Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakiś czas temu zauważyłem że pieni mi się płyn chłodniczy. Została wymieniona chłodniczka EGR (spalin) i zalany nowy płyn. Po pewnym czasie problem się znów pojawił. Niestety chłodniczka została założona używana. Płyn pieni się bardziej gdy auto trzymamy na wysokich obrotach, mniej gdy na niższych i nie mam pewności czy cały czas on się pieni. Olej jest czysty, płyn chłodniczy również, auto nie kopci jakoś niepokojąco, normalnie jak to diesel. W jaki sposób mógłbym sprawdzić czy to czasem nie uszczelka pod głowicą ewentualnie pęknięty blok skoro podstawowe objawy nic nie pokazują. Może ma ktoś też pomysł co innego mogło by być przyczyną pieniącego się płynu. A no i na pewno nie został do zbiorniczka zalany płyn od spryskiwaczy czy czegoś innego :) Z góry dzięki za każdą podopowiedź.

https://forum.opel24.com/topic/69817-problem-z-pieni%C4%85cym-si%C4%99-p%C5%82ynem-ch%C5%82odniczym/

Ja miałem podobny przypadek po czyszczeniu egr.Po dolaniu płynu(takiego samego rodzaju)pieniło niemilosiernie.Do tej pory nie wiem co było tego przyczyna.Po okolo 4 tyg powróciło do normy.Bylem z tym u mechanika ,on podejrzewaj .....srodek do uszczelniania chlodnicy .mam auto od ponad 2 lat i nie było tam nic dodawane,

Pojezdzij troche,moze problem zniknie jak mnie.

Edytowane przez mk5

Czy dużo? Wydaje mi się że nie dużo, nie syczy z niewiadomo jak dużym ciśnieniem gdy odkręcam korek. Płynu nie ubywa, komputer pokazuje informację o niskim stanie w momencie silnego zapienienia się płynu, ale płyn utrzymuje się na odpowiednim poziomie. A nalotu na korku nie ma ani od płynu ani od oleju.

Problem w tym że nie mam wskaźnika temperatury. Ponoć gdzieś w ustawieniach przez komputer można sprawdzić ale nie mam pojęcia jak :]

Jak dobrze przegonisz auto i poziom plynu sie nie obniza i nie robi sie cisnienei w ukladzie to napewno nie jest to uszczleka pod glowica.

tak - w test mode jest pole z temp. cieczy chlodzacej...

tu masz mój post http://forum.opel24.com/topic/14754-zafira-b-tryb-serwisowy-test-mode/