Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Opla Omege z 2003r silnik 2.2 benzyna. Kupiłem ją lekko uderzoną i zaraz po wyremontowaniu założyłem gaz i tu zaczęly pojawiać się problemy- samochód był strasznym mułem i zaczął wyświetlać się błąd silnika (palił wtedy ok 17l przy spokojnej jeździe) gdy pojechałem na regulację gazu okazało się , że pali tylko na 3gary poustawiali coś tam i zmiejszyli dawkę gazu o 25%.

Ale nadal nie chodziła jak powinna , wymieniłem świece , przepływkę i czujnik położenia wałka rozrządu spalanie miała nie regularne raz udało mi się spaść do 12,5l a średnio łykała ok 14-16l. A gdy rano ją odpalałem nie potrafiła się wkręcić dopiero po ok 30s mogłem nią ruszyć w dodatku na obrotach ok1500 było słychać takie dziwne pukanie raz na jakiś czas(na zimno po odpaleniu) znów pojechałem wyregulować gaz - miała zbyt bogatą dawkę i zmniejszyli ją o 10%.

Teraz spalanie przy normalnej jeździe ( wiadomo czasem trzeba dać trochę więcej gazu ale staram się jeździć dosyć spokojnie) wynosi ok 13,4 l. i to jest cykl mieszany. Ile +/- powinna go spalić ?

Przy okazji zauważyłem , że gdy jest zimna i jadę nią na benzynie trochę przerywa między 3000 a 4000 obrotów . Jakieś pomysły co może być z nią nie tak ?: )

Ps: felgi 17

Widziałem już prędzej , ale szukam jeszcze bardziej wiarygodnych opini. Ludzie tam piszą o spalaniu 11l a ktoś inny mówi o 16 i odsyła o potwierdzenie wśród osób z forum :)

a ile bys chcial zeby palila ??

oma to spore auto

silnik tez nie jest oszczedny

w miescie 15 spokojnie jest do osiagniecia

palila sie kontrolka to sie sprawdza przyczyne (odczytuje bledy)

a pozniej dziala

nie odwrotnie

a ile bys chcial zeby palila ??

oma to spore auto

silnik tez nie jest oszczedny

w miescie 15 spokojnie jest do osiagniecia

palila sie kontrolka to sie sprawdza przyczyne (odczytuje bledy)

a pozniej dziala

nie odwrotnie

Przed wymianą tych części wiadomo , że była podłączana pod komputer i wyskakiwały te błędy , po prostu już nie chciałem się tyle rozpisywać.

ja na moscie 3,7 mam po miescie 15l lpg i 8,5 na trasie przy predkosciach 110-120km/h, tak wiec nie narzekam

Mi teraz wyszła średnia 17 jadąc ekspresówką prędkością 110-120km/h. Nie mam pojęcia już co zrobić z tą Omegą na komputzrze niby jest wszystko ok .

Może ma ktoś namiary na dobruch mechaników z okolic Gniezna / Poznania?

gaziarza dobrego poszukaj

bo tutaj pewnie jest problem

tam gdzie montowali to jakies oszolomy pracuja

albop zamontowali jakis badziew albo zrobili to nieumiejetnie

• 2 lata później...

Witam, podepnę się pod temat ale chciałbym się dowiedzieć ile spala Omega 2.2 16V miasto / trasa benzyny. Poszukuję takiego auta ale nikt nie pisze o spalaniu benzyny tylko gazu a ja nie jestem tego zwolennikiem.

Dzięki za informacje