Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli na stronie wysokiego napięcia wskazówka zatrzymała się na 3kohm to jest to za mało. Jeśli w tej małej wtyczce wskazówka nie drgnęła czyli patrząc na fotkę pozostawała z lewej strony, to jest przerwa w uzwojeniach cewki.

• Odpowiedzi 188
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

dokładnie, przy pomiarze rezystencji wypiętej wtyczki cewki wskazówka pozostaje z lewej strony. W takim razie polecasz upewnić się za sprawą innego miernika a następnie wymienić cewkę?

Dokładnie tak. Możesz ją już nawet wymontować i odwiedzić kogoś znajomego lub nawet zaprzyjaźnionego mechanika aby sprawdził rezystancje cewki.

Zobacz też na miejscu w marketach branży elektrycznej może są jakieś multimetru z wyświetlaczami cyfrowymi - wskazania są dużo czytelniejsze i dokładniejsze.

Mechaników zaprzyjaźnionych tu nie mam niestety natomiast miernik elektroniczny muszę sobie sprawić i ostatecznie cewkę zbadać. Powiedz tylko jeszcze czy te wyniki rezystencji wałka rozrządu nie są zastanawiająco małe?

AB 1000ohm, AC 1000ohm, BC 250ohm ?

Rezystancji poszczególnych nie mam podanych.

Jest tylko tak:

A do masy - przy obracającym się silniku od 0 V do 5V

B do masy - 0 ohm

C do masy przy włączonym zapłonie 5V

A w miernik zainwestuj - zamiast męczyć się tydzień, po godzinie znałbyś winowajce.

Nie potrzebnie założyłem że masz jakiś w miarę przyzwoity i prosty w obsłudze miernik gdzie nie ma problemu z odczytem wartości. :-D

ps może masz gdzieś koło Siebie https://www.elfa.se/elfa3/StartPage.do nie znam Norwegi więc trudno mi podpowiedzieć gdzie ruszyć masz na poszukiwania.

Właśnie w Krakowie zostawiłem taki dobry miernik o którym mówsz. Najprościej będzie mi zamówić go przez internet, chyba że jutro uda mi się jakieś 50 km zrobić rowerem w jedną stronę do Molde aby tam kupić miernik, chociaż nie wydaje mi się bo zapowiadają na jutro ulewę srogą :)

Cewkę może uda mi się znaleźć na miejscowym szrocie (30km), jak nie to znowuż sklep internetowy pozostaje.

Dziękuję Kacper za Twą pomoc, Twój czas, cierpliwość i dobrą wolę! :)

Dam znać jaki poczynię postęp.

a teraz zawijam w kimono :)

Zakupiłem lepszy multimetr cyfrowy , okazało się że na wtórnym cewki jest 10,6K ohm, czyli do tej pory miałem badziewny multimetr, nie jest to już te 3K, do właściwa warość też nieco brakuje, czy to zatem nadal może być wadliwa cewka? Przy pomiarze rezystencji wtyczki cewki multimetr nie zmienia wartości, przed i po podłączeniu jest 1, nic się tam nie dzieje, 12 V jest teraz po podłączeniu 4 styku z masą i 3 z masą.