Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Zwracam się z podobnym problemem jak to opisuje Albert105 z tym, że moje problemy zaczęły się od zauważonego wycieku oleju z okolic wałka rozrządu tak, więc po zajechaniu na warsztat okazało się, że wyciek jest z pod jakiegoś usczelniacza na wale no i trzeba to wymienić.

Zwarzywszy na czas wymiany oleju, który miał być wymieniony w marcu zdecydowałem, że od razu go wymienię i jeszcze porobię w nim parę rzeczy to znaczy: zdecydowałem się na wymianę rozrządu INNA,( przebieg 103275) pompy DOLTZ, filtra GM i oleju CASTROL EDGE 0W-30, świec GM gdyż nie były wymieniane chyba od nowości i filtra paliwa GM no i od tego momentu się zaczęło.( KOSZT CZĘŚCI I ROBOCIZNA 1376 i parę groszy )

Jak sobie dobrze przypominam obroty przed tą wymianą wahały się w granicach 600 a 900 teraz obroty są na przełomie 500 a nawet i mniej no i pojawiają się problemy a mianowicie wcześniej po zapaleniu była możliwa opcja włączenia klimatyzacji i nic się nie działo a teraz po uruchomieniu klimatyzacji obroty nagle spadają zaczyna lekko drgać silnik no i jazda jest niemożliwa, bo zaraz gaśnie, przy czym pojawia się czerwona kontrolka oleju i żółta z ESP. ( Zwracam uwagę, iż problem ten występuje przy zimnym jak i ciepłym silniku )

Bardzo proszę o pomoc w zdjagnozowaniu tego problemu.

https://forum.opel24.com/topic/50366-spadaj%C4%85ce-obroty-ga%C5%9Bni%C4%99cie/

Gość kamilo4195

,,przy czym pojawia się czerwona kontrolka oleju i żółta z ESP" = musisz jechać zbadać sprawę na komputer. Sprawdzałeś stan oleju ..?? Ewentualnie musisz jechać złożyć reklamacje do serwisu mechanika który Ci to robił.

https://forum.opel24.com/topic/50366-spadaj%C4%85ce-obroty-ga%C5%9Bni%C4%99cie/#findComment-429050

,,przy czym pojawia się czerwona kontrolka oleju i żółta z ESP" = musisz jechać zbadać sprawę na komputer. Sprawdzałeś stan oleju ..?? Ewentualnie musisz jechać złożyć reklamacje do serwisu mechanika który Ci to robił.

Stan oleju tak jak opisywałem po wymianie i dwu krotnym sprawdzeniu jest okey, a te kontrolki zapalają się po uruchomieniu klimatyzacji i nie świecą się ciągle, bo jak ją wyłączę to znowu jest dobrze.

Może problem nie tkwi w samej klimatyzacji, bo zauważyłem, iż uruchomienie klimy powoduje spadek obrotów i te takie drgania silnika, ale po włączeniu także recyrkulacji powietrza dzieją się te cuda z kontrolkami i gaśnięciem.

Warsztat no cóż po wstępnej analizie telefonicznej nie wie, co może być przyczyną i wyznaczył termin, na 24 więc jak coś wynajdą to napiszę może się komuś przyda.

https://forum.opel24.com/topic/50366-spadaj%C4%85ce-obroty-ga%C5%9Bni%C4%99cie/#findComment-429178

…….. No to cóż Panowie/Panie trzeba niestety powiedzieć, że niewiedza kosztuje po zajechaniu do mechanika objaśnieniu, co się dzieje czas na przejażdżkę przez samego mechanika.

Pojechał przyjechał pierwsze spostrzeżenia trzeba przemierzyć alternator, cewkę, akumulator bądź gdzieś jest coś przytkane trzeba by podłączyć pod komputer. Rób pan – zaprosili na poczekalnie potczęstowali kawą i czekać.

Mija jakieś 40 minut przychodzi serwisant okazało się, że to zatkana przepustnica oraz wyżarta jak to zacytował uszczelka, więc wymieniamy.

Tak, więc jak się okazało brak warunków i czasu, aby naprawić to samemu, bo przecież można było podjechać na kopa diagnozować i wymienić samemu kosztowało niestety 186 zł ( 2 x komp. +robocizna + uszczelka) – jak na razie najdroższa kawa, jaką piłem. Ha Ha…

https://forum.opel24.com/topic/50366-spadaj%C4%85ce-obroty-ga%C5%9Bni%C4%99cie/#findComment-429821