Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

LoL, sory nie doczytałem, mój błąd...

Ale da się to zrobić bez zdejmowania rozrządu - jest gimnastyka, ale się da.

Zostawiłem Merive u mechanika. Na podstawie opisanych przeze mnie objawów stwierdził, że to termostat. Wymienił wkład i ponoć objawy nie ustąpiły. Ma szukać innej przyczyny. Co to może być?

Dla mnie klasyczne objawy uszkodzonego termostatu.Obudowe dokładnie obejrzał?Ogólnie te termostaty okropnie wadliwe.Ja wymieniałem kilka razy w x1.6sz i raz w Z16SE.W tym Z16SE bardzo wadliwe sa sterowniki silnika jezeli masz taką mozliwosc było go przeniesc z kolektora silnika gdzies w bardziej stabilne miesce.Naprawa nie jest ani prosta ani tania.

Jezeli masz troche wprawy zasłon chłodnice i obserwuj czy wskazówka sie podniesie dbajac by nie przegrzac silnika

Podepnę się koledzy pod temat.

Od kiedy mam Merivę z takim samym silnikiem jak kolega"avirem"to temperatura na wskaźniku nie przekracza 80st.podczas jazdy(długa,krótka trasa).Gdy stoję w korku temp.wzrasta.Wentylator działa i załącza się przy 95-98st.

Moje pytanie:czy ten model silnika tak po prostu ma?Czy to jest optymalna temp.?

Spalanie między 9-11 litr.

Edytowane przez romantyr

Silnik powinien mieć 90*C. Opel stosuje 2 rodzaje termostatów: 88*C i 92*C. Jest to temperatura otwarcia. W praktyce sprowadza się to do tego, że jeżeli taki termostat jest sprawny, to w pierwszym wypadku trzyma ciągle ciut ponad 90*C a w drugim dobiega lekko pod 100*C. Uważam, że Twój termostat się kończy.

Podepnę się koledzy pod temat.

Od kiedy mam Merivę z takim samym silnikiem jak kolega"avirem"to temperatura na wskaźniku nie przekracza 80st.podczas jazdy(długa,krótka trasa).Gdy stoję w korku temp.wzrasta.Wentylator działa i załącza się przy 95-98st.

Moje pytanie:czy ten model silnika tak po prostu ma?Czy to jest optymalna temp.?

Spalanie między 9-11 litr.

Mam dokładnie takie same objawy, z tym, że u mnie temp leży całkiem, nie wiem ile tam ta najniższa kreska ma, 70 stopni?. No może poza spalaniem, bo jak na razie nie mierzyłem ile pali przy tych cudach z temperaturą, a komputera na desce nie mam. Optymalna temperatura to to raczej nie jest, powinno być chyba koło 90, ale jak poprzeglądałem od wczoraj różne fora i temat termostatów jest wałkowany na okrągło. Przy okazji: czy silnik Z16SE w astrze to dokładnie ta sama konstrukcja? Bo często pojawia się z trochę innymi parametrami. Zobaczymy co powie jutro mechanik. Może nowy wkład też jest wadliwy... ciekawe czy go sprawdził.

Myślałem czy to nie wina czujnika, ale w sumie po zatrzymaniu się wskazania temperatury są sensowne, więc raczej nie.

Edytowane przez avirem

Mam dokładnie takie same objawy, z tym, że u mnie temp leży całkiem, nie wiem ile tam ta najniższa kreska ma, 70 stopni?. No może poza spalaniem, bo jak na razie nie mierzyłem ile pali przy tych cudach z temperaturą, a komputera na desce nie mam. Optymalna temperatura to to raczej nie jest, powinno być chyba koło 90, ale jak poprzeglądałem od wczoraj różne fora i temat termostatów jest wałkowany na okrągło. Przy okazji: czy silnik Z16SE w astrze to dokładnie ta sama konstrukcja? Bo często pojawia się z trochę innymi parametrami. Zobaczymy co powie jutro mechanik. Może nowy wkład też jest wadliwy... ciekawe czy go sprawdził. Myślałem czy to nie wina czujnika, ale w sumie po zatrzymaniu się wskazania temperatury są sensowne, więc raczej nie.

Napisz potem kolego jak ten problem rozwiązałeś.

silnik powinien pracowac w granicach temp 90 natomiast wskazana na zegarach to rózne sprawy i tak np astra f które miałem na tym sam termostacie na zegarach miała 95st went załaczał sie przy oklo 100-102st.Natomiast w atrze g Z16SE przy tym samym termostacie 82-84st

Silnik w astrze Z16SE rózni sie troche , w astrze ma 84km a merivie 87km .Silnik prawdopodbnie ten sam ale osprzet troche inny nawet wizualnie mozna go przez to odróznić

W astrze obecnej temp otwarcia term 89st a na zegarach nigdy nie miałem wiecej niz 84st w lecie a w zimie w granicach 80-81St.

Avirem, a ustaliłeś ile masz czujników temperatury ?

Jeśli masz osobny na zegary i zewrzesz go do masy to wskazówka pójdzie na maksa.