Skocz do zawartości

problem z silnikiem, obroty wkręcają się maksymalnie do 1200, brak reakcji pedału gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

potrzebuję pomocy, właśnie w mojej Astrze pojawiła się kontrolka auta z kluczykiem i silnik zaczął wariować, na jedynce i na luzie mam obroty na poziomie 1 100 i nawet dodanie gazu nic daje, muszę od razu wrzucić 2, puszczam sprzęgło silnik dociąga do 1 200 obrotów i dalej koniec, nie reaguje na gaz tylko cały czas trzyma te obroty, potem 3 i znowu wkręca się na 1 200 obrotów i dalej brak reakcji na gaz, 4 to samo. Silnik na każdym biegu wkręca się na określone obroty i potem nie idzie dalej. Zero reakcji na gaz. Mogę go w ogóle nie używać, a auto jedzie samo na każdym biegu.

Edytowane przez tommy621

Skoro jest błąd to trzeba go odczytać i będzie wiadomo co jest nie tak. Może coś z pedałem gazu się stało.

A może ktoś miał taki problem i podpowie co to może być. Do mechanika będę w stanie dojechać w poniedziałek, a chciałbym wiedzieć na co mogę się nastawić. Dodam tylko, że w trakcie jazdy komputer pokazuje spalanie tylko w układzie np.: 5 l / h a nie na 100 km

Zobacz sobie na wezyk od pompy wtryskowej podcisnienie do membrany ktora dawkuje paliwo pinbostem jesli jest nieszczelny to poprostu nieporuszy membraną u mnie wezyk idzie od kolektora ssacego do pompy wtryskowej wychodzi z lewej strony kolektora i tam lubi sie zalamac lub miec mikro dziurke :) przynajmniej ja tak mialem 2 razy i silnik jakby oslabl o conajmniej 40 koni i niewkrecal sie wyzej niz 2000 obrotow z tym ze ja mam x17dtl wiec nie wiem dokladnie jak to u ciebie wyglada ale poszperaj :)