Skocz do zawartości

Opel Astra - problem z turbiną? Olej, brak mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam Opla Astrę II - silnik Isuzu 1.7 DTI rocznik 2000.

Jakiś rok temu podczas wymiany rozrządu (zaraz po kupnie) - dolałem trochę za dużo oleju (był nadmiar) jeździłem tak przez rok - miałem go odlać ale nie miałem kiedy ;/

Silnik pracuje dobrze - sam mechanik był zdziwiony, że tak mało oleju zeżarł.

Zauważyłem olej na wężu który prowadzi z turbiny do silnika. Ogólnie przed "objawem" stracenia mocy samochód zaczyna działać jak traktor (taki specyficzny klekot) muszę go przeciągnąć do ok. 3.5 tysięcy aby zaświeciła się ikonka od silnika (prawdopodobnie błąd komputera) - silnik po tym czasie zaczyna działać normalnie :o

Oczywiście pojazd nie traci od razu na mocy - dopiero po przejechaniu kilku kilometrów.

Znajomy powiedział, że to coś od recyrkulacji czy coś w tym stylu.

Miał ktoś podobny przypadek?

Co zrobić żeby to naprawić?

Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/54675-opel-astra-problem-z-turbin%C4%85-olej-brak-mocy/

wrozka ma wychodne. podpinasz pod kompa i mas zobrac tego co dolega. inaczej to moze byc wiele rzeczy uszkodzonych a my nie bedziemy zgadywac. Zreszta jakbys mial kod bledy to zapewne wystarczyloby wklepac do szukajki i juz bys sobie znalaz watek i poczytał. Nie znasz sie to dodawaj do mechanika i niech on wykona całą robote.

https://forum.opel24.com/topic/54675-opel-astra-problem-z-turbin%C4%85-olej-brak-mocy/#findComment-450345

No tak - byłem na komputerze ale mechanik nie podał mi kodu błędu :/

Powiedział tylko, że jest na wale od pompy (że jakiś czujnik czy coś) - co prawda pompa była wymieniana (kupiłem w serwisie opla używaną za 900 zł >.<) rok temu bo do poprzedniej ktoś włożył łapska :/

Możliwe, żeby to od czujnika takie cyrki się działy? Przed tym błędem tak jak pisałem zaczynają się przez chwilę z samochodem dziać cyrki (traci moc, silnik wydaje specyficzny klekot). Gdy zaświeci się dioda od silnika samochód zaczyna działać normalnie o.O

A do tego ten olej w turbinie >.<

Za tydzień wyjeżdżam nad Morze i chciałbym zrobić z autem :/

Są jakieś środki czyszczące do podzespołów (tych zaworów, przewodów podcisnienia)? Coś w spray'u? Bo mechanik mówił, że oni nie rozkręcają samochodu tylko czyszczą sprayem...

Edytowane przez Crazzel

https://forum.opel24.com/topic/54675-opel-astra-problem-z-turbin%C4%85-olej-brak-mocy/#findComment-450388