Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów :) Vectra b 1.6 8v 96r. benz.

Mój problem polega na wysokiej temperaturze silnika, wskaźnik cały czas pokazuje temp. w trasie ok 95 stoponi, w mieście przekracza grubo ponad 100 stopni, ostatnio viki była u mechanika i były wymieniany rozrząd z nową pompa wody plus do tego wymieniłem termostat. dzisiaj wymieniłem czujnik temperatury, i dalej to samo...Auto nie gubi płynu, nie ubywa go z zbiorniczka. Wentylator załancza się dopiero przy ok 104-105 stopni. Moja siostra ostatnio nią jechała i stała w korku, mówi że temperatura wzrosła nagle do czerwonej kreski ale zaraz sama spadła 100 stopni stojąc dalej w miejscu. Ja myśle że może byc to wina elektorniki, ale jestem laikem i kompletnie się na tym nie znam. Bede niedługo ruszał w trase(300km) i się troche obawiam. Czy może ktoś miał podobny problem? i może ktoś wie co może być prawdopodobną przyczyną. Bardzo proszę o pomoc bo już mi ręce opadają a nie chce dalej wymieniać rzeczy, które są dobre.

Pozdrawiam. Kamil.

https://forum.opel24.com/topic/76177-vb-16-8v-problem-z-temp-silnika/

Przydałoby się podpiąć pod komputer aby sprawdzić czy wskaźnik nie przekłamuje.Albo termometr piezo i mierzyć temp. na wylocie z termostatu

https://forum.opel24.com/topic/76177-vb-16-8v-problem-z-temp-silnika/#findComment-633773

Witam

Myślę żeby kolega sprawdził czujnik temperatury płynu chłodzącego wkręconego do chłodnicy który ma za zadanie, włączać wentylator chłodnicy gdy osiągnie odpowiednią temperaturę. A żeby go sprawdzić czy nie przekłamuje i jest sprawny trzeba by podłączyć autko pod komputer i sprawdzić przy jakiej temperaturze załancza się wentylator a jaka jest pokazywana na wskaźniku deski rozdzielczej, po prostu je porównać.

Druga sprawa to pisze kolega że wymienił termostat a czy mechanik założył termostat o odpowiedniej temperaturze otwarcia ? bo z tego co wiem to każdy termostat ma wybitą na obudowie zakres temperatury w jakiej się otwiera, i co z tego jeżeli jest on dedykowany do vectry skoro na obudowie będzie za wysoka temperatura jego otwarcia i wtedy silnik będzie się nagrzewał do np. 100 st.C i dopiero wtedy termostat się otworzy na duży obieg , wtedy temperatura sama spadnie do mniejszej jak kolega wspomniał w przypadku gdzie siostra stała w korku tak właśnie mogło być.

Mam pytanie czy przed wizytą u mechanika i wymianą termostatu też tak było czy nie?.

Stawiam narazie na termostat, posiada za dużą temperaturę otwarcia.

Ale żeby mieć spokojny sen to:

- podpiąć auto pod komputer i sprawdzić poprawność wskazań czujnika

- sprawdzić termostat jego temperaturę otwarcia wybitą na obudowie i ewentualnie wymienić na taki który ma ją mniejszą ( standardowa temperatura silnika to 80 st C) wentylator powinien załączyć się po przekroczeniu 95 stC.

Jeżeli masz ten stary przed wymianą to sprawdź jaką ma wybitą temperaturę na obudowie jeżeli wcześniej było wszystko ok dobierz właśnie taką.

Ostateczną przyczyną i dosyć niefortunną byłoby blokowanie się łopatek pompy wody co powodowało by wzrost temperatury silnika poprzez brak odpowiedniego chłodzenia silnika - ale to jest już ostateczność co myślę nie ma wpływu u kolegi.

https://forum.opel24.com/topic/76177-vb-16-8v-problem-z-temp-silnika/#findComment-633790

Gość KamilVB

Dzisiaj spróbowałem odpowietrzyć układ chłodzenia, autko troche chodziło i temperatura wariowała..wzrastała do 100 stopni i nagle bez załączonego wentylatora sama spadała do ok 80 stopni i tak w kółko. Myśle, że chyba bede musial odwiedzić elektryka.

https://forum.opel24.com/topic/76177-vb-16-8v-problem-z-temp-silnika/#findComment-633846