Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie, nie mogę poradzić sobie z usterką...

Coś zgrzyta, szarpie i kopci. tzn. za każdym zgrzytnięciem szarpnie i zakopci...

usterka pojawia się od czasu do czasu, trudno przewidzieć kiedy. Zawsze jednak przy dodawaniu gazu (przyspieszaniu),

obroty bez znaczenia,

prędkość bez znaczenia,

bieg bez znaczenia,

ciepły/zimny bez znaczenia,

komputer czysty (brak błędu),

EGR czysty,

spalanie ok 5-6l/100km,

obroty równe,

silnik Z17DTL, rok 2005, przebieg 175...

Nie wiem czy ma to znaczenie, ale usterka zbiegła się w czasie z wymianą rozrządu, oleju, i filtrów (olej,paliwo,kabina).

Wyglądało to tak że po kupnie samochodu jeździłem miesiąc i wszystko niby ok. wymieniłem rozrząd, olej, i filtry(podobno tak się robi) i masakra.

nagrałem nawet filmik(jakość kiepska ale słychać wyraźnie).

Dzięki i Pozdrawiam

T.

https://forum.opel24.com/topic/77828-szarpanie-i-zgrzytanie-dorad%C5%BAcie-co%C5%9B-bo-ju%C5%BC-nie-wiem/

Kopci gdzie?Z wydechu czy pod maską.?Szarpie rozumiem że silnik?Masz klimę?

kopci z wydechu, szarpie silnik (tak myślę), klimę mam, robiłem przegląd tej klimy, wymieniałem nawet chłodnicze ale nie zauważyłem różnicy... jak szarpało tak szarpie...

Może być problem mechaniczny (pomiar kompresji by się przydał) a może być że któryś wtryskiwacz podlewa.

Co z olejem?Bierze?No i rozrząd można sprawdzić czy jest w porządku i jak to zrobił fachowiec.Czy wymienił wszystko jak należy.

Edytowane przez adam1954

Oleju nie ubywa ani nie przybywa... każdy kolejny mechanik u którego byłem zaczynał od sprawdzenia rozrządu i podobno jest ok.

Może podjadę do serwisu opla Euromarket na Jana Pawła w Krakowie ciekawe ile za taką diagnostykę wezmą...

Dzięki

Gość Wiktor51194

Kopci gdzie?Z wydechu czy pod maską.?Szarpie rozumiem że silnik?Masz klimę?

kopci z wydechu podczas tego szarpnięcia , klima jest ( może to nie związane z tym,ale myślę,że warto napisać , mam do wymiany chłodnicę klimatyzacji)

Z ładowaniem wszystko OK?. Miałem coś podobnego jak miałem zepsute ładowanie (regulator napięcia, napięcie skakało od 10 do 16 V) na biegu jałowym na wolnych obrotach odcinało mi na chwile jeden z wtryskiwaczy i właśnie wtedy miałem takie zgrzyty i trzęsło budą. Warto sprawdzić wtyczki od wtrysków może któraś nie kontaktuje i daje znaki podczas jazdy po nierównościach.

Albo to może być także wentylator od klimatyzacji... jest on zaczepiany do chłodnicy od dołu na takie zaczepy metalowe , które trzeba zacisnąć zbić młotkiem i śrubokrętem w celu zaciśnięcia, jak się poluzowało to też może wydawać różne dźwięki i szarpie budą.

Edytowane przez jihn

• 3 tygodnie później...