Skocz do zawarto軼i

Zdj璚ie
- - - - -

Meriva B 2010r 1.7 100KM 74 KW nie pali na ciep造m

1.7 74kW 16V Z17DTH

  • Zaloguj si, aby doda odpowied
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Berserker1990

Berserker1990
  • U篡tkownik
  • 8 post闚
  • Model:Opel Meriva B
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 29 stycze 2017 - 20:06

Witam,
Samochód nie odpala na ciepłym silniku- na zimnym odpala ale czasem trochę dłużej kręci.
Sprawdzone:
- czujnik walka rozrządu
- wtryski niby są ok
- cisnienie paliwa ok
- akumulator ok
- czujnik temperatury cieczy chlodzacej wskazuje prawidłowo

Czasami pojawia się błąd P0113 zbyt wysoka wartość temperatury powietrza wlotowego

Przeplywka na biegu jalowym podaje wartosci 8-15 g/s

Czy zbyt wysoka wartość powietrza wlotowego może sprawiać problem z rozruchem? i czy jest on w przeplywomierzu?
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

U篡tkownik jest zalogowany Pan Kontekstowy

  • U篡tkownik
  • 1060 post闚
  • Model:Opel
  • Posiadasz LPG:TAK

#2 OFFLINE   adam1954

adam1954
  • Moderator
  • 9295 post闚
  • LokalizacjaO鈍i璚im i okolice
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:Z16XE
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 29 stycze 2017 - 21:05

A EGR koś sprawdzał?


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#3 OFFLINE   Berserker1990

Berserker1990
  • U篡tkownik
  • 8 post闚
  • Model:Opel Meriva B
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 29 stycze 2017 - 21:20

Nie egr nie sprawdzalem. Sprawdzić mechanicznie? Tzn wyczyscic?
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#4 OFFLINE   adam1954

adam1954
  • Moderator
  • 9295 post闚
  • LokalizacjaO鈍i璚im i okolice
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:Z16XE
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 29 stycze 2017 - 21:26

Tak.


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#5 OFFLINE   Berserker1990

Berserker1990
  • U篡tkownik
  • 8 post闚
  • Model:Opel Meriva B
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 29 stycze 2017 - 21:33

Ok. Jutro postaram sie go wyczyscic na pewno to nie zaszkodzi.
Adam1954 nie jetem za bardzo znawcą w zagadnieniach mechanicznyc ale czy egr nie powoduje problemów tylko na zimnym silniku lub ewentualnie jak zablokuje się w pozycji otwartej spadek mocy itp. ?
Czy idą do niego jakiejś uszczelki które trzeba wymienic przy demontażu?

U篡tkownik Berserker1990 edytowa ten post 29 stycze 2017 - 21:34

  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#6 OFFLINE   adam1954

adam1954
  • Moderator
  • 9295 post闚
  • LokalizacjaO鈍i璚im i okolice
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:Z16XE
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 29 stycze 2017 - 22:09

Ja z nim jeszcze nie robiłem ale ten manual może ci odpowie na pytanie

 

I jeszcze masz taką stronkę z częściami http://ecat24.com/op...talog/models/1/

Możesz poszukać jakie uszczelki przychodzą.


U篡tkownik adam1954 edytowa ten post 29 stycze 2017 - 22:10

  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

U篡tkownik jest zalogowany Pan Kontekstowy

  • U篡tkownik
  • 1060 post闚
  • Model:Opel
  • Posiadasz LPG:TAK

#7 OFFLINE   Berserker1990

Berserker1990
  • U篡tkownik
  • 8 post闚
  • Model:Opel Meriva B
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 29 stycze 2017 - 22:28

Dzięki :)

Gdyby jednak po czyszczeniu egr nic się nie zmieniło co jeszcze może powodować takie objawy?
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#8 OFFLINE   kicaj

kicaj
  • Moderator
  • 8800 post闚
  • Lokalizacjajest B/DE, by這 HH/DE
  • Model:Nie Opel
  • Inna marka:F34
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 30 stycze 2017 - 09:11

Czyszczenie egr nie zawsze pomaga, więc nie wykluczaj go od razu po czyszczeniu.

With mobilephone sent.
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#9 OFFLINE   Berserker1990

Berserker1990
  • U篡tkownik
  • 8 post闚
  • Model:Opel Meriva B
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 30 stycze 2017 - 20:43

Dziękuję za wskazówki
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#10 OFFLINE   Berserker1990

Berserker1990
  • U篡tkownik
  • 8 post闚
  • Model:Opel Meriva B
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 14 luty 2017 - 18:50

Witam ponownie,

 

niestety nadal walczę z problemem braku odpalania na ciepłym silniku, do tej pory:

- wymieniony czujnik wałka rozrządu

- wymieniony zawór zwrotny na listwie wtryskowej

- sprawdzone ciśnienie paliwa

- wyczyszczony egr

 

Nowa rzecz którą zauważyłem to to że pompa na zimnym silniku przy pierwszym odpaleniu długo pompuje paliwo ok 20-30 sek, później na ciepłym silniku gdy nie odpala nie słychać pracy pompy.

 

 

Czy ktoś z Was ma jeszcze jakieś pomysły na usunięcie usterki?



  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież




Podobne tematy: Collapse


R闚nie z jednym lub wi瘯sz ilo軼i s堯w kluczowych: 1.7 74kW 16V Z17DTH