Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od kilku miesięcy borykam się z dość nieprzyjemnym problemem. Przy suchym powietrzu jest wszystko pięknie. Gdy jednak wilgotność powietrza jest duża (szczególnie po lub w czasie deszczu) moja astra strasznie się dławi i szarpie. Problem występuje na zimnym silniku - ustępuje po przejechaniu kilkunastu kilometrów. Im większy deszcz tym z autem gorzej. Jesienią wymieniałem świece (NGK), przewody zapłonowe (jakieś automega), kopułkę, palec, alternator, filtry gazu, paliwa i powietrza . Ostatnio czyściłem też krokowca. Problem występuje zarówno na benzynie jak i na gazie. Przy dużym deszczu auto czasem nie może ruszyć z parkingu. Duszenie występuje przy dodawaniu gazu, na luzie zauważalne jest podszarpywanie silnika. Rezystancje cewki i przewodów są prawidłowe, świece ładne (tylko trochę przykopcone). Żadna kontrolka się nie zapala a błędów zczytać nie mogę bo przy zwarciu styków kontrolka check ciągle świeci. Nie jestem fachowcem dlatego zwracam się o pomoc do Was, osób z pewnością dużo bardziej obeznanych w temacie, gdyż nie chciałbym wymienić pół samochodu.

Bardzo proszę o jakieś sugestie. :help:

Pozdrawiam.

Edytowane przez arteq93

https://forum.opel24.com/topic/68440-szarpanie-i-d%C5%82awienie-przy-du%C5%BCej-wilgotno%C5%9Bci/

Przewody "jakieś" nie zawsze rozwiązują problem...

Możesz zrobić prosty test aby wyeliminować je na 100%.

Włóż je do mikrofalówki na 15 sek... Tak aby odparowala woda. Jeśli po tym zabiegu będzie lepiej, masz winowajce.

https://forum.opel24.com/topic/68440-szarpanie-i-d%C5%82awienie-przy-du%C5%BCej-wilgotno%C5%9Bci/#findComment-549020

Czy to na pewno bezpieczne? :eek:

Na razie i tak muszę czekać na deszczyk bo teraz wszystko jest ok. W nocy spryskałem przewody wodą i żadnych niepokojących objawów nie zauważyłem.

/////////////////////////////////////////////////////////

Wygrzałem przewody w piekarniku i zauważyłem poprawę. Kupię nowe i zobaczę czy są jakieś efekty.

Edytowane przez arteq93

https://forum.opel24.com/topic/68440-szarpanie-i-d%C5%82awienie-przy-du%C5%BCej-wilgotno%C5%9Bci/#findComment-549022