Skocz do zawartości

Usuwanie elektroniczne EGR czy zaślepienie Z13DT / Z13DTJ / Z13DTH

Rekomendowane odpowiedzi

Gość przeemmek

oj koszty to chyba 300 zl ale nie pamiętam dokładnie bo to z półtora roku temu było.

wpisz w google juratuning gość jest z częstochowy.

no właśnie ale jakbym całkiem zaślepił egr to też miałbym spokój z tym na zawsze i za dużo mniejsze pieniadze :) tylko nie wiem czy to nie zaszkodzi silnikowi...

Gość popencjusz

Wg mnie nie zaszkodzi. EGR miał na celu przede wszystkim poprawiać "czystość" spalin. Wykorzystano go również do wcześniejszego ogrzania silnika (bardzo niewielki wydatek energetyczny poprzez chłodzenie gazów wracających do kolektora ssącego).

• 10 miesięcy temu...

Jestem po zabiegu programowego usunięcia EGR.

Błędu brak, założoną pełna zaślepka.

Komputer pokazuje większe spalanie przy nienagrzanym silniku na biegu jałowym.

Było 0,5l/1h, teraz jest 0,6-0,7l/1h.

Powodem jest wypłaszczenie histerez EGR w mapie.

Na razie zrobiłem 500km, zobaczymy co będzie się działo po 5000km.

Plik zgrałem i wgrałem sam, koszt modyfikacji pliku 40euro.

• 1 rok później...
Gość barca100

Poleci ktoś jakąś firmę, która wyłączy EGR programowo poza jura tuning z Częstochowy? Jestem z Olsztyna.

Z góry dzięki.

• 2 lata później...

Witam. Odgrzeję kotleta 

Pytanie do @GrzECHO i @mati11294 

Zaprowadziłem auto do elektryka, ściągnął mapę z auta, coś zmienił i wgrał. Wtyczka ściągnięta , błędu brak. Zastanawia mnie tylko kwestia tego , że po podłączeniu pod kompa, mimo że egr wyłączony i wtyczka odpięta nadal pokazuje podczas jazdy wartości otwarcia i zamknięcia egra. Też tak macie?