Skocz do zawartości

Zbyt glosna praca silnika 1,4/16v benzyna(+LPG),Opel Meriva 2005r.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak pisałem działaj z Siemianowicami.

Nie wiem ale obstawiam że 2 koła chyba to min.

Czy w takim  stanie moge dojechac do pana Oczko?Nie jest daleko,ale ogolnie nie jezdziłęm nim daleko,jedynie do Chrzanowa.Puntem,ktore mialem,podobnie jak Punto syna-byłem nad morzem kilka razy,w gorach,u corki w Rudnie pod Krakowem,w Krakowie i wiecej tras.

Rok temu-pechowo-pękął linka od gazu w Dolinie 3 Stawow w Katowicach i musiałem wolac pomoc drogową,było to w sobotę po połnocy wracalismy znad morza A4.

A do domu mialem 15 km he he...

Myślę że da rady .

Ale auto już chyba zostawisz u niego

No pewnie nie ma wyjscia chcac jezdzic tym fajnym autkiem.Blacha dobra,stan techniczny(elektryka)dobry,tylko ta mina z silnikiem?A rozrządu nie wystarczy wymienic-ale popychacze pewnie tez.

A wymiana silnika nie byłaby tansza od tej calej robocizny z naprawą?

Tylko czy są takie silniki w wolnej sprzedaży?Od Punto mam goscia ktory sprowadza silniki z Włoch,taki dostal Punto syna.

Kurcze i miej takie auto z 2 tys.emerytury....

A masz pewność że kupisz sprawny?

Wiadomo,pewnosci nie ma-w Punto syna tez nie miałem ale juz jezdzi 2 lata bez dotkniecia palcem,żadnej usterki na szczescie...

Pozwoliłęm sobie przesłąc filmik p.Oczko,ciekawe czy sie ustosunkuje do tego...

Standardowo w tym silniku walą popychacze i klepie łańcuch na skutek niskiego ciśnienia oleju. Kompletny rozrząd do wymiany z popychaczami + weryfikacja stanu pompy oleju.

Czyli w Z14XEP dobrze utrzymywać olej na wysokim poziomie?

Tak z innej beczki: jaka jest żywotność pompy oleju  (mniej więcej)? 100k km? 200k km?

ArKos  a ile moze to kosztowac? I jak utrzymywac wysokie cisnienie oleju??

Szkoda mi pozbywac sie tego auta,jak to zrobił poprzedni wlasciciel z Katowic.

Gdzie(oprocz serwisu Opla bo tam chyba drogo) mogłbym to załątwic w jakim serwisie oprocz p.Oczko z Siemianowic?

Moze ktos zna wyprobowany serwis oplowski?Np.w.Sosnowcu?

Wysłąłęm na Facebooku linka z filmikiem mojego Opla-do serwisu p.Oczkow Siemianowicach Sl.-,narazie nie odpisał.

Masz już podane namiary.

Nie kombinuj.

Masz już masę roboty przy nim zrobione przez poprzednich mechaników i co .?

Dalej jest źle.

Jedź tam gdzie masz polecone.

Ciśnienie oleju nie utrzymuje kierowca tylko pompa.

Przebieg jest nie mały więc tam poprzedni wlaściciel jak zaniedbał to teraz to procentuje.

Wymiany oleju co 15 tys , płukanki  , wlaściwy olej i każdy silnik będzie służył długo.