Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'sprzęgło' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
    • Ogólne porady techniczne
    • Sam Naprawiam - Opel, gotowe poradniki napraw
    • Odszkodowania, porady prawne
    • Warsztaty Samochodowe
  • OPEL24 Riders
    • Klubowicze i ich auta
    • Gadżety klubowe
    • Zloty i spoty
  • Giełda- czyli sprzedam, kupię, zamienię
    • Zareklamuj swoje usługi na forum
    • Sprzedam
    • Poradniki kupującego Opla
    • Kupię
  • Wysypisko tematów
    • Śmietnik

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 20 wyników

  1. Witam, Signum 2,0T 2004rok. Ostatnio po awaryjnym hamowaniu i jednoczesnym wciśnięciu sprzęgła (żeby samochód nie zgasł) miałem dwa objawy: twardy pedał hamulca oraz przy próbie ruszenia efekt ślizgania się sprzęgła. Po zgaszeniu auta i odczekaniu kilku minut problem ustąpił. Żadna kontrolka się nie zapaliła. Od tej pory po każdym mocnym hamowaniu pedał hamulca jest twardy, nie da się jechać. Efekt ślizgania sprzęgła już się nie ponowił. Można ze sobą wiązać te dwa problemy czy raczej są to dwa oddzielne i niezależne od siebie układy? Co może być przyczyną? Miał ktoś taki problem? z góry dzięki za pomoc Hubson
  2. Hej, potrzebuje Waszej pomocy. Jeżeli temat się powtarza to z góry przepraszam, ale mam duży problem. Niedawno kupiłem Merivę z 2004 roku z silnikiem 1.7 CDTI. Auto ma przjechane około 200 tys. i wiem, że nie było przy nim nic robione od 2 lat. Dziś zauważyłem, że po wciśnięciu do połowy sprzęgła auto zaczyna jakoś dziwnie klekotać. Po puszczeniu lub wciśnięciu do końca wszystko jest OK. Dodatkowo przy 2 i 3 biegu jest delikatne szarpnięcie po puszczeniu sprzęgła. Internet i fora podpowiadają, że to najgorsze z najgorszych, czyli niebawem będzie do wymiany dwumasa. Pytanie do Was czy istnieje możliwość bezpiecznej zamiany dwumasy na jednomas (jeżeli tak to polećcie coś)? Jeżeli jestem skazany na dwumasę to poradźcie gdzie kupię najtaniej komplet sprzęgła, aby nie wydawać milionów monet na ten zabieg.
  3. jakiś czas temu po jeździe autostradą z prędkością około 120 km/h przestał działać pedał sprzęgła. Mechanik odpowietrzył układ i stwierdził lekki wyciek z pompki pod pedałem (tylko) i ją wymienił. Wszystko wróciło do normy ale tylko przy jeździe po mieście. Gdy znów wyjechałem na autostradę to problem powrócił. Przy dużej prędkości na 5 lub 6 biegu znów miękki pedał, za każdym razem trzeba było naciskać pedał sprzęgła 4-5 razy. Co może być przyczyną?
  4. Witam. Moje autko to opel astra III 1.7CDTI z 2004r. Mam pewien problem ze sprzęgłem. Kiedy silnik jest wyłączony sprzęgło chodzi gładko, nie zacina się, odbija, czyli tak jak powinno być. Dziś jadąc do pracy zauważyłam, że sprzęgło przycina się. Po wciśnięciu odskakuję, jednak czuć zacięcia. Raz nie odbiło się kiedy wcisnęłam je do samego końca i przytrzymałam, jednak chwilę później odpuściło ale znów z uczuciem przycinania. Sprawdzałam poziom płynu hamulcowego i nic nie ubyło, poziom jest w normie. Na komputerze nie wyskakuje mi żaden komunikat. Wczoraj Białystok nieźle zalało i troszkę ,,popływałam" samochodem, nie wiem czy to mogło mieć jakiś związek z usterką. Może ktoś miał podobny problem i potrafi mi pomóc, napisać co może być powodem usterki. Martwię się, że wracając z pracy na którychś światłach sprzęgło w ogóle nie odbije.. Za wszelką pomoc z góry dziękuję. Kasia
  5. Witam. Moje autko to Corsa C 1.2. Może zacznę od początku. Zauważyłem plamkę pod autem i ubytki płynu hamulcowego. Na początku myślałem, że kapie olej(po wymianie/dolewce mi gdzieś poleciało po silniku) i się klocki dotarły, więc nie ma to nic ze sobą wspólnego, jednak po przejechaniu 200-300 km ubyło mi ok 100 ml płynu hamulcowego. Sprawdziłem wszystkie przewodu hamulcowe, okazały się czyste. Plama pod autem coraz większa, więc wcisnąłem się pod spód i zobaczyłem, że wysprzęglik jest cały w płynie. Pojechałem do mechanika na wymianę. Poszedł z rozpędu od razu cały komplet sprzęgła wraz z uszczelkami. Jak się okazało płynu hamulcowego już nie ubywało, więc diagnoza wysprzęglika słuszna... Lecz po tej wymianie plama pod autem jeszcze większa niż wcześniej... i tu się zaczynają schody Do tego auto podczas przyspieszania w szczególności pod górę (1.2 w szlachetnym gazie więc pod górę idzie jak szatan ) strasznie trzęsie całą budą. Pojawiły się delikatne stuki podczas pierwszego hamowania lub ruszania (jak mocniej zahamowałem i potem ruszałem to był stuk, bez ponownego hamowania o stuk ciężko - podczas hamowania analogicznie, głównie pierwsze po ruszeniu) jakby coś przeskakiwało. Sprzęgło chodzi jak marzenie, pedał leciutki, biegi wchodzą bez problemu. Otworzyłem maskę i przyjrzałem się dokładnie skrzyni, okazało się, że jest niedokręcona... 3-4 śruby można palcami wkręcać, więc dokręciłem je porządnie kluczem. Ot przeoczenie mechanika. Wycieku nie ma jak auto stoi - tylko jak się jedzie. Płyn hamulcowy, olej, płyn chłodniczy wszystko trzyma poziom. Dolany został płyn do skrzyni i plama pod autem powróciła jeszcze większa... Stąd moje pytanie. Co jest nie tak? Czy możliwe że poszła skrzynia biegów? Mogła być popsuta wcześniej skoro takich objawów nie było, czy to wina niedokręcenia? Może to coś w zawieszeniu jest nie tak? Tylko skąd plama... Dzięki i pozdrawiam
  6. Witam Mam dziwne objawy wskazujące (z tego co wiem i tutaj wyczytałem) częściowo na sprzęgło choć nie jestem do końca pewien stąd wątek. - zaciągnięty ręczny włączony 2 bieg, puszczam sprzęgło silnik gaśnie znaczy sprzęgło nie ślizga - podczas agresywnego ruszania z postoju, 1 bieg, szybko i agresywnie 2 bieg nic się nie dzieje (tak samo przy spokojnym ruszaniu od 1 do 2 bieg) - natomiast bieg 3 czy 4 między 2000 a 3000 obrotów gdy dodam mocno gaz, obroty rosną, prędkość też (ale czuję że to nie jest to i nie ciągnie jak trzeba) potem obroty silnika MALEJĄ bez zmniejszania gazu ale prędkość samochodu nie spada i w mojej ocenie zrównuje się z obrotami silnika. Najgorzej jest na 3 i wyprzedzaniu gdy redukuję z 4 na 3 aby wyprzedzić. Przy ruszaniu 1-2-3 bieg tak tego nie czuć ale też jakby niewielki poślizg był ? - w samochodzie nic nie śmierdzi, nie czuć sprzęgła a problem występuje już jakiś czas. Od kilku dni mocno go na tej trójce morduję (albo coś sie rozleci albo nie) no i jak narazie nic się nie poddało. Pytanie czy te objawy to sprzęgło. Czy może w ogóle coś innego powodować takie objawy. .
  7. Witam, kiedyś trafiłem gdzieś na forum na temat odnośnie klimy w którym była informacja które styki zewrzeć aby włączyć wentylatory lub sprzęgło klimy. Niestety nie potrafię go teraz zlokalizować. Pamięta ktoś może?
  8. Witam, jak w temacie. Dziś po całodniowej jeździe po mieście, częste postoje pod samym domem auto odmówiło posłuszeństwa. Biegi nie wchodzą na włączonym silniku.. na zgaszonym jest ok. Nasuwa się jedno..sprzęgło.. Czy ktoś miał podobny problem? Czy w takim przypadku najlepiej wymienić komplet z dwumasa czy jak??
  9. Witam wszystkich. Od prawie dwóch miesięcy jestem posiadaczem Opla Mokka 1.6. Samochód ma przejechane 1.700 km. Podczas zmiany biegów z 1 na 2 i rzadziej z 2 na 3 przy puszczaniu sprzegła dochodzi mnie odgłos stuku. Jeżeli sprzegło puszczam bardzo wolno to tego stuku nie słyszę. Biegi wchodzą przy tym dobrze, choć z pewnym oporem, ale to nie przeszkadza. W żadnym z wcześniejszych moich samochodów nie dochodziły mnie tego typu dźwięki. Czy ktoś z lepiej zorientowanych w temacie może wie czym to jest spowodowane? P.S. od razu zaznaczę, że czytalem post, gdzie jeden z forumowiczów skarży się na odgłos ze skrzyni biegów, ale wydaje mi się, że w moim wypadków nie jest to spowodowane kasowaniem luzów.
  10. Witam, Koledzy, mam problem z moją Viki (Vectra B 1.8 16V 97"). W lutym 2014 roku wymieniałem skrzynie, wszystko było ok do pewnego czasu... Tak mniej więcej od 6 miesięcy przy nie zbyt długich trasach (mówimy tu o 50-100 km) auto sprawia spore problemy, sprzęgło robi się miękkie, nie idzie wrzucić żadnego biegu. Po zgaszeniu auta, wrzuceniu pierwszego biegu i próbie odpalenia auto samo jedzie po przodu, mimo wduszonego sprzęgła... Sprzęgło było wymieniane razem ze skrzynią, od tego czasu auto zrobiło 19 tys kilometrów, wymieniany był też wysprzęglik w październiku 2014 roku z powodu jego awarii, jednak to nie poprawiło sytuacji. Dziwne jest to, że przy normalnej jeździe po mieście problem nie miał miejsca ani razu.. Proszę o pomoc bo jesteście moją ostatnią deską ratunku...
  11. Witam serdecznie wszystkich. Otóż mam taki problem, przy zmianie biegów (nawet bardzo powolnej) słychać i czuć takie jakby uderzenie na sprzęgle, trzeba naprawdę powoli puszczać sprzęgło i delikatnie puszczać żeby nie czuć tego uderzenia. Dodam że sprzęgło bierze od razu na samym dole, biegi wchodzą też dobrze, jedynie to irytujące uderzenie, nie da rady jeździć płynnie, tak żeby praktycznie nie czuć zmiany biegów. Dodam że jeździłem wieloma autami i wiem że raczej to sprzęgło potrafię puszczać . Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
  12. Witam, kupiłem opla astrę IV, kumpel oglądając samochód jak się spotkaliśmy, aby zobaczyć jaka skrzynia, zaczął sobie przy wyłączonym silniku, na postoju zmieniać biegi bez wciśniętego sprzęgła, zareagowałem, a on, że na postoju tak można i żebym nie robił scen... na tym zakończył na moja prośbę oględziny czy ma rację? w sumie jak się zastanowiłem to wysprzęglenie faktycznie ważne przy jeżdzie, a co z postojem? czy mógł, mi skrzynię uszkodzić, czy raczej zareagowałem niepotrzebnie? Pozdrawiam, Piotrmdc
  13. Witam. Od roku jestem posiadaczem opla mokki i zauważałem dziwne stukania w skrzyni podczas puszczania sprzęgła, w trakcie gdy się kasują luzy. jest to dość słyszalne dla tego się tym zaniepokoiłem. Byłem z tym w salonie opla ale stwierdzili tylko że tak ma być chodź mnie się wydaje że aż tak nie powinno tego słychać. Co to może być ? Jeżeli ktoś posiada ten model niech zobaczy u siebie. dobrze to słychać jak jak się szybko zmienia biegi przy niskich obrotach i szybko puszczając sprzęgło. Jeżeli to się będzie działo w innych modelach może warto zgłosić to jako wadę fabryczną.
  14. Witam Chciałem Zapytać czy może ktoś miał podobny pomysł lub co to może być: Auto OPEL ASTRA 1,8 125km KOMBI 2001 Zapalam silnik - wciskam sprzęgło - i puszczam cisza (prawidłowo) Zapalam silnik - wciskam sprzęgło - wrzucam bieg 1 2 3 4 5 lub wsteczny - puszczam sprzęgło normalnie i słychać głuche BUM jeżeli pusze sprzęgło bardzo delikatnie nie słychać uderzenia. Takie same objawy są podczas jazdy czy postoju - zawsze z odpalonym silnikiem - bez odpalonego cisza nic sie nie dzieje. Bardzo prosze o odpowiedzi Serdecznie Pozdrawiam Paweł
  15. Witam, Prawdopodobnie mam problem ze sprzęgłem w Astrze GTC 1.6 16V 115KM 85kW silnik Z16XER rocznik 2007 przebieg 90 tys. km. sprawa wygląda tak, że jak wciskam pedał sprzęgła to słyszę pisk, ale tylko "na dole" tzn. w końcowej fazie naciśnięcia pedału, jak szybko wcisnę pedał to pisk jest, jak powoli pisku nie ma, pisk jest taki sam na odpalonym jak i zgaszonym silniku, również nie ma różnicy czy rozgrzany czy nie, cały czas takie same objawy, co to może być? na co mam się nastawiać? jedni mówią, że jak odpowietrze wysprzęglik to minie ten pisk, ale to raczej nie jest ta przyczyna...
  16. Witam, mam problem prawdopodobnie ze sprzęgłem, sprawa wygląda tak, że jak wciskam pedał sprzęgła to w końcowej fazie naciśnięcia słychać taki jakby pisk, jak wciskam powoli to tego pisku nie ma, a nawet jak jest to bardzo cichutko, a jak szybko to słychać... co to może być?
  17. Witam,problem dotyczy samochodu Opel Vectra B 96 r silnik 1,8 .Po wciśnięciu sprzęgła nie można wbić żadnego biegu oprócz wstecznego który wchodzi ale bardzo ciężko,Płyn hamulcowy nie ubywa,pompka sprzęgła nowa,wysprzęglik nowy.Niezrozumiałe dla mnie jest że pedał sprzęgła ma normalną twardość,pomimo tego próbowałem odpowietrzyć układ ale po odkręceniu odpowietrznika nic kompletnie się nie dzieje,nawet kropelka płynu nie chce polecieć.Zaraz po wymianie wysprzęglika gdy samochód dłużej stał na zimnym silniku biegi bardzo ciężko wchodziły,trzeba było pompować sprzęgło żeby zmienić bieg,gdy dłużej pojeździłem było lepiej chodź nie idealnie aż w końcu do momentu gdy zupełnie straciłem możliwość zmiany biegów.Prosze o pomoc,pozdrawiam.
  18. Witam, na forum jestem pierwszy raz więc od razu sorry jeśli zrobię/napiszę nie tak Od paru tygodni jestem nabywcą signum 1.9 150km. wszystko pięknie ładnie aż tu...zauważone zostały: lekkie drgania sprzęgła w momencie wciskania, a od 2 dni ... wolno (nie zawsze) wraca sprzęgło spowrotem. opóźnionione jakąś 1-2 sek. mam nadzieję tylko że to nie dwumasa... proszę o info co to może być..pzdr
  19. Witam. Dzisiaj rano zauważyłem nietypowy problem. Przy szybkim wciskaniu sprzęgła wydobywa się dziwny dźwięk - jakby takie pierdzenie, skrzypienie. Przy spokojnym, wolnym wciskaniu ten odgłos się nie pojawia. Dźwięk wydobywa się tak jaby w kabinie, przy pedale sprzęgła. Wygooglałem ten problem, ale nigdzie się nie spotkałem z konkretnym przypadkiem jaki wystąpił w mojej astrze. Mam dzisiaj do przejechania ~200km i nie wiem czy to poważna przypadłość, czy z tego powodu samochód mi sie nie rozkraczy. Proszę o możliwie szybką odpowiedź, co o tym myślicie Serdecznie pozdrawiam M.
  20. Witam wszystkich, W ostatni weekend zauważyłem dziwne stuki z pod maski w okolicach skrzyni biegów, sprzęgła. Stuki słyszalne są jedynie przy wciśniętym sprzęgle do połowy na biegu jałowym, przy pełnym wciśnięciu pedału stuków nie ma tak samo bez wciskania. Nie zauważyłem w ostatnich dniach żadnej różnicy w zmianie biegów, auto nie trzęsie ani nie wibruje, wszystko chodzi jak chodziło od kilku miesięcy, nie widać aby sprzęgło ślizgało się przy gwałtownym przyspieszeniu z piątego biegu. Stuki są bardziej słyszalne przy rozgrzanym silniku. Mam przebieg 170 tyś km, posiadam auto od pól roku, tuż po zakupie było niby sprawdzone w serwisie i nic nie wykryli co by miało mnie martwić. Jaka może być tego przyczyna? czytałem po forach nikt nie skarżył się na problemy przy wpół wsciśnietym sprzęgle, czy to pada łożysko oporowe? całe sprzęgło do wymiany a może nieszczęsny dwumas już umiera. Przydałaby się jakaś porada nim pojadę do mechanika żeby bajek nie pisał niestworzonych
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.