Skocz do zawartości

2.0 DTI rozrusznik kręci ale silnik nawet nie pyrknie, pompa?

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki za odp. Z tym plakiem to mi mechanicy z sąsiedztwa podjechali i psikneli, mam pytanko do Kolegów z forum, czy znacie kogoś w Bydgoszczy kto ma doświadczenie w temacie DTI i sprawdził by po kolei to co należy, czyli od szczelności układu, przez elektrykę, sterownik pompy, do samej pompy?

http://forum.opel24.com/forum/136-warsztaty-samochodowe/

To sprawdzałeś?

sprawdziłem. jest perę wskazań na mechaników, ale mi chodzi konkretnie o fachowca od diesli, a konkretnie od układu paliwowego, pomp, itd.

No to musisz poczekać aż ktoś z Bydgoszczy się odezwie

szkoda sie meczyc sprawdzac szczelnosc. Poprostu zapodaj butle z ropa i kawalek wezyka na podejscie i powrot paliwa i do tej butli zapodaj i wtedy probuj krecic. OD otwarcia filtra paliwa powinienes zaczac by zobaczyc czy tam jest paliwo. Jesli zagladales tam w celu wymiany filtra to pewnie za mocno dokreciles pokrywke na ktorej jest wyraznie napisane jaka sila dokrecac ale oczewiscie nikt tego nie przestrzega. Po drugie trzeba sprawdzic na kompie czy w momencie kecenia komp widzi predkosci obrotowe walu korbowego i pompy wtryskowej. To jest tez pdostawa. Bez tego to kiepsko widze by odpalil silnik.

sorki Wesol, ale jestem laikiem w tych sprawach, chociaż myślę, że nie całkowitym technicznie ignorantem, bo chyba rozumiem o czym piszesz :-) Jeśli jednak moje pytania wydadzą się zbyt ignoranckie, to też zrozumiem i nie będę miał pretensji jeśli nie zechce ktoś na nie odpowiadać :-)
Rozumiem, że tą butle z ropą to podłączam do przewodu, który idzie do pompy wtryskowej, a ten powrotny z przelewów, czy skąd on tam idzie? Oba one maja być odpięte od filtra paliwa i podłączone do jednej butli z ropą?
Filtra paliwa nie odkręcałem ostatnio. Ostatnia wymiana była już sporo czasu temu.
A co do prędkości wału i pompy to kurde nie zwróciłem na to uwagi jak byli mechanicy z kompem, ale myślę że oni zwróciliby uwagę na to, że nie ma na kompie tych obrotów i by o tym powiedzieli. A czy dobrze rozumiem, ze gdyby na kompie nie było prędkości obrotowej wału i pompy to wskazuje to na ECU czy na coś innego?

Edytowane przez mark577