Skocz do zawartości
Spolki

Centalny zamek przestaje działać, a po ściągnięciu klemy jest już dobrze...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Otwieram samochód z oryginalnego kluczyka z pilotem i ostatnio pojawił się dziwny problem..
Jeśli nacisnę raz przycisk otworzenia - nie ma problemu. Jeśli jednak po otworzeniu nacisnę go drugi raz przestaje działać zupełnie.. z zamykaniem jest dokładnie ta sama sytuacja.. Jeśli będę na przemian klikał po 1 razie zamknij/otwórz - wszystko okej. W trakcie kliknę 2 razy pod rząd zamknij lub otwórz i przestaje działać... Kiedy chcę zamknąć/otworzyć auto wsadzając kluczyk do drzwi reaguje tylko rygiel drzwi kierowcy... Sytuacja wraca do normy nawet po sekundowym ściągnięciu klemy... Ktoś spotkał się z tym problemem? Czasem potrafi pojawić mi się błąd "samochód z kluczykiem" odnośnie wymiany sterownika silnika (mam lpg).. Może to mieć ze sobą coś wspólnego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czasem potrafi pojawić mi się błąd "samochód z kluczykiem" odnośnie wymiany sterownika silnika (mam lpg).. Może to mieć ze sobą coś wspólnego?

 

To już musisz odczytać błędy aby się dowiedzieć czy to się świeci od braku prądu czy jest inny powód.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przed chwilą odczytałem błędy i są one odnośnie spalania stukowego i ubogi wydech.. Nic więcej nie znaleziono..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakie dokładnie kody?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, że odpisuję po kilku dniach...
P0325 - (8) obwód czujnika 1 spalania stukowego Brak sygnału - Nie występuje
P0170 - (2) Ubogi wydech - Nie występuje

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spolki doprowadź do porządku gaz(regulacja na drodze,nie na postoju u gazownika)


A i do tego sprawdź ładowanie aku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. Nie zakładam nowego tematu, ponieważ mam identyczny problem z centralnym zamkiem. Po dwukrotnym naciśnięciu (nawet przypadkowo) przycisku zamykania drzwi z pilota, zamek centralny przestaje działać. Jednak ja nie odłączam klemy a jedynie wyjmuję bezpiecznik nr1 na 2-3 sekundy, wtedy centralny znów działa ale nie resetuje mi się wyświetlanie daty i godziny w TID. Próbowałem w op-com różnych index code, ale w sumie nie wiem jaki powinien być w moim aucie (Z17DTH 2004). Wyczytałem gdzieś przypadkowo że ma być 013 ale dotyczyło to GID-a. Ustawiłem ten kod ale okazało się, że podświetlenie zegarów mruga nieregularnie i nic nie można zrobić potencjometrem ściemniania. W op-com błędów brak.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miałem podobny problem ale w astrze g. U mnie powodem bylo wyrwane gniazdo bateri. Po zlutowaniu wszystkiego w kupe, nowej bateri i włożeniu w nową obudowę problem ustąpił i już trzeci miesiąc jest ok

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 29.10.2018 o 13:20, rytmik napisał:

Wyczytałem gdzieś przypadkowo że ma być 013 ale dotyczyło to GID-a. Ustawiłem ten kod ale okazało się, że podświetlenie zegarów mruga nieregularnie i nic nie można zrobić potencjometrem ściemniania. W op-com błędów brak.

 

 

Znalazłem indeksy takie 

 

2018-11-01_135601.png

 

 

Natomiast ja bym jeszcze sprawdził podczas tej  usterki inaczej.

Nie szukaj błędów tylko wejdź w moduł centralnego i popatrz na parametry.

Może w nich coś dojrzysz niepokojącego.

 

I następne pytanie to czy jeżeli ta usterka występuje to czy kluczem dasz radę otworzyć centralny?

Ja bym się przyglądnął wtykowi X45 

2018-11-01_140927.png

Może piny mają słaby styk.

Może zaśniedziały?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za zainteresowanie. Podczas usterki otwieranie z kluczyka też nie działa. To znaczy otwierają się tylko drzwi kierowcy mechanicznie. Jutro obejrzę te styki i spróbuję wejść w moduł centralnego, ale jak dobrze pamiętam to nie było takiej opcji, żeby wejść tylko do zamka. Popatrzę, potestuje i napiszę jak to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Podobna zawartość

    • Przez meer
      Witam! 
      Jest ktoś mi w stanie rozpisać co zrobić w op comie żeby dodać nowy pilot centralnego zamka ? Stary uległ zniszczeniu, mam drugi kupiony przy okazji i zastanawiam się jak to zrobić w op comie. Istnieje taka możliwość w ogóle? Świeci cały czas ikonka samochodu z kluczem, immo działa bez problemu. 
    • Przez sawik
      Witam,
      Mam problem z zamkiem bądz klamką tylnej klapy. Nie mogę otworzyć jej tylko przez awaryjne otwieranie od wewnątrz. Myśle, że problem tkwi w klamce nad samą rejestracją. Zamek rozebrałem i tam nie widzę nic co mogło by się nadpalić czy coś w ten deseń. 
      Chciałbym dostać się do tej klamki ale boję się że mogę coś urwać. Chodzi mi o zdemontowanie listwy jak na zdjęciu. Od środka widzę, że jest 7 czy 8 śrub mocujących. 
      Wystarczy je tylko odkrećić i podwadzić z zewnatrz czy samo to wyskoczy? 
      Proszę o pomoc. 

    • Przez lukecz
      Nie działa mi otwieranie i zamykanie centralnego zamka z pilota w oryginalnym kluczyku (TAKIM)
      Mam dwa takie piloty, w jednym po naciśnięciu przycisku zapala się dioda (nic się nie dzieje, po ponownym naciśnięciu dioda się nie zaświeca - muszę odczekać chwilę i gdy nacisnę to znowu się zaświeca) w drugim nawet ta dioda nie działa
      Oba piloty kiedyś działały, ale z czasem robiły to bardziej opornie (musiałem podejść bliżej, wcisnąć mocniej lub kilka razy) aż przestały działać w ogóle
      Baterie sprawne.
      W pilocie sprawdziłem miernikiem czy zasilanie przechodzi od baterii na płytkę i jest ok
      Kluczyki próbowałem programować w stacyjce (wsiadam do auta, zamykam drzwi, przekręcam kluczyk na pozycję II i naciskam przycisk na pilocie - nic się nie dzieje)
      Myślałem że nie wysyłają żadnego sygnału radiowego, ale w Opcom Zamek centralny po jednokrotnym wciśnięciu (tylko kluczyk gdzie zaswieca się dioda) pokazuje jak na poniższym filmie:
      https://streamable.com/np3hr
      Po jednokrotnym naciśnięciu przycisku zmienia się kilka razy status Aktywny/Nieaktywny (dopiero jak przestaje się zmieniać to wtedy naciśnięciu przycisku towarzyszy dioda)
      Po naciśnięciu zamykania jest info Nie zaprogr (i też zmienia się Aktywny/Nieaktywny)
      Czyli jakaś komunikacja z centralką jest, ale nie zamyka (dodam że centralny działa przy użyciu klucza w drzwiach - zamyka wszystko)
      Mogę coś jeszcze sprawdzić albo zmusić tego pilota do działania?
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.