Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krzychu99

Witam, problem dotyczy Opla Astry G 1.7 CDTI 80 KM, mianowicie od jakiegoś czasu kontrolka ciśnienia oleju zaczęła gasnąć dopiero po 5 sekundach od uruchomienia silnika. Filtr i olej (syntetyk 5W30) wymieniłem i nic. Czujnik ciśnienia oleju też wymieniony, ciśnienie oleju sprawdzone i też w normie a kontrolka cały czas gaśnie po 5 sekundach a kiedyś gasła zaraz po uruchomieniu silnika. Czy wie ktoś może w czym tkwi problem?

https://forum.opel24.com/topic/62160-kontrolka-ci%C5%9Bnienia-oleju-p%C3%B3%C5%BAniej-ga%C5%9Bnie/

problem jest w twojej pamieci. Wszystkie 1.7 isuzu tak mają ze kontrolka pozno gasnie.

Gość Krzychu99

Tylko, że to jest Z17DTL, a czy to nie jest przypadkiem silnik Fiata? Bo jestem przekonany, że kontrolka gasła zaraz po uruchomieniu silnika.

Edytowane przez Krzychu99

Witam, problem dotyczy Opla Astry G 1.7 CDTI 80 KM, mianowicie od jakiegoś czasu kontrolka ciśnienia oleju zaczęła gasnąć dopiero po 5 sekundach od uruchomienia silnika. Filtr i olej (syntetyk 5W30) wymieniłem i nic. Czujnik ciśnienia oleju też wymieniony, ciśnienie oleju sprawdzone i też w normie a kontrolka cały czas gaśnie po 5 sekundach a kiedyś gasła zaraz po uruchomieniu silnika. Czy wie ktoś może w czym tkwi problem?

Ja tu żadnego problemu nie widze ja mam silnik 1.7DTI isuzu i tez tak ma po odpaleniu auta gaśnie po 5 sekundach to normalne

wynika z budowy ukladu olejowego. Wszystko jest w normie.

Dokładnie tak jak piszecie .. to jest rzeczywiste ciśnienie oleju w silniku .. a nie lampa gasnaca po sekundzie, która nic nam nie mówi, tylko uspokaja nie wiedzacego o niczym kierowcy .. lampka ta pokazuje Ci kiedy rzeczywiście ciśnienie oleju podskoczy do wartości akceptowalnych w głownej magistrali olejowej.

czy do akceptowanych to ja bym nie wpowiedzial. Wlasnie sek w tym ze wieksozsc silnikow ulega zatarciu w skutek wlasnie braku smarowania
( waria pompki oleju itp) a mimo to kontrolka cisnienia nie swiecila. Wynika to z tego ze czujnik cisnienia wylacza kontrolke jak jest juz cisnienie oleju powyzej 0.5 bara. Cisnienie oleju na obrotach jalwych to okolo 1.5 bara a przy pedale gazu wcisnietym juz nieznaczne na okolo 2000 obr lub wiecje to juz cisnienei oliwy na poziomie 3 do 3.5 bara. Inaczej mowiac niewiele trzeba by kontrolka zgasla- tak naprawde predkosc z jaka kreci rozrusznik wystarcza to zgaszenia lampki spkojnie. Dlatego tez niektore marki robia tak ze podczas dlugiego krecenia bez powodzenia ( odpalenia silnika) pojawia sie sygnal dzwiekowy plus ewentualnie wlasnie kontrolka. Tylko zazwyczja trzeba krecic rozrusznikiem ze 30 sekund.