Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'abs' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
    • Ogólne porady techniczne
    • Sam Naprawiam - Opel, gotowe poradniki napraw
    • Odszkodowania, porady prawne
    • Warsztaty Samochodowe
  • OPEL24 Riders
    • Klubowicze i ich auta
    • Gadżety klubowe
    • Zloty i spoty
  • Giełda- czyli sprzedam, kupię, zamienię
    • Zareklamuj swoje usługi na forum
    • Sprzedam
    • Poradniki kupującego Opla
    • Kupię
  • Wysypisko tematów
    • Śmietnik

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 22 wyników

  1. Witam. Proszę o poradę. W Merivie A (2006r, silnik 1,4 benzyna) zapaliła się kontrolka ABS oraz trakcja. Podłączyłem się do ECU swoim komputerem (na laptopie mam tylko darmowy program OBD Auto Doctor - mam nadzieję nie przekręciłem nazwy). Program może tylko diagnozować silnik, nie było błędów silnika, więc nic nie pokazał. Dziś ojciec (70 lat) pojechał do warsztatu, i usłyszał, że do wymiany są oba czujniki ABS'u w przednich kołach. I tu moje pytania, jeśli ma ktoś ochotę odpowiedzieć - z góry dziękuję! Oto one: - czy rzeczywiście od razu mogą się popsuć oba czujniki na raz? Czy to raczej jakaś ściema, aby więcej zarobić? - ile kosztuje program do pełnej diagnozy Opla, czy jest coś tańszego niż to: https://www.viaken.pl/pl/interfejs-opel-scanner-can-usb-1987-2014-z-licencja-na-oprogramowanie.html (pytam, bo może czas kupić program, i samemu diagnozować); - czy jeśli rzeczywiście oba czujniki są do wymiany, czy mogę je kupić np. na allegro, i samemu zmienić? Nie mam w domu kanału w garażu, klucze, itp - mam. Dziękuję, pozdrawiam! Andrzej.
  2. Cześć, Mam problem z świecącą się kontrolką ABS i wariującym prędkościomierzem. Na początku kontrolka ABS zapalała się co jakiś czas, potem coraz częściej (zazwyczaj po ponownym uruchomieniu zapłonu gasła). Doszedł do tego wariujący prędkościomierz. Po wizycie u mechanika stwierdzono, że to piasta w lewym kole, bo tam znajduje się czujnik. Piastę całą wymieniono. Pomogło to na jakiś miesiąć. Potem objawy wystąpiły ponownie. Jeździłem z tym prawie rok i na początku tego roku znów wymieniłem piastę tym razem na lepszą (SKF) bo mechanik stwierdził, że wtedy zamonotował jakąś tańszą więc mogła się szybko popsuć. Przy okazji mechanik stwierdził, że poprawił przewody przy ABS (dokładnie nie wiem co było z nimi nie tak). Po trzech miesiącach problem wrócił ponownie, na razie co jakiś czas zapala się kontrolka ABS, teraz coraz dłużej (czasem widać jakieś pojedyńcze skoki prędkościomierza). Czy wiecie co może być przyczyną? Czy chodzi o te kable? Może są przetarte? W interenecie znalazłem taki temat (http://www.vauxhallownersnetwork.co.uk/index.php?threads/astra-g-abs-fault-fixed-cheaply.197868/) gdzie wskazują, że należało by wymienić jeden z kabli (nr części 9131387). Można to jakoś samemu zdiagnozować? Dzięki
  3. Witam. Mam Agile 1.2 2000r. Miałem w niej licznik bez obrotomierza i postanowiłem kupić z obrotomierze. Więc zakupiłem licznik z tego samego rocznika i silnika tylko z obrotomierzem. Po podłączeniu wszystko działa idealnie. Wszystkie kontrolki, wskaźnik temp, paliwa, obrotomierz no ale. Prędkościomierz okropnie zaniża. Jadąć jakieś 60-70km/h prędkościomierz pokazuje 20km/h. Czy miał ktoś taki problem. Co muszę jeszcze wymienić żeby ten prędkościomierz dobrze pokazywał. Od razu mówię że czujnik prędkości mam i na kole i na skrzyni
  4. Cześć To mój pierwszy post na tym forum. Mam problem z Astrą H, silnik 1.7. Przedwczoraj podczas wjeżdżania pod górkę na obrotach ok 2,3 tys autkiem szarpnęło i zaświeciły się kontrolki ABS oraz ESP. Zatrzymałem się, zgasiłem silnik, odpaliłem i przez ok. 30 km ponownie parę razy szarpnęło mną przy wjeżdżaniu pod górkę, na chwilę ABS i ESP się zaświeciło i wskazówka prędkościomierza zafalowała o ok. 20 km/h w górę i w dół. Dalsze 100 km bez przygód i bez kontrolek. Starałem się utrzymywać obroty tak pod 3 tys. Wydaje się, że silnik miał mniejszą moc. Kolejne odpalenie. Po ok. 10 km znów szarpnięcie i przez dalsze 20 km ABS i ESP świecą się na stałe. Podczas jazdy włączyło się wypalanie DPF-a. Kolejne odpalenie. ABS i ESP się świecą. Bez ruszenia z miejsca wskazówka prędkościomierza na sekundę wahnęła się do 50 km/h i zeszła do zera. Po chwili ponownie to samo. Silnik pracował dalej przez minutę na postoju normalnie, ale zrezygnowałem z jazdy : SMILE : Metoda gaz+hamulec pokazuje błąd 70408. Szybki gugiel podpowiada, że to dotyczy pedału sprzęgła. Macie pomysł, co to może być?
  5. Witam wszystkich forumowiczów Ostatnio nie daje mi spokoju pewien objaw jaki zaobserwowałem w swojej Astrze, postaram się jak najkrócej opisać temat, choć pewnie się to nie uda. Około 700 km temu zaobserwowałem iż drga mi pedał sprzęgła przy odpalaniu silnika. Jest to kilka stuknięć, podobnych do drgań jakie można wyczuć na pedale hamulca w trakcie działania ABS (choć znacznie słabszych). Przy gaszeniu silnika objaw nie występuje. Drgania całkowicie ustają, jak tylko silnik zaskoczy (z uruchamianiem silnika nie ma żadnych problemów). Dzieje się tak wyłącznie na bardzo dobrze nagrzanym silniku, przy czym nie jest tu wyznacznikiem temperatura cieczy widoczna na desce rozdzielczej, silnik musi być bardzo dobrze zagrzany (10-20 km jazdy miejskiej jest wystarczające). Początkowo objaw zdiagnozowałem wyłącznie przy odpalaniu silnika, ostatnio zauważyłem, że te drgania pojawiają się również przy ruszaniu, ale wyłącznie bez dodawania gazu (robiłem tak tylko przy sprawdzaniu usterki, w normalnej jeździe ruszam dynamiczniej przez co objaw ten mógł również wcześniej występować o czym mogłem nie wiedzieć). Przy takim ruszaniu objaw pojawia się w momencie puszczania pedału sprzęgła na chwilę przed całkowitym puszczeniem pedału sprzęgła (na chwilę przed tym jak skrzynia osiągnie pełne obroty podawane przez silnik, ale jeszcze przed całkowitym puszczeniem pedału sprzęgła. Po puszczeniu pedału drgania już nie występują. W momencie jak pojawiają się drgania słychać dźwięk podobny jak przy działaniu układu ABS, tylko cichszy (przy odpalaniu ten dźwięk również może występować, ale z uwagi na rozruch silnika nie słychać tego dźwięku). Powyższe objawy zaczęły występować na krótko po przeglądzie po 4 roku (auto z 2011 roku z listopada, data rejestracji to grudzień więc ostatni przegląd był w grudniu) Objaw pojawił się w lutym 2016 ale mogło to się zdarzyć już zaraz po przeglądzie, mało jeżdżę autem, na co dzień poruszam się innym autem a to jest na dalsze wyjazdy. Przegląd zrobiony w Hornet we Wrocławiu, zostało zrobione wszystko co jest wymagane podczas przeglądu po 4 roku, min. wymiana płynu hamulcowego, co może być istotne dla diagnozy usterki, o czym później. Z usterką zgłosiłem się do wspomnianego wyżej serwisu, po krótkiej diagnozie wyrok. Pedał sprzęgła ciężko chodzi i najprawdopodobniej przyczyną usterki jest padające koło dwumasowe. Zgodnie z sugestią mechaników cały komplet sprzęgła został wymieniony, we wspomnianym ASO Hornet, na oryginalnych częściach, cały komplet czyli dwumasa, docisk, tarcza sprzęgła, wysprzęglik, ogólnie droga zabawa i nie polecam nikomu. Cała wymiana zajęła około 1,5 tygodnia ze względu na konieczność sprowadzenia części z niemiec. Niestety oprócz wyraźnie lżej chodzącego pedału sprzęgła objawy dalej występują, mimo iż drżenie jest słabsze niż wcześniej, choć nieznacznie. Od tamtego momentu pojeździłem do Hornetu trzy razy i panowie twierdzą że tak ma być, mimo iż wcześniej na podstawie tych objawów zakwalifikowali sprzęgło do wymiany. Przy ostatniej wizycie panowie zauważyli lekki wyciek oleju z koła pasowego wału (pocenie, jeszcze bez wyraźnego kapania). Diagnoza do wymiany koło pasowe z piastą i uszczelką... Zrobione, drżenie nie ustąpiło (nie liczyłem na to ) Przy ostatniej wizycie związanej z wymianą koła pasowego tzw. mistrz serwisu pojeździł trochę ze mną i po sprawdzeniu objawów stwierdził, że mieli kiedyś przypadek, iż klient przyjechał Cruzem z tym samym silnikiem z podobnym objawem. Podejrzenie padło wtedy na wadliwie działający układ ABS i wymienili pompę ABSu czy też pompę wspomagania (nie pamiętam dokładnie i nie znam się aż tak dobrze na motoryzacji, przez co nie wiem czy jest to jeden układ, czy też kilka. Ale z uwagi na to że Cruze był na gwarancji to wymienili wszystko, ale nie usunęło to usterki. Po czym "mistrz" stwierdził, ten typ tak ma, jeździć i się nie martwić. O ile objaw przy ruszaniu mnie nie martwi bo nie zdarza mi się ruszać w ten sposób o tyle martwi mnie drganie przy ruszaniu. Tak jak wspominałem drganie występuje tylko na nagrzanym silniku, ale zdarza mi się odpalać auto jak jest nagrzane - mechanik nie widział w tym problemu. Może sam zawsze odpala wyłącznie auto na zimnym silniku : COOL : Nie chcę tego bagatelizować, żeby uniknąć rozsypania się innych części od tych powodujących problem, no i żeby nie stanąć w szczerym polu i nie czekać na pomoc drogową. W najbliższym czasie postaram się pojechać do innego ASO lub innego mechanika w celu diagnozy usterki, może oni będą lepiej zorientowani. Zastanawiają mnie dwie rzeczy, choć nie wiem czy jest to bezpośrednio związane z usterką, mianowicie: 1. Wyciek oleju przy kole pasowym pojawił się praktycznie w tym samym czasie co wspomniana usterka. Zastanawiam się czy wyciek nie jest skutkiem usterki i czy winy nie ponosi napinacz paska, lub sprzęgło alternatora. Przy czym na luzie pasek klinowy nie drży, napinacz też nie, pasek idzie płynnie, nie słychać żadnych pisków z paska, nietypowych dźwięków z rolek, wszystko chodzi cicho i płynnie. Diagnozowałem tylko na wolnych obrotach, mam kłopot z jakąkolwiek pomocą przez co ciężko, żeby ktoś usiadł za kierownicą i operował gazem, tak żeby zdiagnozować sprzęgło alternatora i nietypowe zachowanie napinacza. Dźwięk, który wcześniej opisałem może być podobny do dźwięków uszkodzonego napinacza, ale ciężko to usłyszeć na działającym silniku, a z uwagi, że problem pojawia się najwyraźniej przy ruszaniu to ciężkie będzie zobaczenie tego. Tylko nie wiem czy to pasuje do objawów, gdyż te występują tylko na gorącym silniku - choć ciepło w sumie nierównomiernie się rozchodzi i napinacz oraz sprzęgło alternatora po nagrzaniu od elementów silnika i być może problemy powodują części po nagrzaniu... Nie wiem. 2. Objawy wystąpiły krótko po wymianie płynu hamulcowego, który jednocześnie jest wykorzystywany w układzie hydraulicznym sprzęgła. Płyn ten po nagrzaniu zmienia swoje właściwości, przez co problem może powodować dopiero rozgrzany płyn. Zastanawia mnie to co mechanik powiedział o Cruzie i że tam problem powodował układ ABS - choć po wymianie pompy problem dalej występuje, przez co można podejrzewać że tam raczej źle zdiagnozowali usterkę. Nie wiem też czy problemem może być źle odpowietrzony układ, ale ten by wykazywał usterkę nawet przy zimnym płynie. Kolegów w ASO raczej nie podejrzewam iż zalali zły płyn, lub płyn złej jakości bo raczej był lany taki sam jak wcześniej, a wcześniej drżenie nie występowało. Zastanawia mnie też to czy źle działający układ ABS może się przenosić w taki sposób na pedał sprzęgła, sprzęgło przecież nie ma żadnego wspomagania. Nie wiem też czy razem z drżeniem pedału sprzęgła drży hamulec - ciężko to zdiagnozować ze względu na moment występowania usterki. Dodatkowo, drżenie występuje tylko przy odpalaniu i niskich obrotach silnika a zapowietrzony układ powodowałby problemy w całym zakresie obrotów. Patrząc na to wszystko wydaje mi się, że wymiana sprzęgła nie była konieczna ale to osobny temat i raczej uwaga do fachowości panów z ASO Hornet. Czy ktoś ma może jakiś pomysł co może powodować to dziwne drżenie pedału sprzęgła, mi już się kończą pomysły a nie chcę wymieniać części na ślepo, poza tym co jest rzeczywiście zepsute. Chyba że taki objaw jest normalny, mimo iż wcześniej u mnie nie występował i pojawił się niedawno. Do wystąpienia usterki przejechałem około 4,5 kkm. Aha tak na koniec, rocznik auta już podałem, silnik 1.4 turbo 140 km. Samo auto kupione przeze mnie w sierpniu zeszłego roku. Przebieg przy zakupie to 58 kkm, aktualnie 63 kkm, usterka wystąpiła przy 62,5 kkm (autentyczności przebiegu jestem pewny bo auto kupowałem od kolegi, który ma własną firmę i na codzień jeździ firmowymi autami bo tak mu wygodniej i taniej). Ma ktoś może jakieś doświadczenia z podobnymi przypadkami, będę wdzięczny za pomoc, mi już brakuje pomysłów. Przepraszam za obszerność wpisu ale chciałem uniknąć diagnozy jaka najczęściej się pojawia, że to dwumasa, gdyż ta była wymieniana.
  6. Witam, mam problem z którym nie mogę sobie poradzić. Po wymianie zacisku klocka hamulcowego nie mogę go odpowietrzyć. Strona: lewy przód. Wszystkie koła ładnie się odpowietrzają. Do tego nawet nie dochodzi płyn przez przewody. Wszystkie przewody są drożne bo sprawdzałem. Płyn zatrzymuje się w czymś takim co wygląda mi na rozdzielacz lub coś od abs. Bardzo proszę o rady bo już wysiadam i nie mam pomysłu na to. Moje auto to corsa 04r. 1.2 16v.
  7. Witam wszystkich użytkowników. Piszę w imieniu wujka ,który jest posiadaczem Opel Vectra B 1.8 16v 97r. ,który ma problem z licznikiem prędkościomierza oraz z obrotomierzem , gdyż raz działają Ok ,a powiedzmy następnego dnia już nie działają tylko wskazówki delikatnie drgają . Nie dzieje się to w trakcie jazdy tylko po zgaszeniu i ponownemu odpaleniu silnika przykładowo . Początkowo stawiałem na czujnik ABS ,więc przy lewym kole zdemontowałem go i zmierzyłem opór , który wyniósł 1.44 kOhm , który z tego co czytałem jest prawidłowy . Mierzyłem również w stronę komputera i wyniósł 12.5-13 kOhm a z tego co czytałem powinien wynieść kilka MOhm .Na jednym z forum przeczytałem również, że problem może tkwić chodź nie wiem co ma z tym związek , ale w silniku krokowym . Jeśli ktoś borykał się z tym problemem lub wie jak go rozwiązać to prosiłbym o pomoc . Będę bardzo wdzięczny . Pozdrawiam .
  8. Witam, podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka trakcji oraz ABS. Rozpędziłem autko i wykonałem "kontrolowane hamowanie", ABS nie zadziałał więc to oczywiste skoro świeci:) ale co do tego ma kontrolka trakcji? Mój model to Opel Astra III 2004r 1,7 CDTI 101 koni (niby tyle miał ale coś na pewno już zdechło:) Pozdrawiam i liczę na pomoc. Ps. z racji,iż dzisiaj już prawie święto jeszcze nie odwiedziłem żadnego magika i nie podpinałem się do kompa. Pozdrawiam
  9. Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post na tym forum więc bardzo proszę o wyrozumiałośc. Postaram się opisac mój problem dokładnie, A więc... Zaczęło się to już dobre parę miesięcy temu, podczas normalnej jazdy zapaliła się na chwilę kontrolka ABS, po zgaszeniu samochodu i ponownym odpaleniu zgasła - i tak sobie z tym radziłem przez kilka tygodni. Potem zacząłem odnosic wrażenie, jakby na dziurach/ progach zwalniających zaczynała się zaświecac i w ten sam sposób gasła, a więc zdjąłem koła z przodu w wolnej chwili, poczyściłem kostki, pospinałem trytytkami dla pewności, poskładałem spowrotem no i problem ustąpił... na jakieś 2 tygodnie, pojeździłem po deszczu/błocie i kontrolka się zaświeciła ponownie, ale tym razem tylko na chwilę, gdy zgasła ABS zaczął wariowac, nawet przy delikatnym hamowaniu wlaczal sie, przez co nie dało się sprawnie hamowac, po kilkukrotnym mocnym hamowaniu kontrolka zaswiecala się i był spokój z tym, że bez ABSu.. W obecnej chwili sytuacja wygląda tak, że ABS świeci się cały czas, a gdy gaśnie robie wszystko by sie ponownie zaświecił, ponieważ bez tego nie da się hamowac samochodem, pedał hamulca skacze jak opętany nawet przy delikatnym hamowaniu, przez co zatrzymanie auta nie jest proste. Generalnie problem pojawiał się zawsze gdy padał deszcz lub była mocna mgła - ogółem reagował na wilgoc. Kostka i caly przewod zaizolowane (prawy przod) pomogły na pare dni po czym znowu to samo. Zapomniałem dodac na początku, że oczywiście był podpinany pod komputer wyszło prawe przednie koło błąd odczytu czujnika. Dodam również, że znajomy kupił astrę z zapalona kontrolka ABSu, zmienił piastę i nic to nie zmieniło, nadeszła teraz zima i pod wpływem mrozu kontrolka mu gaśnie i abs działa, pojeździ trochę i sie zaświeca i znów ABSu brak, jedyna różnica że jemu nie wariuje tak hamulec. Bardzo proszę o pomoc, jeżeli coś napisałem nie jasno proszę o zwrócenie uwagi, zaraz wszystko poprawie Pozdrawiam Artur
  10. Orientuje się ktoś na jaki koszt muszę się mniej więcej przygotować chcąc wymienić zewnętrzny przegub? Ewentualnie jakiej marki zamiennik zastosować? Co polecacie, jeśli chodzi o średnią półkę cenową? CC z silnikiem 1.2, ABS.
  11. Witam, jestem posiadaczem Opla Astry od roku, a dokładniej to Vauxhallu Astry (mieszkam w UK). Jest to Astra z 2005 roku, silnik 1.6 TwinPort 16V, 105km. Jak ją kupowałem to świeciła się kontrolka takiej pompy, tzw. "kontrola emisji spalin", bylem z tym u mechanika, wszystko sprawdził i powiedział, ze to chyba typowy problem Astry bo kolejna osoba z tym do niego przyjechała a komputer nic nie pokazuje i nie ma to wpływu na jazdę, najprawdopodobniej jest to po prostu beznadziejne paliwo jakie tu mamy (oktan 92 jest prawie wszędzie, najwyższy to 95 z tego co widziałem), jednak chce to usunąć bo mam zamiar sprzedać to autko niedługo, ma ktoś może pomysł jak mogę to zrobić? po resecie komputera problem powraca po paru dniach Kolejna rzeczą jest to, ze 3 tygodnie temu zaświeciła mi się nagle jak wjechałem w kałuże kontrolka ABS i nie chce zniknąć, udałem się od razu do mechanika, myśleliśmy, ze po prostu czujnik padł ale okazało się, że czujnik ABS, pompa ABS są absolutnie sprawne tylko taki kabelek, który łączy ABS z komputerem zgnił (?), bo ktoś przy nim szperał i był sklejony zwykłą taśma. Z tego co widziałem na ebayu itd. to ten kabel kosztuje 11 funtów, lecz za zrobienie tego krzyczą sobie po 200 funtów, bo diagnoza pierwsze 50f, wymiana 80f, kolejna diagnoza 50f, część 11f i zbiera się z tego ponad 200f. Miał ktoś może kiedyś podobne z tym doświadczenie? Mam kolegę, który może mi pomóc to wymienić, zna się dobrze na samochodach, ma sprzęt itd. Tylko mam pytanie czy ktoś kiedyś coś z tym robił? Jest to trudne? Z tego co widziałem u mechanika to filozofia polega na odpięciu i podłączeniu. Niestety, następna rzeczą sa leciutko falujące obroty spowodowane przez za cholerę nie wiem co, falują tak co 20sekund tylko jak auto stoi, wskazówka rusza się o 0,5cm? Może nawet mniej. Świeci mi się do tego na ekranie radia po zapaleniu samochodu "Poziom Chłodziwa", muszę wymienić czujnik od tego ustrojstwa, kosztuje tylko 10f a 5 minut roboty, ale czy to pomoże? Czytałem gdzieś na forach, stronach, blogach, że na falujące obroty pomaga wymiana tego czujnika bo przez niego komputer źle odczytuję dane (??) Żadna z tych rzeczy nie ma wpływu na jazdę, tylko lekko kolorowo się robi na desce rozdzielczej Za 3 tygodnie muszę zrobić MOT (odpowiednik polskiego przeglądu) i wiem, że ze świecącym ABS'em na pewno tego nie przejdzie. Proszę o jakieś porady i pomoc, jeśli kogoś spotkało coś podobnego Dziękuje bardzo i będę udzielał się na bieżąco
  12. Witam, Mam taki niefajny problem z moją corsą, a mianowicie podczas jazdy włącza się pompa ABS bez hamowania, jest to denerwujące i niebezpieczne bo na suchym asfalcie załączony ABS znacząco wydłuża drogę hamowania. Wczoraj przeczyściłem czujniki we wszystkich kołach natomiast to nie pomogło, nie zaświeca mi się teraz kontrolka ale pompa nadal wariuje. Podczas jazdy aby wyłączyć pompę ABS wystarczy delikatnie nacisnąć pedał hamulca. Co może być przyczyną takiego zachowania? Wczoraj sprawdzałem również błędy ABS i reszty u znajomego mechanika ale stwierdził ze nic niema i ze czyszczenie czujników powinno pomóc, niestety nie do konca pomogło.
  13. Witam W sobotę wymieniłem koła na zimówki 15" z letnich 16". W niedzielę troszkę autko przegoniłem gdyż codziennie jeździ nim zona. Wieczorkiem autko wstawiłem do garażu. Dziś w poniedziałek zona informuje mnie iż niezgasła kontrolka ABS. Co może być przyczyną: - chyba nie zmiana rozmiaru kół - przeczyścić kostki od ABS`ów? - gdzie się znajdują - przeczyścić czujniki od ABS`ów? - gdzie się znajdują Przy wymianie oczyściłem drucianką bębny z rdzy przed założeniem koła. Lecz dodatkowo popryskałem smarem miedzianym. Może pył z rdzy dostał się do czujnika? Lecz czemu błąd nie pojawił się wcześniej
  14. boleksiwy

    Problem z ABS

    Witam, Temat pewnie już znany ale pomimo sprawdzenia wielu wątków wciąż nie rozwiązałem problemu. Od kilku miesięcy mam problem z ABS . Hamulce wydają się działać poprawnie . Problem zaczyna się przy bardzo małej prędkości kiedy na przykład podjeżdżam do skrzyżowania i używam powtórnie hamulca . Wyraźnie czują na pedale włączający się ABS oraz charakterystyczny dźwięk . Nie świeci się natomiast kontrolka ABS-u. Kilku mechaników już to sprawdzało i nie byli w stanie rozwiązać problemu pomimo podłączenia do komputera. Ostatecznie zdecydowałem Się na wizytę w serwisie opla. Po komputerowej diagnostyce ukł. Hamulcowego wyszło ze mam do wymiany piastę koła lewego oraz wiązkę. Części zostały wymienione , ale pomimo tego nic się nie zmieniło .Problem wciąż się pojawia. Teraz twierdzą ze jest to problem alternatora , który rzekomo daje zbyt mało napięcia. Wydaje mi się to dziwne .Ostatnio przejechałem ok. 4 tys km ( światła , klimatyzacja , ładowanie , telefonu bądź podłączone małe wideo. Wszystko praktycznie równocześnie) . Akumulator sprawny , żadnych problemów z odpalaniem itp. Czy ktoś się już spotkał z podobnym problemem Opel astra II 1.6 16 V 2003 rok kombi
  15. Witam, Od kilku dni mam problem z kontrolkami i prędkościomierzem. Co jakiś czas zaczynają się świecić kontrolki od ABSu i TC. Dodatkowo wskazówka od prędkościomierza opada na zero i nie bije licznik kilometrów dziennych. Bezpieczniki sprawdzone. Nie bardzo też mogę określić w jakich okolicznościach się to dzieje, gdyż jest to bardzo nieregularne zjawisko. Może ktoś ma pomysł, co może być tego przyczyną albo sam miał taki objaw i wie co trzeba sprawdzać? Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam.
  16. Witam, po podlaczeniu pod komputer, wyrzuca bledy ABS i EGR. Samochod nie traci na mocy, wiec EGR jeszcze dziala, jednakze po zresetowaniu bledu, on powraca po przejechaniu kilku kilometrow. EGR jade dzis wylaczyc calkowicie, znalazlem fachowca i zrobi to za 250 zl. P0400 - Exhaust Gas Recirculation Valve Stuck (61) - Not present Co do ABS: U2108 - CAN-Bus No Communication with ABS (Anti-Lock Brake System) (70) - Not present U2108 - Invalid Data from ABS (Anti Lock Brake System) (72) - Not present rowniez predkosciomierz nawala i raz dziala raz nie oraz nie liczy zawsze przejechane km. C0045 - Rear Left Wheel Speed Sensor No Signal (08) - Not present C0035 - Front Left Wheel Speed Sensor Malfunction (0A) - Not present C0045 - Rear Left Wheel Speed Sensor No Signal (08) - Not present P0500 - Wheel Speed Sensor Circuit Range/Performance (71) - Not present P0550 - Mileage Circuit Range/Performance (71) - Not present U2139 - Invalid Signal from CIM (Steering Column Module) (71) - Not present Czy ktos moze prosze zerknac co robic w takim wypadku? Czy do wymiany sa piasty w kolach czy czujniki poprostu sprawdzic? Dziekuje
  17. Szanowni koledzy, Po zdecydowanym hamowaniu w trakcie jazdy zapaliła się kontrolka ABS. Oczywiście w związku z niedziałaniem tego systemu nie działa kontrola trakcji, napęd na 4 i automatyczne hamowanie przy zjeździe ze wzniesienia. W warsztacie komputer pokazał błąd w czujniku ABS w tylnym prawym kole. Mechanik podłączył nową piastę z czujnikiem i nadal po sprawdzeniu systemu ABS kontrolki nie gasną. Mechanik twierdzi, że sygnał z czujnika jest zbyt słaby. W związku z tym mam pytania do doświadczonych kolegów: w czym może być problem z niedziałającym ABS czy konieczna jest wymiana całej piasty (z łożyskiem i czujnikiem ABS) czy też wsytarczy wymienić sam czujnik ABS
  18. Witam. Problem polega na tym, że przy hamowaniu pedał hamucla skacze i strasznie czuc wibracje na całym samochodzie. Wymieniłem tarcze i klocki, płyn hamulcowy, odpowietrzyłem hamulce i nadal to samo. Wie ktoś w czym problem ? Samochód to Opel zafira 2000 Edition 2.0DTI
  19. Witam, jestem nowy na tym forum wiec prosze o wyrozumialosc jesli popelniam jakies bledy. Posiadam Astre 3, 1.3 CDTI, 2007 rok Wyswietla mi sie kontrolka ABS i wariuje wskazowka od predkosciomierza, rowniez nie sa liczone przejechane kilometry. Sprawdzilem czujniki i styki w kolach i sa czyste, dodatkowo je przeczyscilem wd40. Na stacji diagnostycznej po podlaczeniu do komputera, komputer nie byl wstanie sie polaczyc z ABS. Prosze o pomoc Dziekuje
  20. Witam wszystkich, W mojej astrze II najpierw pojawił się problem z ABSem często w zimie zapalała się kontrolka i to na bardzo długo, po ponownym uruchomieniu silnika gasła i pojawiała się po jakimś czasie jazy, czasem w ogóle się nie zapalała, później wskazówka prędkościomierza podczas jazdy zaczynała falować i upadać do zera aż w pewnym momencie przestałą się w ogóle podnosić. Dodam że komputer nie wykazuje żadnych błędów. Proszę o pomoc
  21. Witam i prosze o pomoc. Ostatnio zaswiecila mi sie kontrolka ABS wiec pojechalem ne komputer i stwierdzono uszkodzenie czujnika lewy przod.Dzisiaj piasta razem z czujnikiem zostala wymieniona ale kontrolka wciaz swieci i nie mozna jej wykasowac komputerem.Komputer podaje wciaz ta sama usterke.Probowalem kilka razy ABS na mokrej nawierzchni i za jednym razem dziala a za drugim nie.Podzczas jazdy z podlaczonym komputerem na tym lewym przednim kole nie pokazuje predkosci jazdy a na pozostalych 3 tak.Czy ktos mial podobne problemy.Bardzo prosze o pomoc i z gory serdecznie dziekuje. Michal
  22. Witam, mam problem gdyż świeci się kontrolka ABS, nie działa prędkościomierz, oraz świeci się kontrolka TC. Co dziwne ABS działa koła się nie blokują, prędkościomierz ani drgnie, a kontrolka TC zapaliła się gdy wymieniłem bezpiecznik z 30A(nie wiem co za człowiek mógł się pomylić) na prawidłowy 10A. Auto stało z około 1,5 miesiąca na mrozie nie ruszane, czy jest możliwość że coś przestało stykać? ogółem już samochód jest odmrożony.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.