Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość longman04

Witam, mam dziwny problem z merivą A. Silnik 1,7cdti 74kW, przebieg 215000km, 2004rok. Problem polega na grze w chowanego z płynem chłodzącym. Raz pojawi się w zbiorniczku w odpowiedniej ilości a następnym razem w ogóle go nie ma. Sprawdzam przed zapaleniem silnika, auto stoi równo - bez żadnych przechyłów czy kątów. Problem się pojawił przed wymianą wszystkich filtrów i oleju silnikowego. Wymiana była robiona przez osobę która się zna na rzeczy i pracuje w tym zawodzie od dawna, natomiast problem dalej pozostał.

Układ chłodzący jest ok, ładnie łapie temperaturę i ją trzyma dopóki nie włączę ogrzewania na max. Wtedy albo dłużej się nagrzewa albo traci temperaturę, przy jeździe w okolicach 2000-3000obr. temperatura wraca do normy ale to chyba normalne w chłodniejsze dni. Zapach spalin normalny, po zapaleniu silnika w zbiorniczku nie ma bulgotów/rosołu etc. Spalanie w normie.

Czy ktoś miał podobny problem?

https://forum.opel24.com/topic/74400-17-cdti-p%C5%82yn-ch%C5%82odz%C4%85cy-czasami-si%C4%99-pojawia-w-zbiorniczku/

Albo jest bardzo zapowietrzony albo uszczelka pod głowicą do wymiany.Podjedź do mechanika który ma przyrząd do pomiaru spalin w płynie.

Gość longman04

No właśnie też podejrzewałem że uszczelka pod głowicą. Sprawdzałem wszystkie objawy jakie temu towarzyszą i jedynie połowicznie występuje "ubytek" płynu bo czasami się magicznie pojawia

Edytowane przez rafalgrzegorz
podwójny.

Zanim zrzucisz głowice to sprawdź co pisze kolega Adam - sprawdzić płyn chłodzący na zawartość spalin.

A tak na marginesie - to kiedy i czy w ogóle dolewany/uzupełniany i wymieniany był płyn chłodzący.

A masz to potwierdzone.To dobrze że tylko tyle. Pytanie tylko czy wymieniałeś płyn?

Też tak myślałem.

No ok.

Ale jeszcze pytaliśmy kiedy był wymieniany płyn chłodniczy.