Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie Panow Fachowców, mam nadzieję że chociaż na tym Forum ktoś poratuję jakąś radą.

Dwa miesiące temu kupiłem Astre II 1.6 16v (2002) (sprowadzane z niemiec) i zamiast jezdzić autkiem to stoi w garażu bo dostaje nerwicy jak mam nim jezdzić po mieście z obecnymi objawami...

Problem wygląda następująco

Autko dusi się i szarpie ( na różnych obrotach, dopiero powyżej 3tyś obrotów jakby mniej szarpało). Objaw pojawia się najczęściej podczas gdy puszczę nogę z gazu i po chwili chcę go dodać, wtedy jest najgorzej, auto szarpie jak narwane.

Przez te dwa miesiące "użytkowania auta" (zrobiłem może z 1500km) po przejechaniu jakiś 300stu zaświeciła mi się lampka check engine, na drugi dzień pojechał do znajomego podpiąć autko pod komputer w celu zdiagnozowania problemu, no i okazało się że jest problem z EGR czyli recylkulacją spalin.

Autko dałem do zaprzyjaźnionego mechanika, przeczyścił zawór, wykasował błąd z komputera itp. Niestety na nic się do zdało, objawy nie ustąpiły, a ja dalej zamiast cieszyć się z jazdy nowym autkiem to dostaje napadów nerwicy jak mam nim jechać.

dodam, że w aucie wymieniłem następujące rzeczy:

Wymieniony rozrząd

Filtr powietrza

Filtr paliwa

filtr olejowy

Świece

Oraz wymienione wszystkie płyny

W serwisie opla powiedzieli mi, że czyszczenie zaworu EGR może nic nie pomóc i pomóc może tylko wymiana na nowy (czy zgadzacie się z tym? bo nie wiem co o tym myśleć).

Ojciec ma również Astre II z tym, że 1.4 16v, myślicie że podmiana do mnie (1.6 16v) na chwilę żeby sprawdzić i mieć pewność jest możliwa? czy są dwa różne zawory w tych modelach?

Co o tym wszystkim myślicie? Wymieniać ten zawór na nowy? Może go zaślepić? (da się w tym modelu?) A może myślicie, że problem tkwi w czym innym?

Będę niezmiernie szczęśliwy za jakiekolwiek rady i zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/55553-astra-ii-szarpie-i-si%C4%99-dusi/

Witam.

Mam dosc podobnie. Silnik nierowno chodzi na biegu jalowym i moc "faluje" przy probie gwaltowniejszego przyspieszenia i jest zauwazalnie slabszy.

Jestem poza krajem i nie za bardzo mam mozliwosc pojechac do warsztatu gdzie moga podlaczyc go do komputera. Bylem w takim malym nieautoryzowanym, gdzie stwierdzili, ze to albo sonda lambda albo czujnik masy powietrza.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/55553-astra-ii-szarpie-i-si%C4%99-dusi/#findComment-455470