Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie.

Kiedy wyłączam zapłon (ale jeszcze zostaję w aucie) pojawia się od strony pasażera z przodu (dokładnie tak jakby coś w schowku) dziwny dźwięk. Jakby coś jeszcze działało. Dźwięk podobny do zamykania automatycznie się szyby, spryskiwaczy czy zamykania się czegoś lub przekręcania.... Ciężko określić ten dźwięk więc nagrałem. Przepraszam za słabą jakość, ale to tylko w celach "poglądowych".

Co ciekawe po wyjściu z samochodu, otwarciu klapy przedniej i nachyleniu się bliżej tego miejsca dźwięku nie słychać. Słychać go tylko kiedy jest się w środku.

Zaznaczam, że siedząc w aucie w nieokreślonych odstępach czasu dźwięk cały czas się powtarza...

Co to może być? Może ktoś miał podobny problem, ale już go rozwiązał?

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

dzwieki opel astra.mp3

https://forum.opel24.com/topic/63478-dziwne-d%C5%BAwi%C4%99ki-po-wy%C5%82%C4%85czeniu-zap%C5%82onu/

Cześć

Przypomina mi to trochę dźwięk silniczka który zamyka i otwiera klapkę wewnętrznego obiegu powietrza.Tak jakby był zacięty albo coś w tym stylu.W autach które posiadają taki obieg wewnętrzny znajduje się on właśnie w okolicy schowka pasażera.

Dzięki wielkie. Myślę, że to może być jakiś trop, żeby zobaczyć co tak na prawdę jest przyczyną...

Wydaje mi się, że coś jest nie tak, bo 'coś' nie powinno ciągle pracować przy wyłączonym zapłonie....

Początkowo myśl pierwsza to było to, że jak coś tak ciągle chodzi samo od siebie to w końcu mi się rozładuje akumulator... hmm.. co się okazało... dzisiaj rano się akumulator rozładował i nie można było odpalić... :wow:

Dodatkowo zablokował mi się dopływ ciepłego powietrza i nie można chłodzić :niie:

jeśli słyszysz to co jakiś czas nawet jak kluczyk nie jest w stacyjce to masz urwaną ośke klapki obiegu zewn.wewn. typowy problem astry h przed liftem. samej klapki nie kupisz tylko razem z obudową ale wystarczy wymienić samą klapke nowa jest już poprawiona wzmocniona.

• 3 tygodnie później...

Witam

Mam Astre H 1.9 CDTI imam dokładnie to samo. Nie wiem gdzie to sie znajduje, a może już problem rozwiązałeś ? Jestem ciekawy bo ja narazie szukam info o tej dziwnej ustarce. Pozdrawiam

ja narazie szukam info o tej dziwnej ustarce

Poczytaj te tematy:

http://forum.opel24.com/topic/39465-terkotanie/

http://forum.opel24.com/topic/33332-dziwne-dzwiekiczyzby-odtwarzacz-cd/page-2

Z opisu wygląda to na klapkę nawiewu wew/zew.

Pozdrawiam