Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Mam Opla astre 1.7 cdti 80 km 2004 . problem jest taki : od ok. 3 miesięcy gdy przejeżdżam ok 50 km , wyłączam samochód postoi ok. godziny gdy go ponownie chce odpalić to nie chce zastartować . Rozrusznik kręci normalnie nie traci mocy ale nie następuje zapłon. Po kilku próbach czasem odpali , a czasem musi jeszcze postać żeby odpalił. Raz gdy byłem w długiej trasie , godzinę nie mogłem go odpalić. Już byłem tak wkurzony że spróbowałem go odpalić na po-pych. Wiem że się diesla nie pali w ten sposób ale musiałem coś zrobić.Po wrzuceniu na trójkę rozpędziłem go i od razu odpalił bez żadnego dławienia czy innych rzeczy. Byłem u mechaników nic nie wiedzą . Do tego czasu ten problem się powtarza . Dodam że na małych odległościach nic mu się nie dzieje, dopiero przy dłuższej jeździe. Pomocy !!!

https://forum.opel24.com/topic/47327-czasem-nie-pali-gdy-jest-ciep%C5%82y/

sprawdz moze kable przy czujniku obrotow walka...

Dzięki za pomoc. problem znaleziony.czujnik położenia wału korbowego do wymiany. cena ok. 350 zł no cóż jest samochód są wydatki. pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/47327-czasem-nie-pali-gdy-jest-ciep%C5%82y/#findComment-413678

Ha!

co prawda nie ja jestem autorem tematu - ale uwalony czujnik mi się przydarzył niedawno; a objawiało się to tak:

samochód "na zimno" odpalał bez problemu; w czasie jazdy też żadnych objawów nie było (do czasu...); problem pojawiał się po zgaszeniu silnika i próbie ponownego uruchomienia go kiedy był jeszcze "ciepły" - wtedy właśnie "nie palił" do momentu kiedy temperatura mu nie opadła ;)

u mnie czujnik całkowicie wyzionął ducha w czasie jazdy (na szczęście miasto i mały ruch) - unieruchomienie auta i w rezultacie laweta do serwisu.... żeby było zabawniej po nocce na parkingu mechanik odpalił Opla bez problemu i wjechał na podnośnik - po zgaszeniu silnika w hali już ponownie nie odpalił - wymiana czujnika (oryginalny + robota) ok. 400 zeta mnie wyniosła.

https://forum.opel24.com/topic/47327-czasem-nie-pali-gdy-jest-ciep%C5%82y/#findComment-413715

• 2 miesiące temu...

Ha!

co prawda nie ja jestem autorem tematu - ale uwalony czujnik mi się przydarzył niedawno; a objawiało się to tak:

samochód "na zimno" odpalał bez problemu; w czasie jazdy też żadnych objawów nie było (do czasu...); problem pojawiał się po zgaszeniu silnika i próbie ponownego uruchomienia go kiedy był jeszcze "ciepły" - wtedy właśnie "nie palił" do momentu kiedy temperatura mu nie opadła ;)

u mnie czujnik całkowicie wyzionął ducha w czasie jazdy (na szczęście miasto i mały ruch) - unieruchomienie auta i w rezultacie laweta do serwisu.... żeby było zabawniej po nocce na parkingu mechanik odpalił Opla bez problemu i wjechał na podnośnik - po zgaszeniu silnika w hali już ponownie nie odpalił - wymiana czujnika (oryginalny + robota) ok. 400 zeta mnie wyniosła.

Witam. jak kolega wyżej opisał miałem podobne objawy . Podpiąłem auto do kompa i wyszło że czujnik miał przerwę w czasie pracy. I to mnie przekonało do wymiany. Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/47327-czasem-nie-pali-gdy-jest-ciep%C5%82y/#findComment-424031