Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdzę. Dziękuję za nakierowanie.

Dzisiaj zdemontowałem EGR-a  Za bardzo nie widać by tamtędy wyciekało. Kupiłem nową uszczelkę i jutro założę po oczyszczeniu  papierem ściernym gr. 1000. Zobaczymy czy coś pomoże. Wyciek widać po lewej stronie obudowy filtra oleju ( patrząc od przodu samochodu ) i mokro jest na łączeniu skrzyni z blokiem silnika. Kropelki są aż na samym dole. Na bloku i obudowie filtra są smugi ultrafioletowe . Pewnie z powodu temperatury płyn odparował a smugi zostały. Jutro sprawdzę kompresję by wykluczyć upg, aczkolwiek wyciek może być tylko zewnętrzny z upg ( nie mam pojęcia jak to jest w praktyce ) i kompresja będzie ok. Auto nie kopci na biało. Oprócz wycieku i tych niestabilnych  obrotów na jałowym chodzi jak zegarek.

Jeżeli wyciek będzie na zewnątrz z UPG to kompresja może być dobra.

Ale warto się upewnić.

Nie zawsze będzie kopcić na biało przy wycieku do cylindra.

Musiało by lać dość dużo.

Ale oby nie było problemów z pękniętą głowicą.

11 minut temu, adam1954 napisał:

Ale oby nie było problemów z pękniętą głowicą.

Jak zweryfikować takie uszkodzenie? Czy przy kompresji to wyjdzie? Czy pęknięcie może być tylko na płaszczu płynu i na zewnątrz?

Właśnie o tym myślę.

Ja bym podał ciśnienie ok 2 atm. w układ chłodzenia ( tylko zabezpieczyć reduktor od gazu czyli zablokować przelot przez niego z dwóch stron) przez dorobiony korek w zbiorniczku i jak masz podany do chłodzenia kontrast to obserwować którędy jest wyciek

Ale myślę jednak że głowica jest dobra tylko poszła UPG

Założyłem pod EGR-a nową uszczelkę, bez silikonu. Zalałem płyn i obserwuje. Silnik odpalił od na raz. Nawet chodził przez 5 s prawidłowo i zonk. Obroty spadły, patrze na EGR a tu sączy się płyn. Dziwne - nowa uszczelka skręcone prawidłowo na krzyż i leje się płyn?  Od początku, demontaż EGR silikon i na nowo montaż. Poczekam do jutra aż silikon zwiąże.

Szkoda że powierzchni EGR nie splanowałeś papierem ściernym tak jak już kila , kilkanaście razy doradzałem w różnych tematach.

Na chwilę może starczyć ale czy za jakiś czas spaliny nie wypalą silikonu?

No cóż, nie wiedziałem, że należy splanować  powierzchnię EGR-a. Jak będzie ciekło to zrobię to na pewno. Operacja wymiany uszczelki nie jest czasochłonna.

No cóż człowiek się uczy całe życie:D

Takie płaszczyzny zawsze warto pomierzyć jakimś liniałem aby wiedzieć czy uszczelka da radę.

Dla tego wielu mechaników stosuje Reinzosil jako lek na całe zło , bo zawsze uszczelni.

Ale w tym przypadku oprócz płynu dochodzą spaliny a Reinzosil już może nie dać rady.

Zostaje jeszcze silikon do kominków na 1200 st.C ale ja zaś nie sprawdzałem jak na niego wpływa płyn chłodniczy

No w sumie to już bedzie druciarstwem:D

Ale czasem druciarstwo sie sprawdza na długie kilometry

Ciąg dalszy. Właśnie zalałem płyn chłodniczy, odpaliłem auto. Na razie wycieków nie widać. Auto przez 5s chodziło prawidłowo  a następnie zaczęło falować. Zrobiłem op-comem reset wartości wyuczonych zarówno o2 jak i przepustnicy. Odpaliłem auto i poczekałem zo włączenia wentylatora. Zgasiłem auto wyciągnąłem kluczyk odczekałem z 10min. i odpaliłem auto. Nic w pracy silnika się nie zmieniło. Nagrałem logi od włączenia zapłonu do włączenia się wentylatora.

Zeszyt1.xlsx