Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marek  N.

Nieco odkopałem temat, ale problem jest cały czas aktualny.

Jestem posiadaczem Merivy z 2008r ok , 1,5 miesiąca. Od samego zakupu po przejeżdżaniu przez poprzeczne nierówności- zwłaszcza z niewielka prędkością coś stukało.

Mimo przesmarowania silniczka wspomagania, poprawa nie nastąpiła . Zacząłem zbierać na nową maglownicę.

Jednak na wszelki wypadek pojechałem na szarpaki , powiedziałem, że cos mi stuka z przodu - diagnosta wiedział, na co zwrócić uwagę. Mimo ze wszystko było ok podniósł do góry przednia oś i uderzył w osobę ręką= stuknęło , po dokładnym przyjrzeniu sie źródłem stukania okazały się klocki hamulcowe.

Dziś ściągnąłem koło i jak się okazało miałem źle założoną sprężynę naprężającą gniazda mocujące klocki.

Przejechałem ok 15 km i naprawdę stukanie ustąpiło, więc warto zainwestować 30zł za szarpaki, bo samemu obstawiając, co puka możemy wymienić pół auta.

Pozdrawiam Marek N.

• 8 miesięcy temu...
Gość Michał27

Witam ...Jestem od niedawna posiadaczem Merivy 1.6 16v...Posiadam podobny problem,stuki w przednim zwieszeni.Na przeglądzi bardzo wnikliwie zostało sprawdzone zawieszenie i jest ok...Zastanawiam się czy moze jest to win góm na stabilizatorze??

• 3 miesiące temu...
Gość zbyszek-z23

Witam, drążek kierownicy wymieniony(ponoć miał luzy) stuki nadal słyszalne. Sprawdziłem auto na stacji diagnostycznej i okazało się, że winna jest przednia dolna poduszka silnika. W poniedziałek jadę na wymianę tak więc napiszę jaki jest efekt. A stuki z tyłu przy okazji wizyty auta na podnośniku zlikwidowałem sam okazało się, że wydech spadł z dwóch gum go trzymających. :rotfl:

Edytowane przez zbyszek-z23

uważaj na przekładnie, po wymianie drazków kierowniczych ona się rozstukała - regeneracja - i wreście jest cicho - nie wierzyłem ze zawieszenie mery moze tak przyjemnie pracować :) teraz walcze z lekkimi draniami kierownicy powyzej 120km/h

Edytowane przez gardi1

Gość zbyszek-z23
  W dniu 25.05.2013 o 08:20, zbyszek-z23 napisał:

Witam, drążek kierownicy wymieniony(ponoć miał luzy) stuki nadal słyszalne. Sprawdziłem auto na stacji diagnostycznej i okazało się, że winna jest przednia dolna poduszka silnika. W poniedziałek jadę na wymianę tak więc napiszę jaki jest efekt. A stuki z tyłu przy okazji wizyty auta na podnośniku zlikwidowałem sam okazało się, że wydech spadł z dwóch gum go trzymających. :rotfl:

Niestety nie pomogło :< Szukam dalej. Coś mi mechanik mówił o sworzniu zwrotnicy, może to ???

• 1 miesiąc temu...
  W dniu 25.05.2013 o 19:36, gardi1 napisał:

uważaj na przekładnie, po wymianie drazków kierowniczych ona się rozstukała - regeneracja - i wreście jest cicho - nie wierzyłem ze zawieszenie mery moze tak przyjemnie pracować :-) teraz walcze z lekkimi draniami kierownicy powyzej 120km/h

gardi1 mam pytanie. Sam wymieniałeś te drążki?Ja jak widzę mam do wymiany lewy.Minimalne luzy,Ale na wertepach klepie.Myślę o wymianie tego drążka.Ale dostęp do lewego jest kiepski.Myślę o kupnie klucza do drążków.Czy się opłaca go kupić czy lepiej dać do mechanika.A może ty masz jakiegoś konkretnego.Odemnie do tychów jest 25km dam radę?

W dniu 10.07.2013 o 18:12, gardi1 napisał:

robiłem to nieautoryzowanej stacji obsługi typu Qservice - z tego względu że trzeba geometrię ustawić

Na jakiej ulicy i jakie koszty? Czy wyjmowali przekładnię do wymiany drążka?

Edytowane przez adam1954

W dniu 25.05.2013 o 19:36, gardi1 napisał:
teraz walcze z lekkimi draniami kierownicy powyzej 120km/h

gardi1 jeżeli chodzi o drgania to u mnie się skończyły gdy wymieniłem poduszki amortyzatorów i łożyska na Macpersonie.Też mi trzepało od 120 wzwyż a teraz jest spokojnie