Skocz do zawartości

Astra G diesel-problem z odpalaniem po dłuższym postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Odłączyć przewody od wtrysku?? Nie do końca wiem co to znaczy i jak to zrobić..! Jeśli ktoś potrafi wytłumaczyć proszę o wskazówki co, gdzie i jak?

Luzujesz troche jeden przewod wtryskowy i krecisz , jak poleci ropa to dokrecasz - odpowietrzone :P

• Odpowiedzi 248
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Odłączyć przewody od wtrysku?? Nie do końca wiem co to znaczy i jak to zrobić..! Jeśli ktoś potrafi wytłumaczyć proszę o wskazówki co, gdzie i jak?

Luzujesz troche jeden przewod wtryskowy i krecisz , jak poleci ropa to dokrecasz - odpowietrzone :P

;-) Tego się domyślałem. A tak bardziej łopatologicznie? Gdzie są przewody wtryskowe?

Muszę, odkręcić czarną pokrywkę nad silnikiem i to są te 4 metalowe i w tym miejscu, w którym są trójniki odpływowe?

szę, odkręcić czarną pokrywkę nad silnikiem i to są te 4 metalowe i w tym miejscu, w którym są trójniki odpływowe?

Tak jest pod tymi wężykami gumowymi są metalowe 4 sztuki innych nie ma klucz bodajże 19cie i popuszczasz pierwszy z lewej strony lub ostatni 4ty. powodzenia ;-) Nalej pełno do filtra paliwa koniecznie 8):PDołączona grafika

Witam:)

jesli padła elektronika w pompie wtryskowej to moge pomoc, podam namiary na elektronika, sprawdzilem osobiscie w 3 autach astry 2.0 dti. dtl i vectra

esli padła elektronika w pompie wtryskowej to moge pomoc, podam namiary na elektronika, sprawdzilem osobiscie w 3 autach astry 2.0 dti. dtl i vectra

Kwestia ceny kol.jeanpascale, bo przecież o to chodzi .Coraz więcej na forum ofert naprawy a ceny z kosmosu ..Poza jedną konkretna propozycja która odnosi się do 1,7dti jest przystępną ceną tu daję namiar kol.emczyk Jeżeli wiesz o cenie i adresie to nie rób tajemnic tylko pomagaj jak inni :Phttp://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=230513412

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=230842842

W końcu udało mi się odpalić bez odpowietrzenia, ale myślę, że rycie rozrusznikiem z 15 razy po 30 sekund w ciagu 2dni nie było miłe dla układu.. :P

Myślę, że to nie pompa.. ewentualnie ta "pompka w pompie".

Mechanicy w ASO upierają się, że to nie jest przez zapowietrzenie, chociaż objawy są ewidentne. Całe szczęście, że znam tych mechaników w Toruniu i nie muszę płacić 3 razy więcej za tą samą prace.

Reasumując, zdaniem mechaniorów przy przebiegu 120 tys km. , trzeba zrobić tzw. "mały remont silnika", czyli przeczyścić kolektor i wymienić te 2 uszczelki przy nim i pare pomniejszych dupereli. Ewentualnie, jeśli to nie pomoże, przyjrzeć się układowi paliwowemu. Mi coś to nie do końca pasuje i najpierw zajrzał bym do tych newralgicznych punktów, jak przelewy i parciejące przewody..

jak przelewy i parciejące przewody..

To akurat masz je na zdjęciu i więcej tak nie uruchamiaj tego silnika bo pompa naprawdę pójdzie na amen :P;-) A czyszczenie kolektora jest w w autokacik bodajże ten temat.Ja ci daję jeszcze linka do EGR który to właśnie znajduje się w tym kolektorze .A którego osobiście czyściłem

http://forum.opel24.com/zafira-20dth-slabnie-na-3-tys-obrotow-vt8843,10.htm

Ja ci daję jeszcze linka do EGR który to właśnie znajduje się w tym kolektorze .A którego osobiście czyściłem

Rozmawiałem wczoraj z mechanikiem i powiedział, że nie można czyścić EGR i jest zabronione bo jest tylko raz, fabrycznie ustawiany.. Coś dziwne to troche..

tylko raz, fabrycznie ustawiany.. Coś dziwne to troche..

maslakp, kol dałem powyżej linka do czyszczenia i przyjrzyj sie dobrze co tam można raz ustawić ja go wymyłem i działa prawidłowo tobie radzę abyś tego mechanika już więcej nie odwiedzał , bo widocznie o to mu chodzi przeczyści a skasuje cię za nowego skromnie 350zł wybór należy do ciebie :-) :)

maslakp, Moim skromnym zdaniem radzę posłuchać co kolega brzoza, pisze... Mechanior chce z Ciebie kasę zedrzeć i tyle.. A tak masz godzinke pracy i egr czysty. JA osobiście jutro się zabieram za to.