Skocz do zawartości

Op-com - funkcje, możliwości, obsługa, porady

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 19.03.2015 o 16:37, adampakoart napisał:

kolego bad podepnę się pod pytanie.kupiłem op-com , dostałem do tego soft china klon 2010. niby chodzi, błędy absu skasowałem. kłopot w tym,że idąc ścieżką jaką podałeś,wchodząc w eeprom nie mam okna odczyt kodu dostępu.podobny temat w liczniku...jakby puste okna : przebieg , cofnij przebieg... i nigdzie nie widzę okna do wpisywania kodu. czy to moje błędy w obsłudze czy kiepski soft? jeśli soft to jaki polecicie bym nie uwalił kabla? auto vectra b 2001 po lifcie 1.8 benzyna silnik z18xe . pytanie jaki soft polecicie może niestosowne do odpwiedzi na forum więc proszę o ewentualną odpowiedź na priv

W tym aucie pin jest potrzebny tylko do dodania kluczyków lub wymiany ECU.Można go odczytać po diagnozie z ECU.Każdy elektronik samochodowy da radę :-)

Gość adampakoart

odczytanie pinu to odrębna sprawa...odczytać się nie da bo nie widzę opcji wchodząc w eeprom,ale chcąc np. zmienić rozmiar opon też jest klapa, nie widzę tej opcji a chciałbym zmienić z 15tek na 16tki,pewnie lekko oszukuję licznik.nawet wchodząc w licznik i przebieg klikam i nic (ciekawi mnie ile majstry ewentualnie cofnęli przed sprzedażą).no i nigdzie nie widzę okna żądającego jakiegokolwiek kodu.czy to sprawa modelu auta,rodzaju oprogramowania,ustawień czy po prostu mojego braku wiedzy w obsłudze? poza tym op-com śmiga...błędy usunąłem więc jest ok

Edytowane przez adampakoart

Gość Fircyk81
  W dniu 19.03.2015 o 18:34, wesol napisał:

dpf'a nie wylaczysz opcomem no nie przesadzaj. Zaraz bedzie ze mozna softy zmieniac i chpowac auta.

Nie twierdzę że można wyłączyć. Zastanawia mnie po prostu ta opcja

Body/ Ipc Ecu / programing/ trzeba wpisać kod/ i na którejś stronie jest diesel pasrticulate filter/ dpf występuje - nie występuje / programuj.

Jeśli nikt nic nie pisze na ten temat to pewnie jako pierwszy to znalazłem :-)

No ale ja raczej nie spróbuje...

Edytowane przez Fircyk81

W dniu 20.03.2015 o 16:12, adampakoart napisał:

odczytanie pinu to odrębna sprawa...odczytać się nie da bo nie widzę opcji wchodząc w eeprom,ale chcąc np. zmienić rozmiar opon też jest klapa, nie widzę tej opcji a chciałbym zmienić z 15tek na 16tki,pewnie lekko oszukuję licznik.nawet wchodząc w licznik i przebieg klikam i nic (ciekawi mnie ile majstry ewentualnie cofnęli przed sprzedażą).no i nigdzie nie widzę okna żądającego jakiegokolwiek kodu.czy to sprawa modelu auta,rodzaju oprogramowania,ustawień czy po prostu mojego braku wiedzy w obsłudze? poza tym op-com śmiga...błędy usunąłem więc jest ok

Może nie dokońca precyzyjnie sie wyraziłem.Opcomem nie odczytasz pinu w tym samochodzie.Są do tego inne narzedzia.

W liczniku zresztą nie ma pinu tak jak np w Corsie C (gdzie można go odczytac Opkiem).

W dniu 20.03.2015 o 19:20, Fircyk81 napisał:

Nie twierdzę że można wyłączyć. Zastanawia mnie po prostu ta opcja

Body/ Ipc Ecu / programing/ trzeba wpisać kod/ i na którejś stronie jest diesel pasrticulate filter/ dpf występuje - nie występuje / programuj.

Jeśli nikt nic nie pisze na ten temat to pewnie jako pierwszy to znalazłem :-)

No ale ja raczej nie spróbuje...

Ta opcja jest tylko informacją do eco-flexa.Jej wyłączenie wiele nie zmienia a na 10000% nie wyłączy DPF-u :rotfl:

Edytowane przez drahe

• 2 tygodnie później...

Podczas diagnostyki w klimatyzacji automatycznej zauwazyłem bład(siedzi juz odawana),przy statusie Aktywny.Pomimo tego udało mi sie go usunąć.Ale próbie ponownej diagnostki zaczeła mi buczec pompa wspomagania.Szybko wycofałem sie i spróbowałem ponownie.Znowu zaczeła buczec pompa i zgasła nawet na chwile lampka ładowania(auto nie odpalone).Czyzby mój sprzęt robi pa pa?

W vectrze c tez generowal błedy,natomiast w zafirze A miesiac temu bezproblemowo.

Edytowane przez mk5

• 2 tygodnie później...

Co do połąvczenia z licznikiem to też nie mogłem się połączyć i doczytałem że to wina softu opcoma. Miałem chyba 1.40 i wgrałem według zaleceń V1.39 i już teraz się łączy bez problemu z licznikiem.

A ja mam najnowszy i to może przez to. Byłbym wdzięczny gdybyś dał instrukcję jak wgrywałeś tą starszą wersję? Nie chciałbym uwalić interfejsu.

Użyj softu ocflash lub starszego opcomfut.

Edytowane przez drahe

W dniu 10.04.2015 o 20:10, adam1954 napisał:
Nie chciałbym uwalić interfejsu.

Na początek go rozkręć i zobacz jaką masz wersję PCB (płytki drukowanej) - jeżeli jest to 6.0 to absolutnie nic nie dotykaj, jakakolwiek zmiana firmware zabije interfejs.

tylko wersje 5.0 i NEW_OPCOM nadają się do zmian FW.