Skocz do zawartości

Vectra b ciezko zapala na benzynie na gazie ok skacze obrotomierz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość damiano211

Witam. Zakladam nowy a w zasadzie poruszany juz temat na wielu forach, lecz nie znalazlem jeszcze na niego rozwiazania. Otoz problem moj jest nastepujacy. Niedawno zakupilem sobie Vectre b 2,0 16 v z LPG nie sekwencja lecz zwykly ( koles sie zarzekal ze dziala wszystko wysmienicie), przy kupnie tak bylo natomiast nastepnego dnia sie rozczarowalem. Nie umiem jej zapalic po dluzszym postoju, musze krecic rozrusznikiem dosc dlugo zeby zapalila, jak juz zapali i przerzuce na gaz to jest ok. Check swieci sie na benzynie na gazie gasnie. komputer pokazal ze do wymiany jest czujnik polozenia walka rozrzadu i przeplywki, wymienilem i dalej klapa, sprawdzalem cisnienie paliwa jest ok, pompa pracuje. I teraz najwazniejsze po kilku dniach zauwazylem ze jak pewna czesc, ktora jest do wymiany tylko nie wiem co to, dziala, auto zapala normalnie nawet po dluzszym postoju natomiast jak jest zepsuta to mam problem z odpaleniem. Jak dziala to cos to obroty sie wkrecaja normalnie natomiast jak nie dziala odcinka przy 4500. i teraz tak jak podczas pracy wszystko jest normalnie czyli odcinka 6500, silnik pracuje dobrze check nie swieci zapala i odpinam zlaczke od czujnika polozenia walu to auto gasnie, natomiast jak to cos nie dziala czyli odcinka 4500, silnik swiruje ciezko zapala i odpinam zlaczke polozenia walu to auto dalej pracuje. Czy to moze byc w takim wypadku czujnik polozenia walu?? Mam nadzieje ze zrozumiecie o czym pisze i ktos mi pomoze.

https://forum.opel24.com/topic/58467-vectra-b-ciezko-zapala-na-benzynie-na-gazie-ok-skacze-obrotomierz/

Witam , wariująca wskazówka obrotomierza po włączeniu zapłonu jest sygnałem , że z czujnikiem wału korbowego jest coś nie tak ( kable albo sam czujnik).Problem opisujesz tak chaotycznie , że to może być równie dobrze co innego

Kody błędów Opel Corsa

Przejrzyj linka i zczytaj błędy.

Przejrzeć inne tematy też nie zaszkodzi , bo to dość pospolita przypadłość tego silnika

Gość marinero78

witam, ciężko trochę zrozumieć co autor ma na myśli, miałem podobny problem w tym samym silniku ( lpg sekwencja ), trudniejszy rozruch silnika, odcięcie mocy przy 4500 tys.obr. benzyna/lpg tak samo. wymiana czujnika położenia wałków rozrządu ( tylko oryginał ) rozwiązała problem. jeszcze jedno pytanie czy wymieniłeś czujnik położenia wałków ten który znajduje się u góry silnika ( wtyczka przy pokrywie zaworów), czy czujnik wału na dole? odnoszę dziwne wrażenie, że " pewna cześć", to jest właśnie czujnik położenia wałków rozrządu.

Edytowane przez marinero78

Gość rafcio693

jak dla mnie to na 100% czujnik polozenia walu...pewnie jest juz przegrzany i raz dzila prawidlowo a raz nie..mialem podobny przypadek i odcine obrotow przy 4500 tys...wymiana pomogla oczywiscie na oryginalny SIMENS innego nie wkladaj tylko taki i zmien jak najszybciej...ja tak jezdzilem dlugo i zwlekalem z wymiana, bo raz bylo dobrze raz zle...pewnego razu auto zgaslo..krecilem kilka razy i nie odpalilo..podczas krecenia nie bylo iskry..wal w pewnym momencie obrucil sie do tylu(odbił) i przeskoczyl pasek rozrzadu o 6 zebow...stalo sie wielkie bum..pokrzywilo wszystkie zawory..wiec radze jak najszybciej zmienic na oryginalny