Skocz do zawartości

Meriva B 1.7cdti, gaśnie, wariują kontrolki i przekaźniki

Rekomendowane odpowiedzi

Orientuje sie ktoś jaka w tym modelu jest kostka w stacyjce ( jeszcze tam nie doszedłem)... czy jest obciążona prądowo tak jak w starszych Oplach, czy też sterowanie z kostki stacyjki idzie do modułu nadwozia?

Czy awarie modułów sterowania silnikiem, czy modułu nadwozia, to częsta przypadłość w tym modelu?

Takie jaja w aucie z potwierdzonym przebiegiem 87tys km.... 

Edytowane przez Afiq

• Odpowiedzi 22
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tu masz CAN, więc opcja wypalenia odpada.

Masz ogarniętego elektryka w mieście?

Który ma tech, albo opcom?

Bo na piechotę, to ,życzę powodzenia....

Sam mam Opcoma (klona), błędów nie wywala innych niż z pierwszego postu. "Wypalanie"? Mówisz o filtrze cząstek stałych. Kilka dni temu auto miało taki epizod, że odpaliło normalnie i chodziło na wolnych obrotach prawie godzine... W tym czasie podniosło obroty na 1000, załączyło wentylatory, po czym zaczęło kopcić na biało.... myśle- WYPALA, nic nie robiłem, poczekałem aż skończy.

Najgorsze jest to, że wszystkie anomalie elektryki występują sporadycznie, w najmniej spodziewanym momencie....jest ok, za chwilę wariuje, innymi razy znów ok. Gdyby występowało to na stałe, może by było łatwiej dojść o co chodzi.

Myślałem też o diagnostyce równoległej. Swego czasu było urządzenie Autocom ADP186 które potrafiło sprawdzić instalacje... Spotkałem się z tym w przypadku aut starszej generacji. Do danego Ecu była przejściówka do wpięcia między sterownik a instalacje. Nie wiem czy jest to dostępne w nowszych modelach...

Aaaa ... sory.... nie poczaiłem.... twoje "wypalenie" dotyczyło kostki stacyjki!!!

Edytowane przez Afiq

Chyba chodziło bardziej o to, że wszystko jest sterowane na szynie CAN (magistrala komputerowa), dzięki niej jest wszystko zespolone w aucie ECU/Moduł komfortu/Systemy bezpieczeństwa/Multimedia epoka kodu binarnego 0 1, gdyby nie to to przy tych wszystkich bajerach była by niezła plątanina kabli, czyli dużymi prądami sterują małe. Minimalizacja i automatyzacja, zaraz zaleją wiązki kabli w jeden gruby peszeł/pęk i będziemy modułowo wymieniać poszczególne elementy i wydawać przy tym nie małe pieniążki. Sprawdź też sam wtyk do ECU, ja mam u siebie za prawym przednim nadkolem w zderzaku.

U mnie ECU jest pod akumulatorem....wtyki sprawdzałem zaraz na początku "przygody z autem". Zdesperowany.... otworzyłem sterownik silnika, przejżałem całego "organoleptycznie" pod względem wilgoci i zimnych lutów. Nic nie znalazłem, uszczelniłem i pozamykałem... 

Gdybym tylko miał schematy może zrobiłbym krok na przód... (Pisałem do admina Adama w tej kwestii, czekam na odpowiedz). Niestety nie mam dostępu do TISa.

Jeszcze kilka dni poświęcę na walkę z tym przypadkiem.... później jade z autem "poziom wyżej"

Edytowane przez Afiq

TIS jest na gryzoniu, więc zasysaj.

Klon opcoma chyba ci nie pomoże, bo nie łapie mery B.....

Oryginał by może pomógł - bloki pomiarowe, testy elementów wykonawczych - tu pewnie anomalię byś znalazł.

Ciężki temat, ciężko coś poradzić jak nie widzi sie auta.....

21 minut temu, ja37 napisał:

TIS jest na gryzoniu, więc zasysaj.

Niestety ten Tis do Mery B schematów nie posiada.

Posiada ktoś z szanownych forumowiczów dostęp do GlobalTISa?

Mój klon Opcoma obsługuje Opelki do 2014go roku, Mery B jest......   

Edytowane przez Afiq

I jak tam udało się coś ustalić/naprawić