Skocz do zawartości

Op-com - funkcje, możliwości, obsługa, porady

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie proszę o poradę.

Mam od kilku lat opcoma v5. Diagnozowałem moją mery bardzo dawno temu, jeszcze na jakimś starym laptopie. 

Obecnie próbuję uruchomić opcoma na win10.

Gdzieś znalazłem poradnik w necie jak to zrobić i chyba działa, ale mam pewien problem:

1. Ściągnąłem vaux-com 120309a  pod chińskie klony opcoma, który przechodzi test interface itd. Działa to co prawda bardzo wolno pod win10, ale o tym później.

Po podłaczeniu opcoma do auta (meriva A 1.4) po chwili otrzymuję komunikat, że jest stare oprogramowanie FW i powinno zaktualizować z 1.39 na 1.45 i próbuje automatycznie auktualizować ( na wyłączonym internecie).

Wcześniej nie miałem opcom-pl , ale nie mogę go w ogóle znaleźć.

Z tego co czytałem wcześniej, nie można aktualizować interface przez opcoma.

Pytanie więc, czy mogę zaktualizować mój interfejs przez OCFlash do ver. 1.45? Czy ta wersja będzie działać z moją Mery?

Na aktualnej wersji 1.39 kiedyś działało super.

2. Czy na win10 działa opcom sprawnie? U mnie po kliknięciu na test, przechodzi go poprawnie, ale tak jakby się wieszał opcom na kilkanaście sekund. Jest to denerwujące.

Czy możecie mi coś poradzić w tej kwestii?

4 godziny temu, menelki napisał:

1. Ściągnąłem vaux-com 120309a  pod chińskie klony opcoma, który przechodzi test interface itd. Działa to co prawda bardzo wolno pod win10, ale o tym później.

Po podłaczeniu opcoma do auta (meriva A 1.4) po chwili otrzymuję komunikat, że jest stare oprogramowanie FW i powinno zaktualizować z 1.39 na 1.45 i próbuje automatycznie auktualizować ( na wyłączonym internecie).

Bo Vaux nie działa na 1.45.

Aby obbsłużyć Mery najlepszy jest Opcom 1.39 a szczególnie do wskaźników.

4 godziny temu, menelki napisał:

Czy możecie mi coś poradzić w tej kwestii?

Zrób wirtualną maszynę ,na niej win 7 i będzie ok.

A w ogóle w tym temacie było poruszane co potrzeba aby dobrze chodził na WIN 10

Wiem, że 1.39 jest najlepszą wersją FW do Mery.

Czy mógłbyś mi wysłać na PW software , który będzie współpracował z FW 1.39?

O ile dobrze pamiętam do diagnostyki mery z moim opcomem 1.39 miałem także vaux-com. Nie pamiętam w jakiej wersji.

Ale najlepiej pracował opcom w polskiej wersji. Nie mam niestety skąd tego ściągnąć i jaka to jest wersja.

• 2 lata później...

Witam, mam problem z op comem 08/2010 pl na windows vista pokazuje mi programowanie w funkcji licznika w corsie c natomiast ten sam program na windows 10 z tym samym kablem nie pokazuje mi tej opcji. Nawet nie ma tego okienka jest puste pole. Kabel jest w wersji 1.39 i w dwóch przypadkach wszystko łączy się bez problemu po za tym jednym szczegółem. Sprawdzałem na innych rocznikach i nic. 

Chińczyki tak mają. Ja postawiłem wirtualną maszynę i w niej XP-ka. Śmiga i nie ogląda się na nic. To samo miałem co ty kolego.