewów. Sprawdziłem poziom zbiorniczka wyrównawczego i jego poziom jest w porządku. Nie widać, żadnych ubytków, ani nie widać, aby na ściankach osadzała się maź. Kilka miesięcy temu wymieniałem chłodnicę i podejrzewam, że to zapowietrzony układ chłodzenia. Jutro zamierzam go odpowietrzyć tylko chciałbym poznać jeszcze wasze zdanie. Opisywana sytuacja została zarejestrowana na filmiku, który dołączam do tematu.
  13. Witam wszystkich chętnych by pomóc. Także zaczynając, mam taki problem ze gdy gwałtownie zahamuje to spadaja mi obroty a nawet w niektórych przypadkach gaśnie:/. Wymieniłem przepływke na orginalna bo faktycznie była zdupcona i troche do normy wróciło. A le jadąc dzis, zahamowałem i zgasł mi jak dojeżdżałem do skrzyżowania. Gdzieś czytałem ze to wina serwa czy membrany serwa ale nie znam sie na tym i prosze o pomoc. Moze sie ktoś juz z tym spotkał.
  14. Cześć! Nie wiem czy w dobrym miejscu zakładam temat - a jeżeli nie to prosze moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu. Mam problem(a raczej mój tata) ze swoją Corsiną. Corsa rocznik 2002r, 130tys przebiegu(niecałe) silnik 1.0 16V(wiem, dziadostwo). Od pewnego czasu(ok ~1.5tyg) Czerwona Strzała ma problem( i to duży) z obrotami. Sprawa wygląda tak: Rozruch - ledwo ledwo, ale wskakuje na obroty - ruszamy. Drugi bieg - 3.5-4.5 tys obrotów - samochód jedzie jakby się go pchało. Nagle zaskakuje z mocą i jedzie "normalnie" z szarpnięciami. Wykręcenie obrotów wyżej - normuje się, zmiana biegu w górę; Trzeci bieg - 2.5-5tys obrotów - no jakby mógł to zgasnąłby, potem zaskakuje w miarę. Filtry wymieniane były niedawno. Mechanik stwierdził, że to może być czujnik potencjometru(jest coś takiego w ogóle?). Może ktoś podać potencjalny koszt naprawy?
  15. Witam. Mam problem w moim opelku : SMILE :. Corsa nie może się wkręcić powyżej 3,5 tyś obrotów. Na jałowym biegu da rade sie wkrecic troszkę wyżej ale trzeba strasznię "męczyć gaz". A na biegu nie ma mowy żeby się wyżej wkręciła. W oplu w ostatnim czasie wymieniłem Silniczek krokowy bosh, potencjometr od przepustnicy świece i czujnik temperatury. Corsa ostatnio też strażnie się grzeje mam podejrzenia ze głowica moze jest do regeneracji bo na 1 tyś kilometrów połyka 1 litr oleju . Ostatnio mierzyłem kompresje i na karzdym cylindrze wychodzilo lekko ponad 14 barów, myśle ze to jest chyba dobry wynik. Dziś podpinałem komputer bo kasowałem błąd poduszek i przy okazji sprawdziłem błedy silnika były jakieś ale po skasowaniu i po rozgrzaniu auta nic się nie pokazało W załączniku podam zdjęcia świec Przepraszam za błedy ortograficzne niestety już tak mam
  16. Witam! Ostatnio po odpaleniu silnika (po nocy) falują obroty, zwykle trzykrotnie podskoczą do ok. 2500 obr. i się uspakajają. Ma ktoś pomysł co może być przyczyną? Na filmiku pokazuje jak wygląda problem:
  17. Opel Astra G 1.6 16v 101 KM ecotec, Witam mój problem to szarpiące falujące przerywające obroty wystepujące tylko na zagrzanym silniku w zakresie 2-2,5 tyś obrotów na zimnym problem nie wystepuje, na zagrzanym, poniżej 2 tys obrotów i powyzej 2.5 wszytko ok !, w samochodzie wyczyściłem już przepustnice, zawór EGR, czujnik przepływu powietrza, silniczek krokowy, tak samo wymieniony został już czujnik położenia wałka przepustnicy, czujnik map sensora, po podłączeniu do komputera nie wykazuje błędów, mechanik twierdzi, że może trzeba wymienić cewke zapłonową,
  18. Witam, jestem posiadaczem Opla Astry od roku, a dokładniej to Vauxhallu Astry (mieszkam w UK). Jest to Astra z 2005 roku, silnik 1.6 TwinPort 16V, 105km. Jak ją kupowałem to świeciła się kontrolka takiej pompy, tzw. "kontrola emisji spalin", bylem z tym u mechanika, wszystko sprawdził i powiedział, ze to chyba typowy problem Astry bo kolejna osoba z tym do niego przyjechała a komputer nic nie pokazuje i nie ma to wpływu na jazdę, najprawdopodobniej jest to po prostu beznadziejne paliwo jakie tu mamy (oktan 92 jest prawie wszędzie, najwyższy to 95 z tego co widziałem), jednak chce to usunąć bo mam zamiar sprzedać to autko niedługo, ma ktoś może pomysł jak mogę to zrobić? po resecie komputera problem powraca po paru dniach Kolejna rzeczą jest to, ze 3 tygodnie temu zaświeciła mi się nagle jak wjechałem w kałuże kontrolka ABS i nie chce zniknąć, udałem się od razu do mechanika, myśleliśmy, ze po prostu czujnik padł ale okazało się, że czujnik ABS, pompa ABS są absolutnie sprawne tylko taki kabelek, który łączy ABS z komputerem zgnił (?), bo ktoś przy nim szperał i był sklejony zwykłą taśma. Z tego co widziałem na ebayu itd. to ten kabel kosztuje 11 funtów, lecz za zrobienie tego krzyczą sobie po 200 funtów, bo diagnoza pierwsze 50f, wymiana 80f, kolejna diagnoza 50f, część 11f i zbiera się z tego ponad 200f. Miał ktoś może kiedyś podobne z tym doświadczenie? Mam kolegę, który może mi pomóc to wymienić, zna się dobrze na samochodach, ma sprzęt itd. Tylko mam pytanie czy ktoś kiedyś coś z tym robił? Jest to trudne? Z tego co widziałem u mechanika to filozofia polega na odpięciu i podłączeniu. Niestety, następna rzeczą sa leciutko falujące obroty spowodowane przez za cholerę nie wiem co, falują tak co 20sekund tylko jak auto stoi, wskazówka rusza się o 0,5cm? Może nawet mniej. Świeci mi się do tego na ekranie radia po zapaleniu samochodu "Poziom Chłodziwa", muszę wymienić czujnik od tego ustrojstwa, kosztuje tylko 10f a 5 minut roboty, ale czy to pomoże? Czytałem gdzieś na forach, stronach, blogach, że na falujące obroty pomaga wymiana tego czujnika bo przez niego komputer źle odczytuję dane (??) Żadna z tych rzeczy nie ma wpływu na jazdę, tylko lekko kolorowo się robi na desce rozdzielczej Za 3 tygodnie muszę zrobić MOT (odpowiednik polskiego przeglądu) i wiem, że ze świecącym ABS'em na pewno tego nie przejdzie. Proszę o jakieś porady i pomoc, jeśli kogoś spotkało coś podobnego Dziękuje bardzo i będę udzielał się na bieżąco
  19. Witam serdecznie Jestem posiadaczem Opla Astry III , rocznik 2004, Diesel 1,7 CDTI, 74 kW, wersja kombi I problem – pojawił się jakiś 2 tygodnie temu i wystąpił 4 razy, a mianowicie, po odpaleniu silnika, przejechałem ok 10-20 m po czym silnik zgasł, dwa razy udało się go odpalić ponownie, a dwa razy trzeba było trochę pokręcić tzn silnik zapalił za ok piątym razem. Dodam tylko że jakiś czas temu ( w kwietniu) miałem wymieniany alternator - http://forum.opel24.com/topic/66983-astra-iii-kombi-17-cdti-101km-problem-z-komputerem/ II problem – jadać ok 110-120 km/h przez ok 1 min (aż się nagrzeje turbina/ zacznie działać) to wtedy zapala się ikonka samochodu z kluczykiem, samochód traci moc i nie czuć by przyspieszał. Po ponownym odpaleniu silnika problem znika, aż do momentu ponownego wejścia na takie obroty, bądź też znika gdy jedziemy już wolniej ok 90-100 km/h przez parę minut i silnik/turbina się trochę wystudzi. Takie są moje odczucia, gdyż jestem laikiem w sprawach motoryzacyjnych. Pozdrawiam i czekam na jakaś waszą diagnozę.
  20. Witam! Mam nadzieję że w dobrym miejscu zamieściłem mój post. Do rzeczy! Posiadam opla astrę z 1998 roku z silnikiem 1.4 16V. kupiłem go rok temu wszystko było dobrze lecz był strasznie mułowaty ale to zapewne wina 300tys przejechanych kilometrów. po pewnym czasie spadł pasek klinowy, kupiłem nowy lecz cały czas spadał, pojechałem z tym do mechanika który podczas naprawy odkrył przyspawane koło pasowe a w wyniku czego uszkodzony wał korbowy. Po wymianie silnika zakupie nowego silniczka krokowego silnik ma od 2 do 4 tys obrotów. czasem ma tyle ile powinien czyli 900-1000 po przejechaniu kilku kilometrów zaczyna szaleć, obroty wskakują na 2-3 tys czasem nawet na 4 i auto samo jedzie, mechanicy nie wiedzą od czego tak jest. doradzicie mi coś ? może macie jakiegoś znajomego dobrego mechanika ? Jestem z Łodzi więc interesowałyby mnie moje rejony. proszę o pomoc!
  21. Witam. Mam pytanie dot. Trybu SPORT w mojej Astrze. Wyczytałem na tym i innych forach że pojedyncze wciśnięcie przycisku SPORT powoduje usztywnienie kierownicy i reakcję na pedał gazu, natomiast naciśnięcie SPORT przez ok.5 sekund wyłącza ESP i to się zgadza. Moje pytanie dotyczy obrotów w tej drugiej opcji (ESP OFF) - przy normalnej jeździe odcięcie następuje przy ok 4000 obr./min, a jak powinno być przy wciśniętym trybie SPORT. Włączałem tryb SPORT na obydwa sposoby i ciągle następuje odcięcie przy ok. 4000 obr./min i wówczas włącza się kontrolka samochodu z kluczem. Czy tak powinno być Pozdrawiam.
  22. Witam drogich kolegów i koleżanki, chciałem was prosić o pomoc z problemem, który męczy mnie już od tygodnia. Mam asterkę z silnikiem X14XE benzyna bez gazu, przebieg prawie 270tyś, od nowości można powiedzieć, że w rodzinie. Astra zawsze odpalała od kopa, komputer domagał się tylko zajęcia sondą lambda (błąd 0130), sonda która aktualnie siedziała była zamiennikiem, ale tak czy inaczej auto chodziło idealnie. Po odpaleniu miał równe obroty około 850-900, nie pojawiały się żadne niepokojące objawy. Ostatnio zrobiłem 12tyś km od wymiany oleju i musiałem dolać około 0.3l oleju, więc to chyba nie dużo. Około 3-4 tygodni temu w tłumiku końcowym zrobiła się dziura i auto delikatnie pierdziało. Nie wiem czy ma to jakiś związek z moim problemem ale wolę o tym napisać. Tak czy siak tydzień temu astra zaczęła mieć problemy z odpalaniem. Mianowicie objawiało się to tak: 1. Kręcimy rozrusznikiem, astra nie chce zapalić 2. Gaz w deskę, kręcimy astra zapala 3. Odpuszczę na chwilę gaz, astra gaśnie 4. Odpalę z gazem w desce, dojdzie do 7tyś obr, puszczę gaz dosłownie na pół sekundy i wcisnę go znów do deski, jednak astra już nie reaguje na to i obroty spadają do zera i samochód gaśnie 5. Jeżeli pogazowałem go przez kilka sekund na 7tyś obrotów to z rury leciał czarny dym i czarne krople (chyba sadza z wodą), ogólnie wydech strasznie okopcony. 6. Astra znowu zgaszona, po minucie zapalona, nagle ni z gruchy ni z Pietruchy odpala bez problemu i ustawia się w przedziale idealnych obrotów Przy okazji otwartej maski sprawdziłem sobie poziom oleju (wymieniany przy 258tyś km olej, zalewany elf półsyntetyk 10w40) przy 269tyś tak jak mówiłem dolałem 0.3l. Teraz gdy przy 270tyś km sprawdziłem poziom oleju byłem w szoku. Bagnet nie był nawet mokry. Szybko po olej i dolałem litr, i po procedurze sprawdzania oleju poziom unormował się w granicach ¾ między minimum a maximum. Rozumiem, że silnik już swój przebieg ma, uszczelnienia są w pewnym stopniu zużyte, ale no kurna 1l oleju by zeżarł przy pałowaniu go na 7tyś obrotów przez kilkanaście sekund? Dodam, że taką operację jaką opisałem w pkt, zastosowałem może dwa lub trzy razy nie więcej, łącznie może silnik chodził na 7tyś obrotów maksymalnie minutę. Postanowiliśmy z kolegą przeanalizować problem i zabrać się za ewentualną naprawę autka. Tak więc na pierwszy ogień poszedł komputer i czytanie błędów. Błąd sondy lambda 0130 oraz czujnika temperatury 0115. Tak więc wycieczka na zakupy i nowa sonda lambda z BOSCHa, oraz nowy czujnik temperatury sprawdzony woltomierzem w gotującym się z wodą garnku (zmiana oporności przy określonej temperaturze). Postanowiłem jeszcze wymienić filtr paliwa i dokładnie przejrzeć jego drogę do silnika ponieważ wyglądało mi to trochę jakby silnik nie dostawał go równomiernie, być może układ paliwowy był zapowietrzony. Z rzeczy, które nic mnie nie kosztowały, lub kosztowały niewiele a postanowiłem je zrobić było to: - Kompleksowe czyszczenie przepustnicy - Równie kompleksowe czyszczenie EGR a w efekcie jego zaślepienie - Czyszczenie dolotu i nowy filtr powietrza - Czyszczenie odmy - Sprawdzanie wszystkich gumowych połączeń pod maską Po wszystkich tych zabiegach samochód nie zawsze odpala, ale nie trzeba go już pałować aby utrzymać pracę silnika. Wystarczy lekko przytrzymać gaz na 1.5k obrotów, jednak jeżeli puścimy gaz może on czasami zgasnąć. Obroty czasami lubią pofalować i bywa że skaczą sobie od 1-3tyś. To się dzieje niezależnie od tego czy silnik jest zimny czy ciepły. Tak jak napisałem w temacie, jest to loteria. Czasami astra odpala bez problemu obroty w normie i nic po niej nie znać. Jeżeli np. jadę w dłuższą trasę to jest ok, jednak w pewnym momencie problem potrafi się pojawić, i wtedy auto nie reaguje na dodanie gazu i zwalnia. Pomaga wysprzęglenie i przegazowanie, dokładnie tak jakby musiał coś sobie przepalić i wtedy już działa dobrze. Po wymianie sondy i czujnika błędy zniknęły, pojawił się oczywiście błąd EGR, związany z jego zaślepieniem. Auto po czyszczeniu zbiera się jakby lepiej i ładniej przyśpiesza. Od całych tych zabiegów zrobione około 1000km, olej sprawdzany po każdej nawet najkrótszej przejażdżce, w ogóle go nie ubywa! Silnik był też umyty przy wszystkich tych pracach, i widać leciutkie pocenie się z pod pokrywy dekla zaworów dopiero w dn. dzisiejszym. Mam jeszcze jedno pytanie związane już stricte z osprzętem silnika. Co to za pompa w lewym nadkolu. Wiem, że z prawej strony jest pochłaniacz par paliwa, a z lewej cóż to jest? Jak odpalałem silnik to buczała przez dłuuuuższą chwilę, teraz po wyczyszczeniu wymienionych rzeczy chodzi jakby krócej. Czy świece mogą mieć związek z problemem? Wydaje mi się że iskrę daję bez problemu, tylko potem ma problemy z utrzymaniem pracy silnika. Niestety nie mam klucza aby je odkręcić i sprawdzić ich stan, ale planuje się w niego zaopatrzyć w najbliższych dniach. Prosiłbym was o jakieś cenne sugestie odnośnie mojego problemu. Mam nadzieję że wspólnymi siłami damy radę się z nim jakoś uporać! Pozdrawiam Marcin
  23. Witam Szukałem tu odpowiedzi na forum ale żadna nie pasowała do mojego tematu i żadna nie rozwiązała moich wątpliwości. Otóż podczas pracy silnika na biegu jałowym obroty nieznacznie falują co widać na zamieszczonym poniżej filmiku. Czasami jednak te skoki są spore i jak dobrze się wsłuchać w tym filmiku to słychać jakby jakiś silnik lub coś podobnego pracowało nierównomiernie przez co te obroty wariują. Przyznam także że po wyłączeniu silnika słychać buczenie jakby tej samej części przez ok 10 s po czym się wyłącza. http://www.youtube.com/watch?v=IEk3kfcyXN8 Chciałbym dodać że słyszałem wiele przyczyn od banalnych że "ten typ tak ma" do bardziej poważnych "coś z zaworami" Proszę o wyrozumiałość ale nie znalazłem tego tematu w tej formie tutaj i stąd mój temat. Pozdrawiam
  24. Witam! Kupiłem niedawno Vectre B 1.8 16v 96r a ona nie chce współpracować, odpalała rano ok, jak się ugrzała to łapała 1400 PB 2000LPG obrotów, po zgaszeniu i odpaleniu po 3h było w miare ok ben 900-1000 a gaz z 1100. Stwierdziłem że to nie jest idealnie i: podmieniałem krokowca wymieniłem TPS egr zaślepiony już ją taką kupiłem, wszyskie podciśnienia podłączone wyjąłem więc przepustnice i wyczyściłem, miała troche przypchane te małe kanaliki podciśnienia, najbardziej bodajże od tego zaworka z czerwoną wtyczka chyba od par paliwa, po czyszczeniu ślniącą przepustnicę zamontowałem na auto poskładałem odpaliłem, auto trzyma PB 1600 lpg prawie 2500 jeszcze więcej niż przed czyszczenie... oporność tego niebieskiego czujnika płynu chlodniczego przy 80 st okolo 280 czyli miesci sie miedzy zalecanym 200-300... odłaczałem lambde nie pomaga...(wtyczka 4pinowa koło cewki zpłonowej) odpinałem przepływkę ( tez trzmya 2500 na gazie... ale na benzynie 500) czujnik temperatury powietrza w dolocie... nic już nie pomaga... gdzie jeszcze szukać?? Lewe powietrze to rozumiem że może być ale pryskałem plakiem do okoła kolektora itd i nic... myślę jeszcze o tym zaworku par? czy go nie zaślepić i nie zobaczyć reakci.. ewentualnie servo nieszczelne gdzieś ale... żeby aż 2500obr
  25. Witam, mam taki problem, mianowicie wyrobił mi się całkowicie otwór do odkręcania śruby (nakrętki długiej) która wkręcana jest w obudowe przepustnicy (zaznaczone na zdjęciu ). Odkręcić ją to jakoś dam radę, ale skąd ja taka mam teraz wiąć Pomożcie mi koledzy. A na dodatek czyściłem EGR i od tego momentu falują mi obroty lekko 800-950 może na to też coś poradzicie. Podrawiam i liczę na pomoc.
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.