Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Andrzej.62 napisał:

Korek z butli do wina

Dzięki za podpowiedź. Robię wino i korków mam dostatek.:-D

Tylko nie wdychaj zapachów , bo pomiar nie wyjdzie:D

Adam  - czapki z głów przed Tobą.:super:

Właśnie ustawiłem rozrząd ( bez blokady wału, tylko płaskownik i kartonowy przymiar ), pokręciłem ręcznie wałem , złożyłem wszystko do kupy i odpaliłem autko. Uszom nie dowierzałem. Silnik chodzi równiutko jak pszczółka, zero drgań, stabilne obroty, światła nie mrugają. Podłączyłem opka i patrzę na parametry. Wszystko stabilnie, nawet zawór par paliwa na biegu jałowym - nieaktywny, kąt wyprzedzenia zapłonu stabilny 12-13. Jeden problem z głowy. Pozostał jeszcze wyciek płynu. Na razie spryskałem śruby kolektora odrdzewiaczem i zrobię to parę razy.  Oby to nie była UPG bądź pęknięta głowica.

21 minut temu, adam1954 napisał:

Tylko nie wdychaj zapachów , bo pomiar nie wyjdzie:D

Chętnie Ci za twoją wiedzę i cierpliwość wyślę jedną  z moich starszych butelek.:beer:

Spoko.

Dzięki starczy.

Umiem ,pomagam.

Nie umiem , staram się umieć.:D

• Like 1

Adam , może to i głupie rozwiązanie i druciarstwo, ale tak sobie myślę  czy dodanie jakiegoś specyfiku do uszczelniania chłodnic  nie rozwiązałoby tego przecieku. Jeżeli cieknie z pod EGR-a to spróbuję jeszcze z tą grubszą uszczelką ( już do mnie jedzie ) a jeśli z UPG przerwany płaszcz wodny na zewnątrz to może jakiś specyfik uszczelni? Tak kombinuję  aby tylko nie zwalać głowicy. Czy to głupie myślenie?:glupek:

Nie głupie.

Jest tylko małe ale .

Te specyfiki lubią zatykać chłodnice.

Doraźnie można dać.

A gdy zacznie już silnik brać płyn to głowicę zrzucić.

Ale najpierw załóż nową uszczelkę pod EGR i sprawdź czy przestało cieknąć.

17 minut temu, adam1954 napisał:

Ale najpierw załóż nową uszczelkę pod EGR

Tak zrobię. Cały czas podlewam śruby od kolektora by po zmianie uszczelki i dalszym przecieku zdemontować go i zrobić próbę ciśnieniową. Chcę wiedzieć na 100% którędy cieknie. Nie jest to rzeka ale szalenie denerwujące.

Nowa uszczelka doszła. Dziś ją założę i sprawdzę. Czy czymś się smaruję taką uszczelkę z kingerytu  ?

Tam masz spaliny więc myślę że sama uszczelka.

Dla sprawdzenia można dać Reinzosil 

Ale nie wiem czy go nie wydmucha

3 minuty temu, adam1954 napisał:

Dla sprawdzenia można dać Reinzosil 

Tylko , ze ten Reinzosil wytrzymuje max 300 stopni. Wcześniej smarowałem nim org. uszczelką a w miejscu spalin był bardzo plastyczny, jak plastelina. Myślałem o czymś takim  jak olej?

Edytowane przez tadekfo