Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, posiadam Vectrę C 1.8 122km z lpg 2005 r. i najprawdopodobniej wersję przejściową (nadwozie przed liftowe a środek częściowo po lifcie)

Auto odkupiłem od mojego taty jako moje pierwsze auto, było ono dosyć zaniedbane i jedyne czego pilnował to w miare częste wymiany oleju którego pali dość dużo. Zauważyłem od jakiegoś czasu że silnik ma coraz większe problemy z odpalaniem szczególnie w niskich temperaturach ale jest to normalne, problemem jest to że jeszcze kilka miesięcy temu odpalał on bezproblemowo na przykład przy 5 stopniach a teraz jest z tym duży problem i słychać że się męczy... Dodatkowo podczas chodzenia silnika zamiast słyszeć niskie tony można usłyszeć "trzeszczenie" czegoś w środku albo jakby silnik zbyt bardzo się trząsł i o coś lekko uderzał.

Dwa dni temu zauważyłem bardzo biały dym z wydechu stojąc na odpalonym silniku a po dojechaniu do domu i pokonaniu trasy 300 km zaczeła wydobywać się para spod maski i nastąpił wyciek płynu chłodniczego, lecz problem jest już zdiagnozowany więc czekam na mechanika a wszystkie rzeczy działy się przed tym

Świece zostały wymienione ostatnio ze względu nieprawidłowej pracy tłoku co powodowało odczuwalny spadek mocy, w dodatku zostało wymienione sprzęgło, olej (5w-30), osłony wahaczy przednich, wahacz prawy przedni, tarcze hamulcowe, klocki, skrzynia biegów i do wymiany zostaje jeszcze czujnik abs i esp

I stąd moje pytanie... Na internecie znalazłem jedynie filmiki z autami które brzmiały tak samo jak mój silnik (trzeszczenie) i dowiedziałem się z nich jedynie że mogą to być wadliwe popychacze zaworów lub zły olej (mój tato zawsze jeździł na castrolu 5w-30 i przejechał tak 400 tyś km) ale naprawdę sam nie wiem, miał już ktoś z was taki problem? Dzięki za pomoc :)

Załączam dźwięk silnika, na końcu szczególnie słychać o co mi chodzi

https://forum.opel24.com/topic/103940-vectra-18-trzeszczenie-silnika/