Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

OK tylko napisz mi na co mam zwrócić uwage, czy np jeśli się grzeje to jest objaw tego czy tamtego... itd

Mam jeszcze jedno pytanie bo z innych źródeł dowiedzialem się że moje auto Astra 1,7 101 KM 2007r w zakrętce zbiorniczka wyrównawczego powienien mieć zaworek bo ponoć po 2004r takie były montowane, a ja go nie mam. I że to ponoć też może być przyczyną pieniącego się płynu....
Może ktoś kiedyś zmieniał na niewłaściwy.

Gość popencjusz

możesz spróbować lekko odkręcić korek na rozgrzanym (uważaj by się nie poparzyć!) by bardzo lekko syczało i wtedy zobaczysz czy dalej się pieni. W korku jest lub powinien być zaworek bezpieczeństwa który wyrzuci przegrzaną ciecz lub parę wodną i zredukuje nadmierne ciśnienie. Powąchaj też czy płyn nie pachnie ropą.

W płynie nie czuć ropy. Zmienie korek zbiorniczka, nie są to duże pieniądze a ten i tak kiepsko się odkręca więc może to i nie z tego jest.

Napisz mi prosze tylko na co zwrócić uwagę z tą temaperaturą płynu. A dam znać czy zmiana tego korka zadziała :)

Ja naprawde nie rozumiem co ci ludzie sie uparli na te korki. Nie chce mi sie szukac ale juz jakis czas temu wypowiadal sie na ten temat Bogumił Wargenau ze ludzie sie sie łudza i te korki wymieniaja i cos tam kombinuja. W korku nie ma jakiejs zaawansowanej elektroniki czy cos w tym stylu jest tam poprostu zawor dzialajacy na tej zasadzie ze jest sprezyna ktora dusi na zaworek i tyle. Cisnienie sie zwiekszy znacznie to pokona sprezyne i ujdzie. Tyle w temacie. CO wy tam kombinujecie w tych korkach to ja naprawde nie rozumiem.

Jak sie pieni to ja bym sprawdzi ewentualnie pompe wody bo moze zostal po niej tylko slad po jej łopatkach. Ewentualnie wpiwer o ile tego jeszcz enei zrobiles to wymien plyn chlodzacy i tyle.

Kolego jeśli przeczytasz dokładnie to ja nie posiadam zaworu w korku bo ktos chyba wymienił na niewłaściwy... Pompa wody ma przebiegu około 10tyś płyn chłodniczy zmieniony chwilę temu.

skoro wymieniona 10 tys km temu to nei znacyz z ejuz reke dam uciac ze jest dobra. Tez mialem ze dwa termostaty wyciagniete z pudelka nowe i tez byly dziabniete. TO co mialem dac ta reke uciąć??

Nie ebde wnikal w ten korek co i jak bo szkoda czasu. Wmien go i zobacyzmy czy sie juz skonczy problem.

Edytowane przez wesol