Skocz do zawartości

Meriva 1.4 turbo - lpg - wymiana czujnika temperatury cieczy chłodzącej

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, jorgus1j napisał:

Szanowny kolego rafalgrzegorz to nie jest czujnik temperatury a jedynie elektryczne wspomaganie otwierania termostatu taki sobie bajer żeby termostat był bardziej precyzyjny. Czujnik temperatury cieczy jest po drugiej stronie silnika pod przewodem któy prowadzi do przepustnicy. Demontaż wyciągnij wtyczkę , następnie zawleczkę potem czujnik , zatkaj otwór palcem włóż następny czujnik /wykonywać na zimnym silniku lub spuścić płyn wtedy wymiana odbywa się bez pomocy palca. 

Przecież przyznałem się do błędu i podałem link do katalogu z umiejscowieniem czujnika - tak to jest jak się szybko szuka i porównuje do swojego motorka.

A na fotce faktycznie strzałką czerwoną była zaznaczona grzałka termostatu. 

Więc według mnie szkoda więcej o tym pisać.

• 2 lata później...

Cześć, mam ten sam problem. Błędu nie wyrzuca, ale na diagnostyce pokazuje temperaturę na chłodnicy 130st, drugi czujnik na silniku temperatura 90stopni. W waszych linkach wskazaliście czujnik temperatury płynu w silniku. Chciałbym zlokalizować drugi czujnik który mierzy temperaturę płynu na chłodnicy. 

Godzinę temu, Paweł8621 napisał:

Chciałbym zlokalizować drugi czujnik który mierzy temperaturę płynu na chłodnicy. 

Logika podpowiada, że musi być w chłodnicy.

W dniu 16.03.2023 o 21:39, ArKos napisał:

Logika podpowiada, że musi być w chłodnicy.

Tak wiem, ale chcę go sam wymienić. Auto jest zabudowane. Muszę go zlokalizować. Przy zakupie tez chciałabym mieć pewność że kupuję właściwy. Czy ktoś potrafi mi pomóc? 

Według tego co w Tisie można wyczytać to nie ma czujnika temp. w chłodnicy

2023-03-17_222010.png

4 godziny temu, ja37 napisał:

A może pokazuje ci chłodnicę oleju?

Ona nie ma żadnego czujnika temperatury.

12 godzin temu, adam1954 napisał:

Według tego co w Tisie można wyczytać to nie ma czujnika temp. w chłodnicy

Owszem, jest, przynajmniej według katalogu.

12 godzin temu, Paweł8621 napisał:

chcę go sam wymienić. Auto jest zabudowane. Muszę go zlokalizować.

Nie rozumiem. Sam się chce brać za wymianę, ale pod auto nie wejdzie sprawdzić, z czym będzie się mierzył i czy da radę...

Zrzut ekranu 2023-03-18 104724.png

Pomijam, że samemu da się znaleźć informacje w internecie, numer części i oferty sprzedaży.

https://doopla.pl/pl/p/Czujnik-temperatury-plynu-chlodzacego-Opel/12188?utm_source=google&utm_medium=inteligentna&gclid=Cj0KCQjwwtWgBhDhARIsAEMcxeB7JSP78vORCqqIDjDLtaa_XPcS_yVXYwlF1io39GAMaWy18CjVJD0aAtuBEALw_wcB

6 godzin temu, ArKos napisał:

Owszem, jest, przynajmniej według katalogu.

:spoko: Patrzyłem do Tisa i do katalogu 7zap i nie umialem znaleźć.

Znalazłemwsumie nr 20 ale nie było napisane gdzie

2023-03-18_174001.png

• Like 1